Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživou ke zdravým vlasům

7. 07. 2016 | Péče o vlasy
Vlasy se řadí ke kožním derivátům, tedy keratinům vytlačovaným z kůže, čili jsou to v podstatě zrohovatělé bílkoviny. Vlas je tvořen šupinovitou vrstvou (kutikula), kůrou (kortex) a dření (medula). Nejen pleti, ale i vlasům je třeba věnovat náležitou pozornost.

Kvalitní šampón, kondicionér, maska, olejíčky i spreje jsou samozřejmostí. Ovšem zásadní podíl na krásné a bohaté hřívě má rovněž váš jídelníček. Kvalita a množství výživných látek přijatých ve stravě se tedy mimo jiné projeví i na vlasech.

Jak vypadají zdravé vlasy

Zdravé vlasy jsou už na první pohled bohaté, silné a lesklé. Vyrůstají z každého kořínku, nelámou se a jsou pevně spojené se zdravou pokožkou hlavy. Měly by tedy být pevné a snadno upravitelné.

Výživou ke zdravým vlasůmSíla proteinu

Hlavní složkou podílející se na stavbě vlasů je z 95% protein zvaný keratin, který je mimo jiné obsažen také v kůži, nehtech, zubech či zvířecích rozích. Studie potvrzují, že nedostatek bílkovin je příčinou vypadávání vlasů. Proto je také vysoký podíl kvalitního proteinu ve stravě důležitý nejen pro vaše svaly, ale i vlasy. Mnoho žen ve snaze snížit množství kalorií při dietě omezuje i příjem proteinu v jídle. Strava vylučující bílkoviny však může mít na kvalitu vašich vlasů velmi ničivý dopad. Pokud nejste příznivci masa ani ryb, zkuste svůj jídelníček obohatit o proteinové koktejly či tyčinky, pomůžete tak i svým vlasům a nehtům.

Výživa zevnitř i zvenčí

Vedle bílkovin jsou pro krásné a zdravé vlasy potřebné i vitamíny a minerální látky, proto obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na železo, selen, hořčík a vitamíny E, C a D, které se podílejí na tvorbě keratinu. Odborníci proto radí konzumovat hodně ryb, mléčných výrobků, špenátu, sladkých brambor, vajec, ořechů, banánů, mrkve, čočky a celozrnných výrobků. Jejich účinky na vlasy pak ještě znásobíte vhodně zvolenou vnější péčí. Vlasová kosmetika by měla obsahovat vitamíny a hydratující látky, jako je extrakt z aloe vera či bambucké máslo.

Slunce, voda a ti další

Kdo by v létě nemiloval koupání venku a pobíhání po pláži! Avšak slaná mořská nebo chlorovaná voda v bazénu je pro vlasy velice vysilující. Vyhněte se proto jejich přílišnému namáčení a po návratu od moře, koupaliště či bazénu si vlasy důkladně umyjte a použijte vyživující masku. Nejen voda, ale i slunce a UV záření mají vliv na strukturu a především barvu vlasů. Z toho důvodu byste v létě měli používat na tělo i na vlasy vhodnou kosmetiku s UV filtrem. Vaše barva se tak nevyšisuje a vlasy budou stále krásné.

Zajímavosti o vlasech:

  • Vlasy rostou po celém těle s výjimkou očních víček, dlaní, plosek nohou, rtů a sliznic.
  • V průměru roste jeden vlas zhruba 2-6 let, pak vypadne.
  • Mokré vlasy lze natáhnout až o 30% jejich délky. Proto se doporučuje česat vlasy po umytí jen zlehka.
  • Vlas má podobnou pevnost jako kevlar. Jediné vlasové vlákno dokáže udržet 100 gramové závaží.
  • Pouze 1% populace má zrzavé vlasy. Blonďáků a blondýnek jsou pak 2% z celosvětové populace.
  • Nejvíce vlasů mají v průměru světlovlasí lidé (okolo 140 000) a naopak nejméně jich mají zrzci (asi 80 000).
  • Nemějte strach z padání vlasů. Je to přirozené. Každý člověk má na hlavě 100 až 150 tisíc vlasů. Běžně denně ztratíte kolem 50 až 150 vlasů. Dobrou zprávou je, že se každý vlas obnoví během vašeho života až 20krát.


Rada na závěr

Životnost vlasu je průměrně 58 let. Starejte se o své vlasy dobře a vybírejte si kvalitní vlasovou kosmetiku, která je k nim zároveň šetrná. Hledejte tu, která má klinicky potvrzený vliv na posílení vlasů. Nepřehánějte to příliš se stylingem, ani nenoste vlasy často sepnuté. Jezte stravu bohatou na vitamíny a minerální látky.

Odměnou za zdravý jídelníček a správnou péči vám pak budou krásné zdravé vlasy a obdivuhodné pohledy ostatních.

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Též beru vitamíny, kromě vit. B beru železo a koupila jsem si i sérum na vlasy capillus s kofeinem , hodně mi padaly vlasy a teď už je to OK, vlasů je víc na hlavě než na zemi.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na vlasy jsou výborné vitamíny B, pokud tělu chybí, vlasy víc padají a také se víc tvoří lupy - i když příčina může být i jinde. Béčko mám vyzkoušené a prakticky mi po 2 měsíčním braní zmizely lupy.
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak! kvalitní výživa=zdravé vlasySmajlík.. už jsem jich vyzkoušela mraky, ale sedla mi až DonnaHair, tak teď už kupuju jen tu a vlasy mám jak na pohled, tak na dotek zdravéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles