Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně

20. 12. 2016 | Kultura
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
3. 12. 2016 – 8. 1. 2017; út. – ne. 10 – 16 h. (o svátcích speciální otevírací doba)


Výstava se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, za finanční podpory statutárního města Brna.

Nejkrásnější betlémy ze sbírky předního českého sběratele a tvůrce Bohumila Duška představí v závěru letošního roku (do začátku příštího roku) Letohrádek Mitrovských na Starém Brně.
Výstava přiblíží betlémy z různých období od 19. století po současnost - více než sedmdesát exponátů z nejrůznějších materiálů i z několika zemí. Těšit se můžete například na Králický dřevěný betlém ze dvacátých let minulého století, zřejmě nejmenší papírový betlém na světě s elektrickým pohonem nebo německý skříňkový keramický betlém z počátku 20. století. Výstavu ozdobí také Valdštejnský mechanický betlém, který je situován do Valdštejnské zahrady v Praze.

Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně„Mechanických betlémů bude na výstavě podstatně více“,
prozradil kurátor výstavy Mgr. Petr Lukas. Další vystavující bude Ivana Langrová z beskydských samot. Vzhled jejích ručně vyrobených plstěných betlémů je zcela ojedinělý – na výrobu používá ovčí rouno z vlastního stáda. Výstava bude doplněna vánočními stromky s ozdobami z nejrůznějších materiálů a adventními dekoracemi od profesionálních floristů. I letos bude v prodeji speciální papírový Starobrněnský betlém s významnými budovami a osobnostmi Starého Brna od brněnské autorky Jany Moštkové.

Bohumil Dušek, původním povoláním pedagog, se zabývá opravami a rekonstrukcí starých a poničených, především mechanických betlémů. Podařilo se mu zachránit řadu naprosto zdevastovaných betlémských celků nejen ze dřeva, ale i z keramiky nebo papíru. Vedle toho také betlémy vyrábí (od 1990 dodnes celkem 11 ks) a sbírá (několik set ks). Kromě českých exemplářů má ve sbírce betlémy německé, rakouské, italské apod., dále betlémy exotické z Afriky, Asie, střední a jižní Ameriky. Je autorem pravidelných vánočních výstav v Senátu ČR – ve Valdštejnském paláci v Praze. Od roku 2010 je hlavním organizátorem výtvarné soutěže pro děti a mládež s betlémskou tematikou, kterou pořádá Kancelář Senátu ve spolupráci se Spolkem českých betlemářů. Pan Dušek je jedním ze zakládajících členů této zájmové organizace, členem výboru a šéfredaktorem časopisu Betlémář. Samostatných výstav uspořádal doposud sedm, dále se každoročně účastní několika výstav u nás nebo v Německu.


Vstupné na výstavu činí 90 Kč – dospělí, 65 Kč – senioři a studenti VŠ, 60 Kč – studenti SŠ, 50 Kč – děti ZŠ, 25 Kč – děti MŠ. Fotopoplatek 20 Kč.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně:

Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
Výstava betlémů 2016 - Letohrádek Mitrovských v Brně
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jistě krásná výstavaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles