Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyšetření na těhotenskou cukrovku

3. 08. 2013 | Těhotenství

Nedávno jsem podstoupila vyšetření na těhotenskou cukrovku a rozhodla jsem se, že vám napíšu, jak to probíhá a co se provádí během vyšetření. Některým budoucím a těhotným maminkám se to možná bude hodit, neboť budou vědět, co je čeká.

Pro mě to nebyl vůbec příjemný zážitek, protože nemám ráda odběry krve.

Tento test se nazývá správným názvem orální glukózový toleranční test a má zkratku OGTT. Tuto zkratku budete mít většinou i na žádance. Na těhotenskou cukrovku trpí asi 4 % žen. Test byste měla podstoupit asi během 24. – 28. týdne těhotenství. A kdo má vyšší riziko, že u něj cukrovku objeví? Zejména obézní ženy, vysoký věk ženy, nedostatek pohybu, cukrovka u příbuzných, když žena trpěla cukrovkou během předchozího těhotenství anebo ženy, které porodily buď velké dítě (nad 4 kg) a mrtvé dítě. Projevem těhotenské cukrovky je vlastně zvýšená hladina cukru v krvi tzv. glykémie.

těhotenská cukrovka - testTeď vám popíšu, jak test probíhal u mě. Ráno v šest hodin jsem se dostavila do nemocnice, kde jsem ještě chvilku počkala.  A pak to začalo. Nejprve následoval první odběr krve. Musím zdůraznit, že k vyšetření musíte dorazit nalačno (správně byste 10 hodin předem neměla nic jíst a pít jen vodu). Po prvním odběru krve jsme měli asi hodinku čas, než nám dali vypít ne moc chutný nápoj (takový sladko slaný) tzv. roztok s glukózou. A pak začala ta hrůza. V čekárně jsme potom museli dvě hodiny sedět, nesmět nikam chodit a prostě nevykonávat žádný pohyb, jen nutně na záchod a zpátky. Čekání bylo pro mě hodně dlouhé a strašné. A taky se během toho čekání nesmí ani jíst a ani pít. Což je pro těhotnou ne moc pozitivní. Po dvou hodinách nás čekal poslední druhý odběr krve. A potom jsem ještě půlhodinku čekala na výsledky, které byly v normě a dobré. Z nemocnice jsem ovšem odcházela hladová a protivná.

A teď trošku informací k testu. Test by neměl probíhat rozhodně při nachlazení, chřipce, střevních potížích, po extrémní fyzické námaze anebo po úrazu. Správně mají proběhnout 3 odběry krve a to vždy ze žíly. Odběr krve z prstu je nesprávný a nespolehlivý. První odběr proběhne hned ráno po příchodu, poté se vypije onen nápoj, a poté se správně má po hodině opět vzít krev a potom zase potřetí po další hodině. U mě bohužel nebo taky bohudík prostřední odběr krve přeskočili, netuším proč, někde jsem vyčetla, že i tak může být test proveden. Doufám tedy, že to nemůže nijak ovlivnit výsledky, ale snad by si to v nemocnici ani nedovolili. Věřím jim a doufám, že dělají správně.

To by bylo vše o vyšetření a přeju všem budoucím maminkám, ať jejich výsledky také dopadnou dobře a tento nepříjemný test přežijí.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vypít roztok mi nedělalo žádné problémy, ale potom. Celou hodinu mi bylo strašně špatně. Ležela jsem v odběrové místnosti na lehátku. ( Z jedné strany se na mne dívali lidé, kteří přišli na odběr a z druhé, lidé, kteří kouřili venku na terase, kam okno směřovalo). Výsledky dopadly dobře, ale jinak není o co stát.

Ale také znám spoustu maminek, které tento test absolvovaly bez problémů.
Obrázek uživatelky
profil
Já test podstoupila už před 4 lety kdy jsem čekala prvního syna, předem podotýkám že moc na sladké nejsem, spíše zelenina a ovoce. Na test jsem šla bez problémů, věděla jsem co mě čeká, ale v tak brzkou dobu a nalačno to nebyla zase taková pohoda. Pila jsem VODU s cukrem, div že jsem se nepozvracela. Nalačno byl výsledek nízký až moc, po 1 hod v normálu a po 2 hod. až moc vysoký. Na dia jsem šla opět na lačno, měla jsem to půl hod.pěšky, když jsem došla byla jsem na kolaps. Po kontrolním odběru mi sestra rychle dávala napít sladkého čaje, zase výsledek hodně nízký, že se divili že jsem vůbec došla. Taky jsem byla poučena o dietě, která pro mě byla zcela normální, protože moc sladkého nejím, a dostala glukometr. Opakované kontroly zjistily, že na lačno radši nikam nechodit a že žádnou cukrovku zřejmě nemám, jen moje tělo se neumělo vyrovnat s tak velkým množstvím cukru, když na něj nebylo zvyklé. Syn se narodil zcela v pořádku a u druhého syna mi řekli, že na test vůbec nemusím Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ma doktorka si vyslovne vzdy vyzada kontrolni odber i po hodine. V mem pripade byla po prvni hodine hranice prekrocena, po druhe uz ne. Po zbytek tehotenstvi jsem byla v kontaktu s diabetologickou poradnou pro tehotne, kde mi doporucili dietu a pujcili glukomer na domaci sledovani. Cukrovku v mem pripade stacilo kompenzovat pouze dietou. Nebylo to prijemne, ale odmenou mi je krasny a hlavne zdravy syn. Jak by to vypadalo, kdybych podstoupila testovani jen po te druhe hodine netusim. Mozna by bylo vse OK, mozna ne.. ale vim, ze zdravi meho ditete stoji za jeden odber navic..
Obrázek uživatelky
profil
ani jsem snad nechtěla vědět co mě čeká za 14 dní.snad to nebude tak zlé...
Obrázek uživatelky
profil
ten odběr po jedné hodině se už nedělá více jak 3 roky. Dělával se, ale pro posuzovací hodnoty se braly - odběry - na lačno, 2 hodiny po vypití fujtajblu. Jinak výsledky by měli předávat hned po testu. V případě, že test nedopadl dobře, většinou rovnou po testu odesílají na diaporadnu, aby jste se s nimi dlomluvili na dalším postupu.
v případě, že máte vyšší hladinu cukru už na lačno, test vam nedělají a rovnou odesílají na dia.
Pokud máte v rodině cukrovnku, hlaste to svojim gynedoktorům. když dělají odběry zatrhávjí v doporučenkách i žádost na hladinu cukru, ale občas se stane, že to neudělají. INGORMUJTE se během těhotneství na všechny své odběra krve, jestli je to v pořádku a jestli vam zjištovali i cukr.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles