Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyzkoušejte kreativní patchwork

28. 08. 2020 | Vyrob si sama
-Komerční sdělení-

Vždy vás lákalo tvoření z látek a ruční práce? Pak je patchwork tou pravou volbou pro vaši kreativní duši. Zkuste se do toho pustit a uvidíte, že vás výsledek opravdu potěší.

Co to je patchwork?


Patchwork je metoda šití, při které se z kombinovaných malých prvků materiálu vytváří větší celek. Patchwork je obvykle geometrický, ale nemusí být. Můžete se oddávat fantazii a vytvořit tu, která se líbí právě vám.

Prošívání je spojení zahrnující šití alespoň dvou vrstev k sobě tak, že jsou více či méně spojeny po celé ploše. Při šití přikrývek se obvykle kombinují tři vrstvy (dvě tkaniny a izolace mezi nimi). Tato technika je navržena tak, aby chránila izolační vrstvu před pohybem. Prošívání je navíc velmi účinnou formou zdobení sešívaného materiálu. Metoda patchwork se hodí např. na přehozy na postel, deky, ubrusy, polštáře, tašky, atd.

látky na patchworkJaké materiály se na patchwork používají?


K vytvoření mozaiky se používají nejčastěji bavlněné látky s plátnovou vazbou, tj. nejjednodušší a nejběžnější. Látky na patchwork by měly být hustě tkané, tj. mezi závity textilie by neměly být žádné mezery. Výplň / izolace je vrstva určená ke zlepšení tepelných vlastností vaší práce, ztužení a zvýšení její pružnosti.

Viditelnost prošívání závisí na typu použité náplně. Při výběru typu výplně je proto vhodné tuto skutečnost zohlednit. Nejčastěji se používá izolace oděvů v různých hmotnostech, jehelní polyesterový polyester a izolace patchwork. Jako náplň se dá použít také korzetová pěna, krásně odráží prošívání, ale je velmi tuhá. Není proto vhodná např. na polštáře nebo přikrývky.


Zkuste si ušít prostírání z patchworku:


Na jedno prostírání si připravíte:
    • 1 ks látky 46x30 cm na zadní stranu
    • 1 ks látky 31x30 cm na širší část přední strany
    • 1 ks látky 16x30 cm na užší část přední strany
    • 1 ks vatelínu, cca 47x31 cm
    • jednobarevnou látku na obrubu

Švy velikosti 0,5 cm jsou započítané v rozměrech látky.

    1. Sešijete širší a uzší část přední strany, rozžehlíte švy. Vložíte vatelín mezi přední a zadní strany. Přišpendlíte a přešijete přesně po linii sešitými částěmi, toto je vaše první linie.

    látky na patchwork2. Pokračujete v tomto jednoduchém quiltování, začínáte vždy od středu směrem k okraji. Postupně přešijete celou širší část. Po přequiltování, je potřeba skrýt všechny uzlíky a odstřihnout nitě. Obstřihnete vyčnívající vatelín, případně i látku a základ prostírání je hotový.

    3. A nyní šikmé proužky: Nařežete si 5 cm široké pásy, položíte je kolmo jeden na druhý a přešijete šikmo mezi body, kde se spojí okraje. Odříznete látku asi 0,5 cm od stehů a rozžehlíte švy. Postupujete stejným způsobem, dokud nedosáhnete cca 160 cm šikmého použku. Složte pás na polovinu a přežehlete.

    4. Potom složte látku z jedné strany i z druhé strany ke středu a znovu přežehlete. Další krok je stejný, znovu složte napůl a přežehlete, získáte tak šikmý proužek široký cca 1,25 cm, na jednom konci zažehlíte dovnitř asi   2 cm látky. Šikmý proužek otevřte a a připevněte si ho k jednomu z okrajů. Začněte tím koncem, kde máte látku zažehlenou dovnitř. Označte si 1 cm od okraje prostírání, abyste věděli, kde přestat šít.

    5. Šít začínáte na úplném začátku proužku. Šijete přesně v první čáře, která vznikla žehlením a skončíte přesně 1 cm od okraje. Šikmý proužek potom přeložíte kolmo směrem ven z prostírání, pokud vám to šev dovolí. Potom přeložíte nazpět k prostírání tak, aby byl okraj šikmého proužku zarovnaný s okrajem prostírání. Přišpendlíte po celé délce. Začínáte šít od úplného začátku a skončíte znovu 1 cm od okraje prostírání. Pokračujete stejným způsobem dokola.

    6. Na konci dbejte na to, aby se vám konce šikmého proužku překrývaly aspoň 3 cm. Druhý konec nezažehlujte dovnitř. Přišijte a začněte přetáčet rohy. Z druhé strany si šikmý proužek přišpendlíte a sešijete. Na konci opět skryjete všechny nitě. Prostírání je hotové.

Další kreativní techniky:


Quilting - znamená ruční nebo strojové ozdobné prošívání dek (quiltů). Představte si, že místo jehly máte v ruce tužku, a tím jak s látkou pohybujete pod tužkou, se na ní kreslí vzor. Quiltování se používá většinou při práci se třemi vrstvami látek, tzv. sendvič. Horní látka, výplň a spodní látka.

Art quilt - tj., textilní obraz, k jeho vytvoření můžete používat různé techniky, např. malovat, vystřihovat, prošívat. Daným výsledkem nemusí být čtverec nebo obdélník, ale i jiné tvary. Art quilt obvykle nebývá zarámovaný. Na zadní straně se udělá tunýlek, kam se provlékne dřevěná lišta a pověsí se na zeď.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vďaka za inšpiratívny článok.
Mám rada ručné práce, viem šiť, vyšívať, háčkovať, štrikovať (paličkovať som neskúšala, nemám na to vybavenie), takže aj klasický patchwork, aj keď len v malej forme (vankúšik), som tiež zvládla.
V článku ma zaujala technika Quilting a Art quilt, o tejto technike zatiaľ nič neviem. Škoda že k nej pri článku nie sú žiadne fotky. Budem teda "pátrať" na nete a ak ma to zaujme, počas dlhých zimných večerov to možno vyskúšam.
Obrázek uživatelky
profil
Obdivuji ty, co tuhle techniku zvládají
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles