Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Miroslava Polácha Umělcova noha

4. 11. 2010 | Kultura

Jedním z autorů výstavního projektu Start-up je Miroslav Polách, profilující se jako jedna z nejvýraznějších osobností mladé umělecké generace, která již po několik let systematicky pracuje na novém aktuálním pojetí fenoménu malby. Jeho práce charakterizuje tematická cykličnost, autor se obvykle zaměřuje na jeden motiv a k němu pak maluje více variant.


Pro výstavu v Domě U Zlatého prstenu Polách vytvořil nový cyklus rozměrných zářivých maleb nazvaný Umělcova noha. Soubor obrazů lze
chápat jako specifická ateliérová „privatissima“ dávající možnost nahlédnutí do zákulisí jevů provázejících vlastní akt tvorby i život umělců. Polách je zachycuje s bezprostředností (Umělec zavazující si tkaničku) i syrovou banalitou. Nevábným dojmem působí plechová skříňka na pracovní oblečení s ledabyle připíchnutými kresbičkami erotických aktů, stejně jako všudypřítomná rezidua práce s barvou jako povalující se zpola vymačkané barevné tuby.


umelcova-nohaIlustrativní zachycení reálií pracovního malířského ateliéru však není hlavním Poláchovým tématem. Nejde mu o „žánrové ateliérové obrázky“, ale o samu podstatu tvůrčího malířského aktu. Typické malířské rekvizity jako tuby, štětce a palety jsou prostředkem k přiblížení se k vnitřní podstatě. Obraz znázorňující brutální sešlápnutí barevné tuby mužskou nohou, který dal název celému vystavenému cyklu Umělcova noha, se vztahuje ke krajním polohám a psychologickým rovinám tvorby. Je určitým protějškem obrazu Umělkyně zachycujícího levitující rozevřené tělo malířky, jež zmožena únavou usnula na pohovce se štětcem v ruce.


Práce lze interpretovat jako dva odlišné příklady „mužského“, přirozeně násilnějšího, a „ženského“, pasivnějšího, odevzdávajícího se přístupu k uměleckému tvoření. Samotný akt levitace může být vyjádřením odstupu, jenž se v Poláchově tvorbě opětovně navrací. Je to odstup od sebe sama (člověk je rozdvojen, stává se pozorovatelem vlastního levitujícího těla)
i od tvůrčího aktu. Prostředkem k získání odstupu je také ironie, která je v Poláchových obrazech takřka všudypřítomným prvkem. Jejím nositelem je kupříkladu i pár žlutých rukavic, jež se jednou objeví na rukou malíře malujícího svůj obraz (Umělec), podruhé v méně vznosných kontextech jako součást obsahu plechové Skříně.


paletaAutor je používá volně a bez předsudků v souvislosti se špinavým a nízkým i duchovním a sublimovaným. V rámci důsledného, takřka pop-artového odstupu lze vnímat Poláchův způsob pojetí postav, jež zachycuje i ve vyzývavých sexuálních pozicích a provokativním obnažení (Umělec II), jejich tváře však zakrývá, takže individuální rozměr je potlačen, zůstávají pouze typem. Pozice neangažovaného odstupu akcentuje také autorovo zaujetí fenoménem zrcadlení a rozdvojení, jeho malíři stojící před ještě bílým plátnem spatřují nicotu, či jen sami sebe.


Výstava se koná v Domě U Zlatého prstenu v přízemí, Týnská 6, Praha 1 v době od 21. 10. – 21. 11. 2010, od úterý do neděle v 10.00 – 18.00 hod.


Zdroj: GHMP.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
typický jeho štýl
Obrázek uživatelky
profil
výborný nazov
Obrázek uživatelky
profil
tohle asi nejsem dost no jak bych to řekla....mladá?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles