Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa kojence

25. 09. 2010 | Výživa

Jídlo je moje vášeň. A jelikož pracuji jako zdravotnice, vždycky jsem se o otázky výživy zajímala. Sama zatím děti nemám, takže moje poznatky o výživě kojenců pramenily z literatury a přednášek.

Nicméně na příští mateřství jsem byla připravena dokonale. V této oblasti bylo přece všechno jasné. Plné kojení do šesti měsíců. Pak postupně zeleninový, maso- zeleninový, ovocno- mléčný příkrm, kaše. Lepek rozhodně ne před 6. měsícem! Vaječný bílek? Do roka vyloučeno. Oříšky? Arašídy? Mořské ryby? Takhle silné alergeny by snad žádná zodpovědná matka svému dítěti nedala!

Když mi kamarád vyprávěl, jak tajně se svým osmiměsíčním chlapečkem mlsají nanuky, aby mamka nevěděla, vlasy mi hrůzou vstávaly na hlavě. Předčasné zavádění příkrmu - zbytečné a ohrožující dítě alergiemi. Mé pevné přesvědčení začalo dostávat trhliny v loňském roce, když jsem se dověděla o, nejen pro mě, překvapivých výsledcích lékařských studií. Jedna z nich zkoumala výskyt alergie na arašídy u dětí v Izraeli a u dětí židovského původu z Velké Británie.

Překvapivě alergií na arašídy trpěly mnohem méně děti z Izraele, kde tuto potravinu dostávají již od šesti měsíců věku a v době před prvními narozeninami ochutnalo arašídy více než 80% dětí. Naproti tomu pouze 21% dětí z Velké Británie jedlo arašídy před prvním rokem věku. Přesto byl výskyt alergie na arašídy u nich vyšší. Podobně dopadly i studie se sezamovým semínkem. Vyplývá z toho tedy, že oddálení podání potraviny nechrání dítě před alergií, ba naopak. Nu což, arašídy a sezam nejsou tak významné potraviny, aby se kvůli nim musela matka kojence trápit. Ale co když to platí i o jiných, u nás běžnějších, potravinách doposud považovaných za rizikové? A ono na tom skutečně něco bude.

Důkazy přinesly další studie zabývající se vlivem časného podání potravin s lepkem. Možná víte, že nesnášenlivost lepku vyvolává onemocnění zvané celiakie. Lidé tímto onemocněním postižení musejí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Tato dieta je náročná, protože lepek z pšenice, žita a ječmene se nachází nejen v potravinách, jako je pečivo a těstoviny, ale i v celé řadě potravin, kde by ho člověk nečekal (např. uzeniny, cukrovinky).

Nicméně její dodržování je nutné, protože jinak hrozí těmto lidem nejen nepříjemné průjmy, zvracení a potíže s trávením, ale i chudokrevnost, osteoporosa, vyrážka, zánět jater, postižení kloubů, dětem navíc porucha růstu a vývoje a ve výčtu dalších projevů této nemoci by se mohlo ještě dlouho pokračovat. Nic z toho si samozřejmě rodič pro své dítě nepřeje. Dosud se mělo za to, že u dětí, které k tomu mají dědičnou dispozici, může onemocnění vyprovokovat časná expozice lepku.

Podání mouky a jiných potravin s lepkem se nedoporučovalo pro děti před skončeným šestým měsícem věku. Výsledky několika studií skutečně potvrdily, že podání lepku před ukončeným třetím měsícem věku je spojeno s vysokým rizikem rozvoje celiakie. Zároveň však bylo zjištěno, že u dětí, které dostaly lepek po sedmém měsíci věku, pravděpodobnost vzniku nemoci narůstá. Ideální se tak jeví zařazení lepku do stravy mezi čtvrtým a šestým měsícem věku dítěte. A to vše se kupodivu týká i dětí kojených. I přesto, že chce žena kojit do obecně doporučovaných dvou let dítěte, neměla by zavádění příkrmů příliš oddalovat.

Tyto, až donedávna kacířské myšlenky, tak téměř jistě dají po čase vznik novým doporučením pro výživu kojence. Naštěstí ty další věci ohledně výživy se už nezměnily. I nadále platí, že strava pro  kojence by měla být připravována z vody, která má garantovaný nízký obsah dusičnanů. I nadále se jídlo dětem nesolí a nekoření. Ideální suroviny pro domácí přípravu jsou co nejčerstvější.

Kvalitní příkrmy, vyrobené moderní technologií z kontrolovaných surovin, jsou vhodnou alternativou. Pořád platí, že nové potraviny se zavádějí postupně. Tvaroh je pro děti do roka věku nevhodný, protože nadměrným množstvím bílkovin zatěžuje ledviny. Naproti tomu bílý jogurt je dobrou volbou při přípravě ovocno-mléčných příkrmů. Neadaptované kravské mléko, jakož i mléko jiných savců, není pro výživu kojence vhodné. A jídlo musí být s láskou uvařené a podané, to je jisté.

Verča27 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sama jsem detskou sestrou, mam vyzivu kojence nastudovanou a zazitou presne jak pisesSmajlík. je zajimave si rozsirit obzory a dozvedet se, ze neni vsechno jen cernobile a zamyslet se nad tim..
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za pochvalu, Vikitorie. Účelem článku, ale nebyla podrobná informace o celiakii. To, že existují skryté, nebo neúplně vyjádřené formy této nemoci nepopírám. Rovněž netvrdím, že by se nemoc nemohla projevit v jakémkoliv věku. Zde byla zmíněna vzhledem k předpokládané provokaci předčasným zavedením lepku do stravy kojenců. To, co bylo zjištěno novými studiemi, je právě v rozporu s trendem pozdějšího zavádění lepku do stravy - tedy i označením dětských piškotů, jako do 12 měsíců nevhodné potraviny. Což je právě důvod, proč jsem tento článek psala. uznávám, že informace o ovsu, jako nevhodné potravině v článku chybí, ale vzhledem k tom, že i mezi odborníky jsou rozpory v tom, jestli jej někteří lidé s celiakií mohou v malém množství dostat, jsem se o něm nezmiňovala.
Obrázek uživatelky
profil
Článek máš hezky napsaný, ale vzhledem k tomu, že můj manžel má celiakii, tak jsou věci, se kterými nesouhlasím. Dříve bylo na piškotech napsáno - od šesti měsíců. Podívej se dnes..., je tam od 12 měsíců. Lepek je kromě zmíněných obilovin též v ovsi - avenin, ale je nejméně zákeřný. Spousta lidí má celiakii, ani o ní neví, onemocnět se může v každém věku. U dětí se také často objevuje pouze alergie na lepek, která dodržováním diety po čase většinou odezní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles