Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyznáte se ve značkách kvality potravin?

25. 12. 2016 | Zajímavosti
Jistě jste zaregistrovali, že se na potravinách objevují určitá loga, tzv. značky kvality. Které jsou ovšem na našich výrobcích nejčastěji? Pomůžeme vám objasnit, co konkrétně dané logo kvality symbolizuje a současně co zaručuje. Je přece dobré vědět, co kupujeme a čím krmíme nejen sebe, ale i naše děti.  

KLASA

Nejznámější značkou kvality u nás je podle výzkumů KLASA. Jedná se o národní značku kvality. Vznikla v roce 2003 a je bezplatně udělována Ministrem zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci, aby lépe rozeznali výjimečně kvalitní produkty od těch ostatních. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 1 027 produktů od 217 českých a moravských výrobců. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Kompletní seznam všech oceněných produktů na www.eklasa.cz.

Regionální potravina

Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje, a to již sedmým rokem. Bezplatně ji po dobu čtyř let uděluje Ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit domácí výrobce lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Logo prozrazuje, z jakého regionu výrobek pochází. Povoleno je ovšem max. 30 % složení výrobku ze zahraničních surovin. Oceněný produkt musí mít k danému kraji vazbu – k jeho tradicím, recepturám, surovinám či způsobu výroby. V současnosti mohou spotřebitelé vybírat z celkem z 557 oceněných produktů.

BIO Produkt ekologického zemědělství

Zeleno-bílý grafický znak BIO, nazývaný díky proužkům „biozebra“, v naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, kdy nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

Ekologická produkce

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o předpis Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může



Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

Zaručené tradiční speciality (ZTS) - jedná se o označení zemědělského produktu či potraviny, které mají zvláštní povahu uznávanou EU. Musí se tedy nějakým způsobem odlišovat od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Např. Spišské párky a Liptovský salám.

Chráněné označením původu (CHOP) – některé zemědělské produkty nebo potraviny mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Díky této specifičnosti získají ocenění známkou CHOP. Např. Pohořelický kapr a Žatecký chmel.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) – velmi podobné předchozímu případu (CHOP), akorát to není tak přísné, protože se na určitém území nemusí daný výrobek kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu (příprava, výroba nebo zpracování).  Např. Olomoucké tvarůžky a Hořické trubičky.

Zdroj, foto: Akademie kvality


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !