Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje

27. 02. 2017 | Výstavy
-Komerční sdělení-

Již po jedenácté pořádá Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji oblíbenou výstavu tropických orchidejí. Tentokrát se díky neotřelým aranžmá studentů České zahradnické akademie v Mělníku přenesete na americký kontinent do reje brazilského karnevalu. Hoďte své starosti za hlavu a od 3. do 19. března si přijďte užít harmonii barev a vůní do skleníku Fata Morgana.

Odhalíte mnohá tajemství neobvyklých druhů z nitra deštných pralesů i z úpatí vysokých hor. Chybět nebude ani prodej novinek z široké nabídky oblíbených hybridů. Zájemci získají i cenné pěstitelské rady a tipy. Občerstvit se můžete každý den ve stánku pod skleníkem Fata Morgana a o víkendech v čajovně U Cesty, která i letos nabídne chutné nápoje. Otevírací doba skleníku Fata Morgana je po celou dobu konání výstavy prodloužena do 18 hodin. Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí.

Botanická zahrada„Jak se již stalo tradicí, i v letošním roce zahajujeme jarní sezónu v botanické zahradě výstavou orchidejí. Tentokrát se za nimi vydáme do tropické Ameriky. Ve skleníku zažijete nespoutanou radost bláznivého karnevalu, tropický den v Riu de Janieru mezi květy orchidejí. Výstavu doprovodí fotogalerie detailů květů jihoamerických orchidejí. Ve výstavním sále se dozvíte zajímavosti ze světa orchidejí od Aljašky po Ohňovou zemi, seznámíme vás s nejmenšími orchidejemi Ameriky i historií živého pokladu totonackých indiánů – vanilky,“ říká spoluautorka výstavy a kurátorka tropických rostlin Ing. Romana Rybková, která se v botanické zahradě stará mimo jiné o cennou sbírku orchidejí. Co dalšího prozradila o letošní výstavě?

1. Čím je letošní výstava výjimečná?
Letošní výstava orchidejí je součástí celoročního tématu Americký rok, který má návštěvníkům odhalit botanickou pestrost obou amerických kontinentů. Ve skleníku Fata Morgana se pokusíme navodit nespoutanou a barevnou náladu brazilského karnevalu pomocí tropických orchidejí z celého světa. Fotogalerie před skleníkem přiblíží známé i neznámé americké druhy a odhalí mnohá jejich tajemství. Ve výstavním sále se návštěvníci dozvědí, že orchideje v Americe rostou od Aljašky až po Ohňovou zemi, a jak vypadají v přírodě.  

2. S jakými druhy se lidé seznámí? A budou to jen druhy americké?
Návštěvníci si užijí krásu amerických rodů – Oncidium, Zygopetalum, Odontoglossum a dalších.  Nicméně na jaře kvetou hlavně asijské druhy a jejich hybridy - Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Vanda.  Ani o ně samozřejmě návštěvníci nepřijdou. Brazilský karneval charakterizuje hlavně pestrost a bohatství tvarů, vůní i barev, míchají se v něm nápady z celého světa, takže orchideje z Ameriky i Asie krásně doladí celkový dojem karnevalových rejů.

3. Jakou největší vzácnost, zvláštnost či zajímavost návštěvníci uvidí? orchideje Botanická
Návštěvníci se na výstavě dozvědí mnoho zajímavostí, například kde se vyskytuje nejvíce druhů na světě, jak byl objeven nejznámější americký rod Cattleya, nebo jak vzniká koření vanilka. Na výstavě orchidejí bývá napínavé také očekávání, která poupata se do výstavy otevřou a která zlomyslně počkají, až se výstava bude chýlit ke konci. Máme například nádherný botanický druh Laelia superbiens s velkými růžovými květy a já tuto orchidej podezřívám, že mi „špehuje“ diář s datem výstavy. Každý rok totiž vykvete mohutným květenstvím a poslední květ pravidelně zvadne den před vernisáží, ať výstava začíná v únoru nebo v půlce března. I v letošním roce vykvetla již před výstavou, uvidíme, zda květy do výstavy vydrží.
 
4. Kolik orchidejí má trojská botanická zahrada ve sbírkách a které z nich návštěvníci uvidí?
Botanická zahrada opatruje kolekci zhruba dvou tisíc druhů orchidejí, téměř polovina má známý původ z přírody, tím jsou pro nás velice cenné. Orchideje získáváme na expedicích, při vědecké spolupráci s jinými institucemi, zahradami nebo univerzitami, zajímavé druhy i nakupujeme. Na výstavě jich návštěvníci uvidí stovky.

5. Jaké druhy orchidejí byste doporučila k pěstování v domácích podmínkách?

Podlehnout kouzlu orchidejí je snadné zvlášť na výstavách, kde návštěvníka strhne atmosféra. Kvetoucí rostlině pak neodolá ani člověk, který s pěstováním nemá žádné zkušenosti. Nejlépe je nechat si poradit od prodejce a vybrat si z nenáročných hybridů, které jsou šlechtěné na krásné barvy, veliké květy, dlouhodobé kvetení, ale i na bytové podmínky a odolnost vůči mírným pěstitelským chybám. Z nejlepších orchidejí do bytu lze jednoznačně doporučit hybridy rodu Phalaenopsis, z amerických rodů jsou poměrně vděčné odrůdy rodu Zygopetalum. Nabídka je však velmi široká a záleží na vkusu a konkrétních podmínkách v bytě.

6. Na co dalšího se mohou návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy v tomto roce těšit?
V letošním roce se mohou návštěvníci těšit na velké množství různých akcí. Například v dubnu si jistě nenechte ujít výstavu tropických motýlů, která se koná ve skleníku Fata Morgana od 4. dubna do 8. května 2017. I tentokrát k nám dorazí zásilky kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Během procházky skleníkem budete moci sledovat motýly v letu, odpočívající na rostlinách či na speciálních krmítkách a s trochou štěstí se stanete svědky líhnutí těchto krasavců.


Podrobnosti o programu a dalších akcích najdete na našich webových stránkách www.botanicka.cz.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje:

Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
Výstava orchidejí: Za klenoty tropických pralesů do Troje
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem tam před dvěma roky, bylo to krásné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
musí to být nádherná podívanáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles