Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vysvědčení děti stresuje, jak se nejlépe zachovat

30. 06. 2015 | Výchova
Opakuje se to každý rok, konec školního roku a buď spousta radosti, nebo průšvih. Vysvědčení stresuje každé dítě a nezáleží, zda se na něm objeví dvojka nebo pětka. Každé dítě je jiné a jeho očekávání i očekávání rodičů jsou různá.

Obava dítěte z reakce rodičů je přirozená, ale neměla by překročit zdravou míru. „Rodiče často neuváženě vyřknou hrozby, které nemyslí doslova, třeba ,Se špatnými známkami se domů nevracej.ʹ Mnohé děti však nedokáží vyhodnotit míru nadsázky a rozhodnou se domů nepřijít,“ říká Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí. A pokud je pak dítě citlivější, může to vzít doslova, ačkoli jej rodiče mají rádi a v rodině nedochází k žádným větším konfliktům.
Rodiče by si měli uvědomit, že špatné známky na vysvědčení nemusí vždy znamenat malou snahu dítěte ve škole. Na úspěch ve škole mají vliv i takové faktory, jako je důslednost rodičů při výchově, rodinná situace, vztahy ve třídě, vzájemná spolupráce mezi učiteli a rodiči a celkový přístup učitelů a vedení školy.

děti a vysvědčeníDůležitou roli hraje i pozitivní motivace – a to nejen v průběhu školního roku, ale i v souvislosti s vysvědčením. Ukončení školního roku je vhodné spojit s nějakým rodinným rituálem – slavnostní večeří nebo návštěvou cukrárny. Namístě je použít odměny podle zvyklostí rodiny. Pro někoho to může být společný zážitek v podobě výletu, pro jiného to může být klidně finanční odměna. I peníze v přiměřeném množství mohou sloužit jako motivace, děti se tak naučí znát jejich hodnotu. Pokud jako většina rodin dáváte dítěti kapesné a učíte je hospodařit s penězi, tak finanční odměna za vysvědčení je velmi vhodná. Finanční výchova je důležitá od útlého věku, nabyté zvyky finančního chování si pak děti nesou celý život. Děti by si měly začít uvědomovat hodnotu peněz a složitost jejich vydělávání. Odměna za vysvědčení v podobě financí je tedy žádoucí, protože se dítě naučí, že čím více bude pracovat, resp. studovat, tím větší odměnu dostane. Obdobně to pak funguje i v dospělém životě.

O známky je však důležité se zajímat v průběhu celého roku, aby rodiče mohli na školní nezdary svého potomka pružně reagovat a společně a včas podniknout kroky, které by spěšnost dítěte ve škole zvýšily. Nemůže se pak stát, že na konci roku budou rodiče překvapeni ze špatných známek a dítě bude mít strach je přinést ukázat domů. Dítě by určitě mělo dostat adekvátní zpětnou vazbu na jakékoli vysvědčení a není třeba vždy jen hubovat, vždycky se určitě alespoň něco povedlo.

Linka bezpečí a Rodičovská linka rodičům doporučují

  • Sledujte vývoj školního prospěchu dítěte v průběhu celého roku.
  • Při reakci na vysvědčení se spíše soustřeďte nejdříve na pochvalu za to, co se dítěti podařilo, až pak na případný neúspěch.
  • Důrazně zvažte formu a všechny výroky, které chcete dítěti sdělit. Měly by být pro dítě srozumitelné a zároveň by je neměly stresovat.
  • Nikdy nepoužívejte výhružky typu „Jestli dostaneš špatnou známku, nechoď domů …“
  • Zvažte, zda vaše nároky na dítě odpovídají jeho schopnostem, zda nemáte větší ambice na školní úspěšnost svého dítěte, než jsou jeho dispozice nebo aktuální možnosti.
  • Hledejte s dítětem příčinu neúspěchu - zjistěte, zda nepotřebuje v učení nějakou pomoc, a společně si naplánujte kroky na příští pololetí.
  • Nabídněte pomoc s úkoly.  V případě, že hádky při přípravě do školy jsou na denním pořádku, je vhodné domluvit dítěti doučování.
  • Pokud má dítě opakované problémy s učením, je dobré oslovit odborníka z pedagogicko-psychologické poradny, který může nabídnout jak psychologické vyšetření, tak spolupráci při řešení různých druhů poruch učení.

Zdroj, foto: Era a ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !