Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín

8. 01. 2019 | Kultura
Do Obchodního domu Zlín se v pondělí 7. ledna 2019 po téměř dvou letech vrátil cenný keramický reliéf známého malíře a sochaře Vladislava Vaculky. Velkoformátové dílo z 60. let, které podle odborníků představuje jednu z prvních uměleckých realizací ve veřejném prostoru ve Zlíně, restaurátoři na jaře 2017 odborně sejmuli z interiéru budovy a uložili do depozitáře, aby tam bezpečně přečkalo generální rekonstrukci. Po jejím dokončení se Obchodní dům Zlín znovu otevřel návštěvníkům v listopadu 2018.

„Reliéf byl původně umístěn u schodiště mezi prvním a druhým podlažím. S novou dispozicí obchodní pasáže jsme pro něj museli najít jiné, důstojné a zároveň dostatečně velké místo, což se podařilo úpravou venkovních prostor pod přístřeškem u západního vchodu. Celá rekonstrukce obchodního domu byla prováděna s respektem k původnímu vzhledu a historickému odkazu. Záchrana reliéfu a jeho navrácení zpět byly důležité z pohledu nás i památkářů,“ uvedl Radovan Pilich, jednatel Obchodního domu Zlín.

mozaikaDemontáž reliéfu byla pro zlínské restaurátory Miroslava Bodanského a Vratislava Fouse neobvyklým úkolem, s jakým se podle svých slov běžně nesetkávají. Dílo připomínající svou formou puzzle bylo nutné nejprve po jednotlivých kouscích citlivě rozebrat, jednotlivé dlaždice zakreslit, očíslovat, opatrně uložit depozitáře a následně odborně ošetřit a opět sestavit do původní podoby.  „Snímání reliéfu trvalo tři týdny, jeho opětovné sestavování dva měsíce,“ přiblížil náročnost práce Miroslav Bodanský. Nově je dílo umístěno v kovových rámech, které byly v pondělí 7. ledna 2019 zavěšeny na své místo.

Reliéf je podle odborníků unikátní tím, že byl jedním z prvních kvalitních děl svého druhu, která se ve své době ve Zlíně objevila. „Dílo vzniklo již po etapě socialistického realismu, je ovlivněno takzvaným moderním bruselským stylem a pozoruhodné po technické stránce i z hlediska materiálu,“ uvedla historička umění Vladislava Říhová. Vaculka ke své práci používal hlínu z nedalekých Tupes, které jsou proslulé keramikou. „Obdivoval Picassa, což se v tomto díle projevuje například v obličejích postav na reliéfu,“ dodala Vladislava Říhová.

Reliéf tvoří dva samostatné výjevy, přičemž jeden zachycuje zákazníky při nákupech a druhý rodinu při odpočinku po návratu domů. „Není běžné, aby dnes soukromí investoři při podobných příležitostech přistupovali citlivě k uměleckým dílům a vraceli je zpět co veřejného prostoru. Spíše při rekonstrukcích dochází k jejich zničení, nebo končí v depozitářích. Tento případ je skutečně výjimečný,“ ocenila historička, která opětovné instalaci díla v pondělí přihlížela.

Obchodní dům Zlín vybudovala firma Baťa v roce 1931 podle návrhu dvorního baťovského architekta Františka Lydie Gahury v duchu funkcionalistické architektury. Byl prvním z trojice zlínských „mrakodrapů“, kterou na náměstí Práce doplňuje ještě hotel a administrativní budova Baťovy fabriky, dnes sloužící jako sídlo krajského a finančního úřadu. Obchodní dům v průběhu dalších desetiletí při necitlivých zásazích změnil vzhled a po roce 1989 postupně ztratil i atraktivitu. Rekonstrukce mu vrátila původní podobu pozoruhodnou mimo jiné členěním oken, které se směrem vzhůru zužují.

Zdroj, foto: OD Zlín


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín:

Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín
Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín
Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín
Vzácný reliéf Vladislava Vaculky se vrátil do zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !