Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výsadba růží

30. 05. 2014 | Zahrádka
Všechny růže, kromě miniaturních, vysazujeme do volné půdy. Je pro ně vhodnější, protože skupiny záhonových, sadových i popínavých růží běžně ve volné půdě přezimovávají. Růže nejsou nijak zvlášť náročné na stanoviště. Aby se rostlinám dobře dařilo a my se mohli těšit ze záplavy květů, je potřeba při výsadbě, která je pro dobrý vývin rostlin klíčová, dodržet několik základních bodů.

Stanoviště

Než si růže koupíme, důkladně promyslíme, kam je máme možnost umístit. Většina neduhů, které růže trápí je spojena právě s nevhodným stanovištěm.

Světlo – růže potřebují rozhodně dostatek světla. Celodenní úpal jim však úplně nesvědčí, proto není vhodné je vysazovat k jižně orientovaným stanovištím. Naopak trvalý stín také není ideální, málo kvetou a více trpí chorobami a škůdci. Nejoptimálnější je takové stanoviště, kde budou během poledního žáru přistíněny okolní výsadbou a kde bude mírně proudit vzduch. Ideálně se tak jeví jihozápadně či jihovýchodně orientovaná část zahrady.

růžePůda – růže mají rády výživné humózní půdy s dostatkem vláhy. Nesnášejí přemokření, takže nevhodné jsou jílovité mokré půdy. Ani přílišné sucho jim nevyhovuje. Písčité jsou proto také nevhodné, protože se z nich voda ztrácí.

Závlaha – jak již bylo zmíněno, růže nesnášejí sucho. Pokud je vysadíme na místo, kde je tzv. dešťový stín, tedy místo kam neprší nebo velmi zřídka (např. u stěny domu), musíme jim zajistit pravidelný přísun vody. Na ostatních stanovištích jim pravidelnou zálivku dopřáváme pouze po výsadbě, kdy ještě nemají vytvořený dostatečný kořenový systém. Zaléváme ke kořenům, ne na listy, nejlépe v podvečer. Dospělým rostlinám, které jsou už na stanovišti delší dobu, stačí přísun vody ve formě srážek. Růže mají totiž kořeny hodně hluboko.

Tip odborníka:

„Pro zajištění přistínění není vhodné sázet růže pod ovocné stromy. Odebírají jim vláhu a živiny. Lepší je stanoviště, kam dopadá stín od vzdáleného vzrostlého stromu či stavebního prvku,“ doporučuje Alena Pobudová.

Výsadba

V hobbymarketech můžeme zakoupit rostliny prostokořenné nebo v květináčích. Prostokořenné bývají levnější, potřebují však při výsadbě ošetřit. Pohodlnější variantou jsou rostliny v květináčích.

Prostokořenné sazenice

růžeTermín výsadby – sázíme je na jaře nebo na podzim. Jarní výsadbu provádíme nejlépe od poloviny března do konce dubna, kdy ještě rostliny nejsou moc narašené. Podzimní od poloviny října do poloviny listopadu. Pokud si pořídíme na jaře rostliny později, nemusíme zoufat. I rostliny s mladými větvičkami se nám ujmou, musíme se jim však více věnovat, budou potřebovat častější zálivku, protože listová plocha odpařuje vodu a kořenový systém po výsadbě nezvládne rostlinám dodávat intenzívně dostatek vláhy.

Ošetření před výsadbou – odstraníme suché a poškozené části rostlin. Kořeny zastřihneme na šířku dlaně, abychom aktivovali tvorbu mladých kořínků. Zastříhneme také nalomené a roztřepené nebo jinak poškozené kořeny. Po této úpravě musíme rostliny dát ihned do výsadbové jamky, aby kořeny nezaschly.

Výsadbová jamka
– musí být tak velká, aby se kořeny do ní pěkně rozprostřely. Okrasné růže jsou kultivary naočkované na podnoži. Místu, kde je srůst roubu s podnoží říkáme krček a poznáme ho tak, že je tam dřevitá část ztlustlá. Při výsadbě by toto místo nemělo být po zasypání vidět. Do jamky můžeme přidat speciální substrát pro růže. Neměli bychom do ní přidávat žádná hnojiva a už vůbec ne hnůj, protože rostliny by mohly být napadeny houbovými chorobami. Po výsadbě rostliny důkladně zalijeme, aby půda dobře slehla a přilnula ke kořenům.

Růže zakoupené v květináčích

Termín výsadby – rostliny v květináčích můžeme sázet prakticky kdykoliv během vegetační sezóny. Tedy od poloviny března až do poloviny listopadu. Mají už velmi dobře vyvinutý kořenový systém a přesazení do půdy pro ně není tak stresující, protože mají vlastní bal.

Ošetření před výsadbou – odstraníme suché a poškozené části rostlin. Kořeny zastříhneme pouze ty, které jsou nalomené a roztřepené nebo jinak poškozené. Bal zlehka uvolníme, ale nevyklepáváme z něj substrát.

Výsadbová jamka – musí být přibližně o 1/3 větší, než je kořenový bal. V případě rostlin předpěstovaných v květináči nám horní část balu napovídá, jak hluboko je zasadit, měla by být rovnoměrně s půdou. Také v tomto případě můžeme přidat speciální substrát pro růže a nedávat žádná hnojiva nebo hnůj. Po výsadbě rostliny důkladně zalijeme, aby půda dobře slehla a přilnula ke kořenům.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výsadba růží:

Výsadba růží
Výsadba růží
Výsadba růží
Výsadba růží
Výsadba růží
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles