Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínka na babičku

22. 06. 2014 | Vaše příběhy
Nebudu tu vzpomínat na babičku Boženy Němcové, ale na svou, která se té zmiňované přibližovala velmi svou moudrostí. Rády jsme k ní jezdívali na prázdniny, Vánoce, prostě kdykoliv. Stále pro nás měla velké pochopení. Uměla nám vytvořit hodně podnětných zábav, dobře vařila a pekla, byť její důchod byl dost skromný. Její buchty neměly konkurenci, pomazánky byly nepřekonatelné, vždy krásně ozdobené zeleninou ze zahrádky. Dnes si hodně uvědomuji, že dovedla využít každou maličkost, detail, jen aby nic nepřišlo na zmar.

Hodně si vypěstovala na krásné zahradě, nedaleko svého domku. Na nevelké ploše se pěstovaly brambory, mrkev, petržel, hrášek, salát, okurky. Rostlo zde i několik ovocných stromů, které skýtaly jablka, švestky, hrušky, mirabelky i třešně. Vše zralé jsme pomáhali konzumovat, ale i zavařovat pro zimní spotřebu. Vždy jsme měli radost, když se vše podařilo a sklenice s kompoty a džemy byly urovnány ve sklepě, jak babiččině, tak u nás doma.

Vzpomínka na babičkuVše potřebovalo pěkně okopávat, zalívat. Hlavně v suchém období léta se musela vždy navečer pumpovat voda ze studně do malého bazénku, aby se následující den prohřála a rostlinky nedostaly šok zalitím studenou vodou. Pamatuji si, že dědeček mnohdy vyhloubil u stromů jámu, kam se nalilo několik konví vody, aby na nich dozrálo ovoce a neopadalo suchem. Dobře si pamatuji, že se sušily i křížaly. V té pro mne už vzdálené době, byla sušená jablíčka i ozdobou vánočního stromku, navlečená na niti, jako řetězy.  Na podzim se dělávala povidla, ne jen švestková, ale i hrušková, která provoněla vždy celý dům.
Babička byla velkou milovnicí květin. Pěstovala jak trvalky, tak i letničky. Jejich jména uměla  nejen česky, ale  i latinsky. Pamatuji si, že na oknech byly květináčky nebo sadbovače, kde jsem mohla pozorovat, jak květinky vyrůstají ze semínek, vyvíjejí se a pomáhala je pikýrovat a následně vysazovat na záhonky. Měla jsem s babičkou velkou radost, když se ujaly a vykvetly. Babička se zajímala i o aranžování vypěstovaných kytiček. V té době byla velmi oblíbená ikebana, která se sem dostala z dalekého Japonska. Babiččina aranžmá byla vždy tvořena s láskou, velmi vkusně. Pamatuji se, jak mi do mého prvního zaměstnání připravila kytičku na stůl, jak ji všichni obdivovali. Pěstovalo se několik květinek na sušení pro zimní vazby. Dokonce jsme jí i sehnali orobinec - doutníky, pro které se muselo na kraj rybníka do vody. Na zahrádce rostly i bylinky - máta, meduňka a heřmánek, ze kterých babička připravovala  dobré čaje.   

Zahrada stále je. Postupně jsme se o ni starali společně s babičkou a s mužem, na začátku našeho manželství, když  jsme u ní bydleli. Pak převzali žezlo moji rodiče, kterým jsme pomáhali s těžšími pracemi. Dnes mi bude zahrada pomocníkem, kamarádem v mé samotě. Hlavně krásnou vzpomínkou na dobu bezstarostného dětství, strávené u milující babičky.

2baculka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínka na babičku:

Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
Vzpomínka na babičku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Hezké vzpomínání
Obrázek uživatelky
profil
Reginko, článek je krásný, dojímavé vzpomínání. Já jsem měla babičku moc mladou, když jsem se narodila bylo jí 39 a druhé 42, ale zato jsem měla jejich rodiče, tudíž prababičku, jak psala mamamia říkali jsme jí stařenko s stařeček.Pocházeli z |Prostějova , a u těch jsem také zažila spoň trochu té romantiky v zahradě a naslouchání písniček a vyprávění. ...Piš, když píšeš tak hezky a a zajímavě....Moc krásné jsou i fotečky.....
Obrázek uživatelky
profil
Jsem na tom stejně,jako Jindřiška,také jsem neměla babičku ani dědu,zato vspomínám na mé rodiče,zahrádku,na ní vše od ovoce a zeleniny,pole brambor,řepu pro dobytek,pocházím s hospodářství a ty zimní večery při draní peří.Kéž by se to vrátilo,máš hezké vzpomínky a ty ti nikdo nevezme.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek,já jsem nezažila ani jednu babičku, protože obě zemřely před mým narozením.
Reginko, máš krásné vzpomínky na babičku.
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem dvě babičky. Jedna (od mámy) ta měla ráda mého bráchu. Ta druhá (od táty) bydlela na Slovensku. Takže vzpomínky nemám žádné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle