Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Jak se oblékají pohádky - vzpomínky na dětství

16. 11. 2008 | Kultura
Unikátní výstava Jak se oblékají pohádky nahlédne do šatníku českých princezen.

 

„Tváře umouněné od popela, ale kominík to není. Klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není. Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není.“ Kdo by v záludné hádance nepoznal Popelku?! Ale jak ve skutečnosti vypadaly kouzelné šaty, které si vyloupla ze třech oříšků? Byl myší kožíšek opravdu myší? A jakou „róbou” se pyšnila krásná Krasomila? Přesvědčte se na vlastní oči na unikátní výstavě Jak se oblékají pohádky.

Jak se oblékají pohádkyOriginální kostýmy ze slavných českých filmových pohádek, záběry, fotografie z natáčení, které nebyly nikdy zveřejněny, dekorace a rekvizity budou k vidění od 27. listopadu 2008 do 31. ledna 2009 v románských sálech Strahovského kláštera u Pražského hradu.

 

„Již několik let se pohybuji v oblasti dětské tvorby a filmu a hlavně jsem velkou milovnicí pohádek. Uspořádat výstavu s původními exponáty mě lákalo už proto, že v české historii nemá obdoby. A to je velká škoda, vždyť české pohádky patří k těm nejlepším na světě,“ prozrazuje autorka a kurátorka výstavy Jana Sommerová, co předcházelo více než půlročnímu pátrání ve fundusu, a otevřeně přiznává, že bez pomoci Nadii Klempířové Šafratové a Věry Krátké s Martinem Růžičkou z Barrandov Studios by to nedokázala.

Jak se oblékají pohádky

Jak se oblékají pohádky





















Nakonec se jim podařilo téměř nemožné: dát dohromady jedinečnou sbírku kostýmů z 15 nejznámějších českých pohádek, z nichž některé jsou dokonce zařazeny v kulturním dědictví České republiky. Patří k nim Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král, Obušku z pytle ven, Šíleně smutná princezna, Pekařův císař a císařův Pekař a Princ a Večernice.

 

„Naším záměrem bylo zpříjemnit divákům všech generací sváteční čas a aspoň na pár chvil jim otevřít dveře do kouzelné říše pohádek. Věřím, že si v předvánočním shonu najdou cestu ke klidnému zastavení a zavzpomínání si na hezké zážitky z dětství (bez ohledu na věk), kdy nás, zejména v době Vánoc, tyto pohádky vždy pohladily po duši,“ dodává Jana Sommerová.

Jak se oblékají pohádky

Jak se oblékají pohádky














Výstavu originálních kostýmů českých filmových pohádek s doprovodným programem Jak se oblékají pohádky  pořádají Jana Sommerová, Barrandov Studio a.s. a Královská kanonie premonstrátů.

Záštitu převzala a hlavní patronkou se stala první dáma paní Lívia Klausová.

Otevřeno je denně
od 9 do 17 hodin.

Vstupné: dospělí 130 Kč, děti 70 Kč  

 

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také mám pohádky moc ráda, hned bych se šla podívat na takovou výstavu kdyby byla někde poblíž.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezká výstava, byla jsem na ní v Plzni
Obrázek uživatelky
profil
pohádky mám ráda...na takovou výstavu bych se hned jela podívat, škoda že je až v PrazeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles