Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa a hnojení trávníku

4. 04. 2014 | Zahrádka
K celoroční péči o trávník patří nejen pravidelné sečení a zavlažování, ale i jeho hnojení. Touto činností dodáte trávě potřebné živiny, díky čemuž se budete moci pochlubit zdravým a krásně zeleným pažitem.

Z jakých hnojiv na trávník můžeme vybírat?


Hnojiva můžeme rozdělit podle délky jejich působení na krátkodobá a dlouhodobá. Krátkodobými hnojivy je nutné přiživovat trávník 7x až 15x za sezonu. Jsou vhodná především pro okamžitý, nárazový růst trávy, kdy se živiny rychle rozpouští a tráva rychle nabývá na délce a objemu. Naopak dlouhodobými hnojivy stačí trávník ošetřit 3x až 4x za sezonu – duben, červen, září a případně před zimou. Živiny z jedné dávky se do trávníku uvolňují po dobu dvou až tří měsíců. Nezpůsobují tak nadměrný nárazový růst. Postupné uvolňování živin je zaručeno díky granulové úpravě.

Výživa a hnojení trávníkuHnojiva pro trávníky obsahují 5 hlavních výživových složek. Tou první je dusík (N). Představuje základní stavební prvek podporující růst; významný i svými regeneračními vlastnostmi. Draslík (K) podporuje odolnost travin vůči suchu, vymrzání a chorobám. Je hlavní složkou podzimních hnojiv. Pro tvorbu a růst kořenového systému je důležitý fosfor (P). Tvorbě zeleného barviva a plnohodnotné fotosyntéze pomáhá hořčík (Mg). V hnojivech určených pro jarní přihnojování najdete hlavně síru, která pomáhá trávníku při regeneraci po zimě.

Za jakých podmínek je dobré hnojit trávník?


Trávník by se měl hnojit před deštěm nebo před zálivkou, za podmračeného počasí. Působením slunečních paprsků na hnojivo by mohlo dojít k nežádoucímu popálení trávníku. Ideálním obdobím pro první jarní hnojení je začátek dubna, kdy bývá vlhko a zároveň je již půda rozmrzlá.

Existují nějaké alternativy průmyslových hnojiv?


Nejpřirozenější a nejméně problémovou možností je takzvané mulčování. K tomu potřebujeme speciální sekačku s touto funkcí, která při sekání trávy rozseká její stébla na jemnou drť, která se rozprostře zpět na trávník. Takováto drť se rychle rozloží a poslouží jako přirozené hnojivo.

Výživa a hnojení trávníkuPlíseň sněžná – jarní nepřítel trávníku


Po zimě může trávník především trpět plísní sněžnou, kterou způsobila vrstva sněhu zabraňující trávníku v dýchání nebo nahromaděná plsť, pokud jsme neprovedli v předchozí sezóně vertikutaci. Projevuje se zažloutlými skvrnami na trávníku o průměru cca 15 až 20 cm. Za mokra se po okraji skvrn tvoří bílá podhoubí. Ideální je plísni předcházet podzimním hnojením draselnými hnojivy, která podporují odolnost trávy vůči promrzání a chorobám. V případě, že se sněžná plíseň objeví i přesto, nezbývá než přistoupit k jejímu vyhubení za pomoci fungicidních přípravků.

Jakými prostředky mohu bojovat proti mechům v trávníku?


Mech se vyskytuje především na vlhkých, chudých a kyselých půdách. Proto bychom měli změnit charakter takovýchto půd. Toho dosáhneme například užitím vápna, jehož prostřednictvím změníme kyselé pH půdy – mech tak ztratí svou živnou půdu. Východiskem může být rovněž odstranění zdroje zastínění či přílišného zavlažování. Když žádná z uvedených metod nepřinese kýžené výsledky, nezbývá než přistoupit k chemickému boji. Speciální přípravky rozšiřte na postižená místa podle informací na obalu. Mech po aplikaci zhnědne a je nutné jej vyhrabat.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík a co jste provedli s tím trávníkem, že už tam mech nemáte co jste použili za přípravek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za radu. Mech se mi na záhradce objevil. Tak vyzkouším.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé rady.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles