Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama - Strašidýlka - Špuntíci

25. 11. 2010 | Vyrob si sama

Nejprve se rozhlédneme doma, máme-li dostatečnou zásobu korkových špuntů.

Špunty bývají uvězněny v lahvích vína. Víno otevřeme a snažíme se špunty nepoškodit, budeme je potřebovat na výrobu strašidýlek -  Špuntíků.
Víno vypijeme buď sami, nebo s partnerem a přáteli, ale s výrobou strašidýlek raději počkáme do druhého dne - budeme totiž pracovat i s nožem, nůžkami a lepidlem.

Seznam pro výrobu:


- korkové špunty (počet závisí na tom, kolik strašidýlek chceme vyrobit)
- šišky
- plody šípků, nebo různé plody bobulovin
- plátky kokosu
- březovou  nebo jinou kůru ze stromů
- koření (kuličky pepře nebo nového koření)
- tykvová semínka nebo lupínky mandlí
- ptačí pírka
- kousky žíní ze starého kartáče
- zbytky provázků (čím barevnější, tím lépe, nebo zbytky bavlnek)
- nůž, nůžky
- lepidlo, buď vteřinové nebo Herkules

Pokud víno nepijeme a žádné špunty doma nemáme, nezoufáme. Buď špunty vymámíme z lépe zásobených sousedů či přátel, nebo si je jednoduše koupíme v obchodě. Při cestě do obchodu nebo na procházce si natrháme plody šípků, posbíráme šišky, barevné listí a kousky dřívek a stromovou kůru. Lépe je šišky nasbírat do zásoby, a nechat je v teple delší dobu, krásně se nám rozvinou a rozkošatí.

Velikost a tvar šišky závisí na tom, jak velkou bude mít strašidýlko čepici.
Vlásky vyrobíme jednoduše ze zbytků provázků, a to tak, že si odstřihneme různě dlouhé prameny a nožem opatrně škrábeme a přejíždíme ostřím nože na vlákna tak, aby se nám jednotlivé pramínky rozdělily. Ze vzniklého chomáčku pak strašidýlkům naaranžujeme vlásky - buď kudrnaté, nebo rovné či mírně zvlněné. Čím chundelatější chomáček bude, tím lépe, každé správné strašidlo je přece rozcuchané.

Plody šípku opatrně rozkrojíme, vydlabeme vnitřek a ze vzniklých slupek vykrojíme požadovaný tvar pusinky. Tvar volíme podle nálady a toho, jestli chceme, aby se strašidýlko na nás usmívalo či mračilo.
Z tykvových semínek nebo lupínků mandlí si připravíme očka a nos. Pokud nemáme koření, na očička můžeme použít třeba i korálky.

A můžeme začít

Špunty přilepíme k sobě, pokud chceme mít strašidýlka různých velikostí, stavíme a lepíme je na sebe podle žádané velikosti.
Na špunt nalepíme jádra tykve jako očička, a na ně nalepíme kuličky pepře nebo nového koření. Chceme-li mít bílý podklad, volíme menší plátek kokosu nebo mandlový lupínek. Plátky kokosu polepíme tělíčko i obličejík podle vlastní fantazie.

Pusinku vytvarujeme z plodu šípků, pokud šípky nemáme, nastříháme si malé kousky vhodné látky, stejně tak můžeme postupovat, když nemáme semínka nebo koření na výrobu očiček.
Obličejík nebo tělíčko polepíme  i různými kousky kůry, také můžeme strašidýlku z provázku nebo kousky žíní ze starého kartáče vyrobit i fousy.
Šišku použijeme na hlavu - čepici. Pod šišku naaranžujeme a nalepíme vlásky. Ptačí pírka použijeme rovněž podle své fantazie - buď jimi vylepšíme vlásky, nebo strašidýlkům pírka různě nalepíme na špuntové tělíčko.

Hotová strašidýlka pak buď nalepíme na tvrdý karton papíru, nebo je posadíme do různých mističek či malých květináčků, můžeme jimi zaplnit i starý obrázek - nejlépe se vyjímají na dřevěném podkladu. Prostě jim vymyslíme jejich místo tam, kde nás budou moci krásně "strašit". Hezky bude i působit, když jim místečko či obrázek vyplníme nejrůznějšími barevnými listy, barevnými kamínky nebo třeba mechem atd.

A ještě malá rada na závěr:

Pokud jste načatou lahev vína nevypili, a hrozilo by, že zbytek vína zoctovatí nebo podlehne zkáze, zbytky vína nalijte do tvořítek na led a dejte zamrazit. Vinnými kostkami můžete pak vylepšit omáčku nebo podlévat pečínku masa.
Hlavně si nezapomeňte schovat špunt!

                                                                      

Kacice

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama - Strašidýlka - Špuntíci:

Vyrob si sama - Strašidýlka - Špuntíci
Vyrob si sama - Strašidýlka - Špuntíci
Vyrob si sama - Strašidýlka - Špuntíci
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
určitě vyzkoušímeSmajlíkSmajlíkSmajlík

a mně se moc líbí ta rada na závěrSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dcera se dětmi stále něco tvoří, určitě ji tento článek doporučím k přečtení. Pouze se obávám, že v jejich ani mé domácnosti se najde minimum šuntíků, to tak mím známé, kteří vlastní restauraci, aby špunty nevyhazovali, ale schovávali.
Obrázek uživatelky
profil
ze špuntů se dá udělat i pěkný obraz na zeď Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky uvažuji o zajímavé dekoraci ze špuntíků.Bezva nápad. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jednoduchý a hezkýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles