Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínání na první sjezdy na lyžích

8. 02. 2011 | Vaše příběhy

   Zima je krásná, hlavně když napadne sníh,  jiskří mrazík a stromy jsou obalené sněhovým prašanem. Jako dítě jsem si zimu náležitě užívala nejvíce, když jsme s rodiči jezdívali na podnikovou chalupu v Orlických horách, kde parta tatíků zvelebovala prostředí a okolí chalupy, maminy společně vařívaly pokrmy, a my? Holky a kluci??? My byli hlavně na vzduchu, lítali jsme společně po lese a po kopcích.

      Po celé své dětství jsme jezdili na chalupu s  přáteli o víkendech, o vánočních, o pololetních a letních prázdninách. Chalupa byla v krásném tichém údolí a za ní byl kopec, kde jsme se vyžívali v zimních radovánkách. Pilovali jsme tu společně s rodiči první krůčky na lyžích.  Běda, když jsme s velikým nadšením rozjeli lyžovačku, nebo sáňkařské závody z uklouzaného  kopce, kde na jeho konci tekl horský potok. Několikrát jsme skončili v ledové vodě. I když zas tak ledová jako je teď nám nepřipadala, nebyli jsme tehdá tak zhýčkaní. Tenkrát nás tatíci vychovávali ve sparťanském duchu a pravidelně jsme konali ranní očistu právě v tomto dravém potoce, v zimě i v létě. Výstavba koupelny se budovala, až když jsme odrostli dětským střevícům.

    V šedesátých letech byla několikrát zima zvlášť kouzelná a třpytivá. Na školách byl nedostatek uhlí a tak naše pololetky byly někdy až tři týdny. Jak jsme se vždy těšili, aby bylo dlouhodobě pod  -10 stupňů a zamrzlo na skládkách uhlí, aby se mám pobyt na horách protáhl. Prázdninám se říkalo ,,uhelné,,. Rodiče se vystřídali s dovolenou, aby nás ohlídali a navařili dobroty a my děti tak prožily pohádkovou zimu. Tehdá byly vysoké závěje, i silnice byla zavátá až  3 m do výše. Do chalup se vcházelo někde sněhovým tunelem, jinde byly vidět jen střechy s kouřícím komínem. K tomu svítilo mrazivé slunce, obloha byla šmolkově modrá a sníh se nádherně třpytil.

   V zimě bylo na chalupě nejveseleji. Na zasněženém kopci  za chalupou jsme pravidelně závodili a na konci zimní sezony se  pořádaly i sjezdy v maskách - jak na lyžích, tak na pytlích naplněných slámou, ti odvážní na lopatě, nebo v lavoru.

   Mé první lyže v dětství byly ,,Jasanky,, - bez kovových hran s řemínkem na špici, obuv se připevnila spirálovou pružinou a ta se po straně zacvakla.  Na nohách jsme mívali specielní lyžařské gumové boty-lyžáky. Na takových lyžích jsme mohli po kopcích běžkovat a sjíždět. Ale nemyslete si,  tehdejší  lyže nebyly ještě tak dokonalé jako teď, byly hlavně universální ,,sjezdo-běžky,, a na nich jsme se  hlavně mohli vydávat na nedaleké výpravy.

   Ráda a s úsměvem vzpomínám na naše tradiční celodenní výšlapy na Šerlich a Velkou Deštnou. To mám dětem bylo  asi 10 let, hrdě jsme si myslely, že umíme už skvěle sjíždět z kopce a v lyžování, že jsme zdatnější. A tak se s námi pyšní tatíci vydali na dlouhou túru. Po nekonečném  pochodu po hřebenech Orlických hor nás čekal dlouhý  sjezd z Velké Deštné do Luisina údolí. No snad to ani sjezd nebyl, dalo by se to nazvat ,,kotrmelcový sešup,,. Nadšení a neobyčejný zážitek jízdy  nás hnal dolů, po lesní úzké cestě z vrcholu hor. Stezka byla pokrytá čerstvě napadlým sněhem, neupravená, prudká. Tady se mám skvěle osvědčily bambusové hole. Lyže jsme nastavili do pluhu a bambusky nachystali mezi rozklepané nohy, pro lepší brzdění jsme na nich občas i seděli, a kdo to v zatáčce nevybral, tak jízdu zabrzdil ve větvích některého mladého stromku vzrostlého vedle cesty. První sjezdař to měl trochu těžký, často nevěděl kudy kam, ale vždy předvídal, že nějak dojedeme. Dojížděli jsme na chalupu téměř za tmy, ale šťastní, bez modřin, občas s roztrženou větrovkou, nebo s roztrženými šponovkami.

Ten čas  od prvních jízd na lyžích mně uběhl rychle, zůstávají jen vzpomínky na krásně prožité dětství na horách, kdy zima pro naše radovánky byla krásná, nestudila, sníh  jsme si užívali se vším všudy. Zima je krásná i teď, stačí si vyjít na chvíli do zasněženého parku, do lesa, do polí a rozjímat.

 

 

Hanina51 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínání na první sjezdy na lyžích:

Vzpomínání na první sjezdy na lyžích
Vzpomínání na první sjezdy na lyžích
Vzpomínání na první sjezdy na lyžích
Vzpomínání na první sjezdy na lyžích
Vzpomínání na první sjezdy na lyžích
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
za komentíky, že jste také zavzpomínali a na chvíli tak unikli chaosu dnešních dnů. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné vzpomínání a krásné fotkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásne prostredie ...ako v Mrazikovi
Obrázek uživatelky
profil
krásne prostredie ...ako v Mrazikovi
Obrázek uživatelky
profil
máš u článku pěkné nostalgické fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles