Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzácní ptáci ČR – Červený seznam

14. 11. 2010 | Zvířátka

Už jste určitě slyšeli o „Červeném seznamu ohrožených druhů“. O co se však vlastně jedná, víte to? Samotný Červený seznam (nepleťte si „Červený seznam“ s „Červenou knihou“) se člení do několika podkategorií. Tady máte jejich krátký přehled.

Přehled kategorií červeného seznamu ptáků:

1) vymizelé druhy - druhy dříve na území ČR hnízdící, u nichž však v posledních 20 letech nebylo zahnízdění zjištěno (např. poštolka jižní, kulík hnědý, rybák malý)
2) druhy ohrožené vymizením z území ČR, jejichž přežití je za stálého působení ohrožujících faktorů nepravděpodobné (jejich početnost poklesla na kriticky nízkou úroveň nebo jejich stanoviště jsou drasticky redukována). Těmto druhům hrozí nebezpečí úplného vymizení na území ČR.(např. kormorán velký, bukač velký, volavka červená, orel mořský…)
3) ohrožené druhy = druhy, u nichž za pokračujícího působení ohrožujících faktorů je pravděpodobný přesun do předešlé kategorie. Stanoviště jsou buď vážně narušena nebo jsou populace druhů považovány za vážně ohrožené (čáp černý, kvakoš noční, koroptev, jestřáb lesní, rybák obecný, tetřev hlušec aj.)
4) vzácné druhy - druhy s malou, často v ČR lokální a s početně velmi omezenou populací, které nejsou v současnosti považovány za ohrožené. Jakékoliv nebezpečí se však vzhledem k nízké početnosti populace může stát rychle příčinou jejich vymizení. Dále jsou do této kategorie řazeny i druhy, jejichž hnízdní areál za normálních okolností leží mimo území ČR, které sem však opakovaně zaletují a výjimečně zde i hnízdí. (např. potápka rudokrká, volavka vlasatá, kolpík bílý, ostralka štíhlá, zrzohlávka rudozobá, polák malý, moták lužní, poštolka rudonohá, kulík písečný, rybák bahenní, vlha pestrá, slavík modráček tundrový, hýl rudý, sýkořice vousatá, zedníček skalní…)
5) migrující ohrožené druhy – druhy, které jsou považovány za ohrožené v Evropě a na území ČR zimují, pravidelně jím protahují nebo na ně zaletují. (např. Ibis hnědý, orlovec říční, jeřáb  popelavý, sovice sněžní, bekasina větší, chřástal nejmenší aj.)
6) zachráněné druhy, kterým na základě přijatých ochranných opatření v současné době nehrozí vymizení.
7) druhy vyžadující další pozornost, jsou druhy středně ohrožené. Jsou tu i druhy ubývající, jejichž pokles populace však může být dosud reverzibilní a rovněž druhy ještě v nedávné minulosti ohrožené, avšak vzhledem ke vzrůstající populaci již mimo nebezpečí vymizení ( čáp bílý, husa velká, labuť velká, datel černý, břehule říční…).

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
něco ptáčkům, ale bacha - máme kočičky
Obrázek uživatelky
profil
Už jsme na zahradě zapíchli do země budku s ochranou proti kocourovi a zkusmo jsme nasypali semínka slunečnice. Páni, to byl šrumec a nálety začaly. Ani z nás neměli strach a lítali jako diví
Obrázek uživatelky
profil
taky už přiletěly vrány, ale slyšela jsem, že to jsou havrani, tak nevím...
Obrázek uživatelky
profil
vidivame sykorky, straky, holubi, obcas kane
ale taky v prubehu roku..strakapud-malem jsem ho spletla s datlem
Obrázek uživatelky
profil
už se těším, až přituhne a já vyvěsím na balkon kouli. Strašně rádi s dětma pozorujeme sýkorky, jak se na ni slétávají....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík