Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vývoj a funkci mozku dětí ovlivňuje olej z tresčích jater

6. 07. 2007 | Výživa

Olej z tresčích jater byl po generace oblíbeným lidovým lékem skandinávských a skotských rybářů. V 18.století byly jeho účinky objasněny a podpořeny vědeckými objevy a začali jej doporučovat lékaři především při léčbě podvýživy.


Další výzkumy objevily v oleji z tresčích jater látky, které se významně podílí na stavbě kostí, především vysoký obsah vitamínu D, vitamínu A a polynenasycených mastných kyselin. Až do počátku 20. století byl olej z tresčích jater používán především při léčbě nemocí kostí a křivice.


V roce 1935 popularita a poptávka po oleji z tresčích jater, který byl vedlejším produktem rybářského průmyslu. Na trhu se poprvé objevil olej z tresčích jater i v kapslích.


olej z tresčích jater

Během druhé světové války organizoval Veřejný potravinový program Ministerstva výživy ve Velké Británii podávání oleje z tresčích jater těhotným a kojícím matkám a dětem do pěti let zdarma.


Dlouho převažoval názor, že olej z tresčích jater je prospěšný především díky obsahu vitamínů. Vše se však změnilo v 70. letech 20. století. Při objasňování tzv. „Eskymáckého paradoxu“ byl objeven význam dlouhořetězcových nenasycených Omega-3 mastných kyselin.


Grónští Eskymáci se zdáli být zcela imunní vůči srdečním chorobám i přes jejich stravu skládající se převážně z velrybích a tuleních tuků a tučných ryb. Dánští vědci, Bang a Dyerberg, došli k závěru, že dlouhořetězcové nenasycené Omega-3 mastné kyseliny v jejich stravě musí mít pozitivní zdravotní účinky.


olej z tresčích jater

Jejich závěry byly od té doby potvrzeny mnoha tisíci výzkumných studií a olej z tresčích jater se dostal do popředí zájmu nutriční vědy jako produkt, který „pomáhá udržet zdravé srdce“.
Ačkoli byl olej z tresčích jater dlouho používán především v severských zemích a Velké Británii na léčení ztuhlých a bolavých kloubů, až do nedávné doby se důkazy o jeho účinku opíraly pouze o neoficiální důkazy. Nedávné práce Cardiffské univerzity vedené profesorem Brucem Catersonem však prokázaly současný i budoucí význam Omega-3 kyselin pro zachování zdraví a pohyblivosti kloubů.


V popředí zájmu odborníků v posledních letech je otázka vlivu Omega-3 nenasycených mastných kyselin na funkci lidského mozku. Vědecké studie prokázaly, že vývoj a funkce mozku především u dětí jsou ovlivněny množstvím Omega-3 nenasycených mastných kyselin (hlavně kyseliny dokosahexaenové – DHA) ve stravě.


olej z tresčích jater

Aby se mozek a jeho činnosti zdravě rozvíjely, je třeba zajistit jeho řádnou výživu dostatečným přísunem Omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pro rodiče je obvykle náročné donutit své děti jíst tučné ryby.


Jednoduchým a pohodlným řešením pro zajištění zdravého vývoje mozku, podporu koncentrace a schopnosti učit se jsou doplňky stravy, které obsahují olej z tresčích jater.


Dnešní olej z tresčích jater je na míle vzdálen od původního rybího tuku, který nám v dětství nutili na lžíci a který nám nechutnal.


Víte, že...

Více než 50 % úmrtí v ČR je způsobeno onemocněními srdce a cév.

Více než 60 % lidí má zvýšenou hladinu cholesterolu, která je jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku infarktu a mozkové mrtvice

Téměř 80 tisíc lidí trpí Alzheimerovou chorobou.


OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny
jsou nepostradatelné pro každého po celý život.


Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to som nikdy nejedla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to som teda vobec netušila
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles