Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa růží

28. 06. 2014 | Zahrádka
Ani růže, které jsou poměrně nenáročné na stanoviště, se neobejdou bez dostatečného přísunu živin. Pokud jim nezajistíme správný poměr živin, nebudou se rostliny dobře vyvíjet. Přemíra nebo nedostatek prvků ovlivní nejen kvetení, ale také jejich okrasnou hodnotu – zbarvení listů, růst apod.

Poruchy způsobené nedostatkem nebo nadbytkem živin jsou viditelné, ale velmi špatně se rozlišuje, kde je jádro problému. Tomu se můžeme vyhnout pravidelnou a hlavně správnou výživou.

V prvním roce, kdy rostliny vysazujeme, je hnojíme pouze vyzrálým kompostem. Starší výsadby pak kombinovanými hnojivy, která obsahují správný poměr potřebných živin. Hnojení rozlišujeme na základní a doplňkové. Obecně platí, že je vhodnější používat hnojiva průmyslově vyráběná nebo kompost. Hnůj totiž neprospívá kořenům růží a mohli bychom rostliny přehnojit.

růžeKdy, čím a jak hnojit?

Základní hnojení – brzy na jaře používáme granulovaná hnojiva NPK, jako je například Cererit. Granule rozhodíme na půdu k rostlinám, ty se vlivem vlhkosti rozpustí a vstřebají do půdy. Každé čtyři roky přidáváme k základnímu hnojení také vápník, který upraví pH půdy.

Doplňkové hnojení
– používáme během vegetace a soustředíme se na jednotlivé prvky, které jsou právě s ohledem na termín hnojení pro rostlinu důležité. Můžeme je aplikovat v zálivce nebo formou postřiku na listy.

Dusíkem můžeme přihnojovat do začátku srpna, v pozdějších termínech už by rostlině nevyzrávalo dobře dřevo a podpořil by se rozvoj chorob a šíření škůdců.

Fosforem doplňkově přihnojujeme v době tvoření poupat, tedy přibližně v druhé polovině května.

Draslíkem přihnojujeme koncem října, aby rostlině dobře vyzrály výhony a dřevo. Lépe pak odolává nepříznivým podmínkám v zimě.

Otázky a odpovědi -  hnojení růží:

1.    Je možné hnojit růže kdykoliv a za jakéhokoliv počasí?
Stejně jako jiné rostliny i růže nehnojíme za plného slunečního žáru. Nejvhodnější čas hnojení je podvečer nebo za podmračeného počasí. Rostliny bychom mohli kapalným hnojením při plném slunečním svitu spálit.

2.    Pokud používám granulované hnojivo, musím rostlinu pak zalít?

Při hnojení granulovaným hnojivem není zálivka nutná. Pouze v období dlouhotrvajícího sucha je vhodné půdu před hnojením zalít, aby byla vlhká, a pak aplikovat hnojivo.

3.    Je nezbytné používat doplňková hnojiva?
Doplňková hnojiva je lepší používat tehdy, když se rostliny nevyvíjejí optimálně. Doplňkové hnojivo se aplikuje formou postřiku na list, abychom rostlině okamžitě dodali prvek, který je v nedostatku.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výživa růží:

Výživa růží
Výživa růží
Výživa růží
Výživa růží
Výživa růží
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bohužel nemám zahrádku...tak nemám ani co vyživovatSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles