Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit

24. 07. 2009 | Těhotenství
Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho budoucnosti. Bude to lékař, právník, hasič, učitel, nebo profesionální fotbalista? Jakou barvu budou mít jeho oči? Bude více podobné jí, nebo partnerovi? A jak bude vysoké, když je i partner vysoký?

Výška není dána pouze geneticky
Tělesná výška patří mezi vlastnosti, které jsou ovlivněny více faktory. V její regulaci se uplatní několik různých genů. Patří sem například geny pro růstový hormon, geny ovlivňující proporce kostí a geny ovlivňující načasování uvolnění hormonů a dalších růstových faktorů. Přesto ale geny nejsou všemocné. Podle různých nezávislých výzkumů je výška v dospělosti jen ze 70 procent závislá na genech a na pohlaví. Vnější faktory, jako jsou výživa a fyzická aktivita, ovlivňují výšku z 30 procent.

Za maminku, za tatínka…
Velmi důležitá je zejména role výživy. Geneticky vysocí lidé totiž do své předpokládané výšky nedorostou bez správné výživy. Platí to ale i naopak. Jedinci, kteří se dobře stravují, mohou dorůst i do o něco větší výšky, než jim jakou dali rodiče do vínku.

Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnitVýšku ale mohou ovlivnit i další faktory, například chování matky v těhotenství. Pokud třeba matka v těhotenství kouří a pije alkohol, je vysoká pravděpodobnost, že dítě bude menší než dítě matky, která dodržuje životosprávu. Dalším důležitým faktorem je i zdraví dítěte v dětství, zejména v období, kdy je růst nejintenzivnější. Je proto velmi důležité nepodceňovat dětské nemoci a vždy kontaktovat dětského lékaře.

Obecně lze tedy říci, že přestože má člověk ve svých genech naprogramováno, jak bude vysoký, když bude jeho matka v těhotenství kouřit a pít alkohol nebo bude v dětství nějakým způsobem strádat, pak ve skutečnosti dosáhne mnohem nižšího vzrůstu, než má předpovězeno.

Lze výšku nějak dopředu určit?
Nejdříve je namístě připomenout, že rozdíl průměrné výšky mezi dospělými muži a ženami činí 13 cm. Rodič stejného pohlaví předává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce. Rodič opačného pohlaví vlohu pro svoji výšku buď o 13 cm zvětšenou (maminky synům), nebo zmenšenou (tatínkové dcerám).

Spočítejte si přibližnou výšku dítěte
Přibližná výška dítěte v dospělosti lze vypočítat podle následujícího návodu. K tělesné výšce rodiče stejného pohlaví přičteme výšku druhého rodiče zvětšenou (u chlapců) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 cm. Součet poté vydělíme dvěma. Získáme nejpravděpodobnější dospělou výšku dítěte. Rozmezí, do jakého doroste naše dítě s 95% pravděpodobností, získáme, pokud k výsledku přičteme 8,5 cm a stejné číslo i odečteme.

Zdroj: Růstový hormon.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
sousedka říkala, že četla, zdvojnásobit výšku dítě ve 2 letech a máte výšku v dopělosti, no nevím malá má rok a půl a má 87 cm, takže by min. měla mít 174 cm, my s manželem máme 168 cm, tak to nevím po kom bude Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem četla, že dítě ve třech letech dosahuje polovinu své budoucí výšky
Obrázek uživatelky
profil
a myslite, ze se to pocita stejme, kdyz muj pritel je mensi nez ja??
Obrázek uživatelky
profil
teď jsem to počítala podle vzorečku a vyšlo mi to přesně. Já mám totiž pouze 158 cm, ale manžel měří 182 cm a náš 22 letý syn měří 195. To je co???????Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když si spočítám sama sebe podle svých rodičů, ta kto +- sedí. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles