Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Výživa dětí chutně, pestře, moderně

6. 09. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Výživa dětí chutně, pestře, moderně
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: START
Datum vydání: 2010
Vázaná vazba
Počet stran: 166 str.
Formát: 210 x 145 mm
Cena: 197 Kč

V úvodní části knihy se dozvíte odpovědi na mnohé otázky, například jak sestavit dětský jídelníček, odkdy jí dítě samo a co může jíst a kdy, zda nutit nebo nenutit dítě do jídla či zda dávat dětem sladkosti jako odměnu. Jsou zde podrobně popsány jednotlivé skupiny potravin a důležité informace týkající se nákupu, neboť správná strava začíná kvalitním výběrem potravin.

Součástí knihy jsou kapitoly věnované biopotravinám, potravinovým doplňkům, obezitě, alergii, bezlepkové dietě a vegeteriánství. V knize nechybí množství jednoduchých receptů, které zvládnou i začínající hospodyňky a „veselé“ recepty a užitečné rady určené pro pořádání dětské párty. 


vyziva-detiUkázka z knihy Výživa dětí:

Výživa našich dětí
K celkovému zdravému vývoji a růstu dítěte je potřebná vyvážená, pestrá a pravidelná výživa. V raném věku dítěte se vytvářejí základy k pozdějším stravovacím návykům. Strava mnohých dětí je jednostranná, doma uvařená jídla jsou ve stále větší míře nahrazována polotovary či již hotovými pokrmy. Dochází tak k příjmu zvýšeného množství živočišných tuků, cukrů, přídavných látek – aditiv, soli a nedostatečnému příjmu kvalitních bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, což může představovat vážné zdravotní riziko. Nevýrazný a málo pestrý jídelníček je z velké části vyplněný smaženými pokrmy, uzeninami, bílým pečivem a sladkostmi. Děti pijí málo mléka, které nahrazují limonádami. Důsledkem toho je nízký příjem vápníku pro stavbu kostí a zubů, zkrátka přicházejí citlivé vitaminy skupiny B a vitamin C, neboť děti konzumují málo celozrnných potravin a zeleniny. Zásobování organismu jodem a zinkem je rovněž špatné a tak bych mohla dále pokračovat.
Na utváření stravovacích návyků se negativně spolupodílí i všudypřítomná reklama, která se snaží rodiče přesvědčit, že právě hodně tučné a přeslazené výrobky, jako například – „tyčinka plná čerstvého mléka“ nebo přeslazený „jogurt s kousky čerstvého ovoce“, jsou nezbytné pro výživu vašich dětí. Neblahým důsledkem je stále se zvyšující počet obézních dětí. Většina populace bohužel podceňuje zdravotní rizika vyplývající z konzumace takových produktů.

Jak by měl vypadat dětský jídelníček
Hlavní zásadou jídelníčku dětí i dospělých je vyvážená, pestrá a kvalitní strava. Ačkoli toto doporučení nám může znít trochu otřepaně, je považováno za zcela základní. Nestačí nabízet pouze menší porce toho, co jedí dospělí, ale jídelníček dětí musí pokrýt požadavky dané intenzivním růstem i fyzickou aktivitou.

Jídelníček by měl být co nejpestřejší, pokud se budete snažit vařit stále něco jiného a nového, budete mít jistotu, že vaše dítě dostane všechny živiny, které jeho vyvíjející se organismus potřebuje. Jen jídelníček, ve kterém se objeví co nejvíce různých potravin, může zajistit výživové potřeby malých strávníků v plné šíři. Přitom je důležité vařit jednoduchá jídla, vařené, dušené a pečené pokrmy žaludek dětí snadno stráví. Maso nemusí být každodenní nezbytnou potravinou a.z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, obilovin, těstovin, luštěnin) můžeme připravit velmi chutné a výživné bezmasé pokrmy. Děti trpí důsledky nesprávné výživy mnohem více a daleko častěji než dospělí, neboť mají relativně vyšší příjem živin nutných pro růst a vývoj.

Jak sestavujeme dětský jídelníček

Důležitým aspektem výživy je její režim, který by měl zahrnovat konzumaci čtyř až pěti  energeticky přiměřených pokrmů v průběhu celého dne, neboť menší, ale častější porce jídla nasytí kvalitněji. U nás se často maximum příjmu potravy přesouvá do odpoledních a večerních hodin, a dochází tak k tomu, že většinu energie z jídla přijímáme v době, kdy ji vlastně již nepotřebujeme. Velmi často se výživa dětí vyznačuje nadměrným energetickým příjmem z čehož vzniká obezita. Častá může být tzv. kvalitativní podvýživa, která pramení z nevyváženého podílu vařené a syrové stravy a potravin rostlinného a živočišného původu.

Dbejte na to, aby jídelníček obsahoval takové pokrmy, které se k sobě hodí chuťově, barevně i konzistencí. V každém pokrmu musí vyniknout jedna výrazná chuť.

Procentuální rozdělení denní stravy by mělo vypadat asi takto:
snídaně                                                                15-20 %
           menší děti                                                   10-15 %
           přidání dopolední přesnídávky tvoří asi      15 %
oběd                                                                      30-35 %
odpolední svačina                                               10-15 %
večeře                                                                   20-25 %

Správné návyky při stolování

Čas jídla by měla být příjemná chvíle, kdy se všichni sejdou u stolu, povídají si a společně jedí. Již od malička pěstujeme v dětech správné návyky při společném stolování. Dítě by mělo jíst společně s dospělými, bere si z nich velký příklad a správné by bylo, aby rodiče měli na talíři totéž, co jejich dítě. Při stolování by neměly chybět hezké talíře, dekorativně složené ubrousky, čisté a pestré ubrusy a hlavně pohoda a klid. U větších dětí je samozřejmostí, že si před každým jídlem čistě umyjí ruce a upraví se.

Více informací nejen o této knize Výživa dětí chutně, pestře, moderně  se dozvíte také na stránkách nakladatelství START

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výživa dětí chutně, pestře, moderně:

Výživa dětí chutně, pestře, moderně
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !