Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama - Zvířátko z korálků – želvička

21. 02. 2011 | Vyrob si sama

Letos o Vánocích jsem se rozhodla svým neteřím vyrobit zvířátko z korálků – želvičku. Holčičkám se přívěsek moc líbil, a tak bych vám ráda sdělila postup a pár osobních rad, abyste si zvířátko také mohli vyrobit. Zvířátko lze nosit zavěšené na krku jako přívěsek nebo připevněné na batoh, pouzdro, klíče... Je to krásný a originální dárek.


Co potřebujete?

Základem jsou korálky, želvička může mít jakoukoliv barvu, nejpřirozenější je pro ni asi zelená, ale velmi pěkně vypadá třeba i oranžová želvička. Očička a nos želvičky mohou být třeba z černých korálků, krunýř (vrchní strana) třeba ze zelených a bříško (spodní strana) z bílých nebo průhledných.


Začátečníkům a lidem, kteří nemají tolik trpělivosti nebo nosí brýle, doporučuji korálky s větším průměrem, lépe tak uvidíte otvor, kterým vlasec budete provlékat. Dále bych chtěla zdůraznit, že všechny zakoupené korálky by měly být stejné velikosti, jinak želva nebude souměrná. Pokud chcete ušetřit, stačí vám koupit dva balíčky korálků, třeba bílé a tmavě zelené, želva by pak měla zelený vrch a bílý spodek, oči a nos.  Fantazii se rozhodně meze nekladou. Barvy můžete kombinovat, jak se vám zlíbí. Poté potřebujete kus nylonového vlasce, na který budete korálky navlékat. Koupíte jej třeba v rybářských potřebách. Pozor, vlasec by neměl být příliš hrubý, jinak se vám může stát, že malým korálkem ho neprovlečete. U želvičky se vlasec korálkem provleče dvakrát, tím pádem by vám provlékání mohlo dělat potíže. Některé korálky (perličky) jsou opravdu malinké. Teď už potřebujete jen šikovné ruce a zhruba

půl hodinky volného času.


Nyní se vám pokusím co nejpřesněji a nejlépe vyložit postup navlékání. Určitě to není žádná věda. Doufám, že vám pomůže předloha, kterou jsem vytvořila na počítači. Barevné šipky symbolizují pravý a levý konec vlasce a zároveň směr navlékání. Nejprve tedy vezmete korálek, který bude nos, a navléknete ho na pravý konec vlasce. Ten by měl být zhruba metr dlouhý. Korálek si dejte doprostřed vlákna. Pak vezměte druhý konec vlasce, který držíte v levé ruce a opět korálek provlečete (v protisměru). Korálek je nyní upevněn a neposouvá se. Nyní budete tvořit první spodní řadu zvířátka. Na pravý konec vlasce opět navléknete korálky (dle předlohy tři korálky) a poté je provlečete levým vlascem.


Stejným způsobem pak vytvoříte vrchní stranu želvičky. Počet korálků na vrchní straně musí vždy odpovídat počtu korálků na spodní straně. Výjimkou je samozřejmě první korálek, který představuje nos želvičky a poté nožičky. Vlasec musíte vždy utáhnout. Teprve následovně k němu přidáte nožičky. Když budete s tělíčkem hotovi, vlasec pevně několikrát zauzlujete. Zbylé konce opatrně zastřihněte. Nyní máte hotové tělíčko! Na nožičky potřebujete čtyři vlasce dlouhé zhruba dvacet centimetrů. Dva vlasce tvořící přední nohy provlékněte šestou a sedmou spodní řadou. Pokud vám to nepůjde, můžete si na pomoc vzít tenkou jehlu. Můj soukromý tip je, že můžete vzít vlasec a provléct jej posledním korálkem šesté řady a poté posledním korálkem sedmé řady.


Může to pro vás být výhodné, protože nebudete muset vlasec provlékat mnoha korálky, želva tak ale může částečně ztratit svůj tvar, především se nevytvoří „krk“. Záleží na vás, jak budete postupovat. Při navlékání korálků budete postupovat naprosto stejně jako u tělíčka, nejprve si vytvoříte spodní stranu a poté vrchní. Můj další tip spočívá v tom, že na nohy želvy mohou být použity korálky stejné barvy, na vrchní i spodní stranu, výhodné to je zejména tehdy, když už vám dochází korálky určité barvy. Poslední korálek nožičky provlékněte jen jednou a zauzlujte.


Stejně budete postupovat při vytvoření zadních nožiček. Vlasec přitom musíte provléknout desátou a jedenáctou řadou. Jakmile budete se zvířátkem hotovi, zbývá už jen jediné – protáhnout nosem želvy vlasec a vytvořit očko. Tím pak provlečete třeba kožený provázek (lze jej zakoupit v galanterii nebo obchodě s orientálním zbožím, náramky, soškami apod.). Doufám, že se vám želvička líbí a jste se svým dílem spokojeni! Při psaní tohoto článku jsem čerpala z knihy „Zvířátka z korálků“, kterou vydalo nakladatelství Anagram.

 

Ema K. – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama - Zvířátko z korálků – želvička:

Vyrob si sama - Zvířátko z korálků – želvička
Vyrob si sama - Zvířátko z korálků – želvička
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
děkuji, a takhle se mi zrovna moc nelíbí, více se mi líbila ta s tmavýma očima Smajlík ale neměla jsem je nafocené, je to pěkné fakt, když tak někdy písněte zprávu kdyby něco a já se vám pokusím poradit i soukromě, jinak návod je snad dost podrobný a přehledný, ale pro začátečníka to asi bude trochu těžké, tak pa, těší mě kladné reakce Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkná želvičkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný, třeba jako přívěšek na mobil by se mně to líbiloSmajlíkSmajlík

že bych to někdy zkusilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
někdy zkusím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles