Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

VZP pomohla zvýšit účast žen na mamografickém vyšetření

18. 04. 2008 | Nemoci

Počet žen vyšetřených v národním programu screeningu karcinomu prsu se trvale zvyšuje. Významně k tomu přispěl pilotní projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR zvaní žen na mamografický screening, uskutečněný ve spolupráci s Asociací mamodiagnostiků ČR. Více než 105 tisíc žen, tedy 18 % z celkového počtu pozvaných, zareagovalo na adresnou pozvánku VZP a od července 2007 do března 2008 podstoupilo vyšetření v některém z 60 mamografických center po celé ČR. Pozvánky VZP rozeslala ženám ve věkové kategorii 45–69 let a 70–75 let, které déle než tři roky toto vyšetření neabsolvovaly.

 

samovysetreni-prsou„Mezi ženami, které přišly na základě pozvánky, zachytili lékaři téměř 850 karcinomů. Z tohoto počtu celých 800 nálezů bylo u žen, které byly na mamografickém vyšetření vůbec poprvé. Díky zachycení karcinomu v časném stadiu se tak s největší pravděpodobností podařilo zachránit nejméně  pět set žen,“ představuje výsledky projektu zvaní žen na preventivní vyšetření prsou prof. MUDr. Jan Daneš z Asociace mamodiagnostiků ČR, která koordinuje síť center národního programu mamografického screeningu.

 

V rámci pilotního projektu pomohla motivovat ženy k návštěvě mamografického centra společnost Avon Cosmetics, která každé ženě věnovala za absolvování vyšetření kosmetický dárek. „Těší nás, že tolik žen na výzvu VZP zareagovalo a přišlo na vyšetření. Pochopitelně největší odměnou jim bylo potvrzení, že jsou zdravé. V podpoře prevence v této oblasti nadále pokračujeme. Letos pořádáme např. další ročník Růžové jízdy proti rakovině prsu po českých a moravských městech, jejímž hlavním partnerem se stala právě VZP,“ uvádí Lucie Baierová ze společnosti Avon Cosmetics.

 

Celkové hodnocení národního programu mamografického screeningu přináší za rok 2007 pozitivní výsledky. Ročně lze v ČR očekávat více než 5 500 nově diagnostikovaných žen s karcinomem prsu, z toho je téměř 80 % zachyceno v počátečním stadiu, a tedy s velkou šancí na vyléčení.

 

vysetreni-prsaAktuální podíl žen z cílové populace programu, které už měly alespoň jedno preventivní mamografické vyšetření, je tak v ČR vysoký – přes 60 % žen ve věku 45–69 let. Tato věková skupina žen má podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR nárok na bezplatné mamografické vyšetření každé dva roky. Mnoho žen se však neúčastní prohlídek pravidelně, což je nezbytnou podmínkou vysoké účinnosti mamografického screeningu při záchytu zhoubných nádorů. „U žen, které na naši pozvánku nereagovaly a nevyužily tedy své možnosti zúčastnit se vyšetření, lze stále očekávat dva až tři tisíce nezjištěných karcinomů. Tyto ženy se tak zbytečně připravují o možnost úspěšně se s tímto závažným onemocněním vypořádat,“ apeluje na ženy Pavel Horák.

 

Průměrné centrum vyšetřilo v rámci pilotního projektu 1 761 žen, nejméně bylo v centru vyšetřeno 154 žen, nejvíce 5 887 žen.  Díky tomuto projektu dosáhlo 91 %  center v roce 2007 doporučeného minima 5 000 vyšetření za rok (oproti 57 % v roce 2006) – i menší centra získala větší zkušenosti, které jsou důležitým předpokladem poskytování kvalitních vyšetření všem ženám v České republice.

 

Na základě výsledků dosažených v tomto pilotním projektu lze doporučit zvaní žen ke screeningovému vyšetření jako efektivní nástroj zvyšování účasti žen v preventivních programech.

 

 

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !