Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vzpomínka na dovolenou u Balatonu

20. 05. 2020 | Vaše příběhy

V době dávno minulé jsem se vypravil se svým bratrancem k Balatonu. Jeli jsme Mirkovým autem, protože on tehdy už auto vlastnil, zatímco já měl jen motorku. Chtěli jsme totiž na břehu maďarského jezera strávit minimálně týden pod stanem. Tehdejší stan, spacáky a nádobí představovaly tak objemný náklad, že to pomalu vypadalo, jako bychom se stěhovali. K tomu nějaké konzervy, to vše by má motorka snad ani neuvezla. Auto bylo pohodlnější a poskytovalo víc místa. Byla to tehdy má druhá zahraniční cesta, Maďarsko jsem ale hodlal navštívit poprvé. Byl jsem moc zvědav, co je pravda na jeho pověsti.

Sehnali jsme si s Mirkem patřičné mapy, abychom se tam vůbec dostali. Tehdy neexistovaly turistické navigace a my uměli jen česky a rusky, proto bychom se v Maďarsku ani nedomluvili.

A vyrazilo se.

Cestovali jsme přes Slovensko, ale tehdy jsme byli ještě jedna jediná země. V Maďarsku jsme se dali na jih, jak ukazovala mapa. Cesta byla dlouhá, ale střídali jsme se při řízení, a tak jsme dorazili k večeru k Balatonu celkem svěží. Konečně jsme postavili stan, snědli něco z jídla, které jsme si vezli a zalehli jsme. Když jsme k jezeru dojeli, byla už tma. Ráno po probuzení jsem byl zvědavý, jak naše místo pro rekreaci vůbec vypadá. Vylezl jsem ze stanu a obhlížel okolí. Bylo tu krásně. Vítr si pohrával s vlnkami. Jen se mi zdálo, že na to, že se tomuto jezeru přezdívá maďarské moře, není vodní plocha nikterak závratná. Strávili jsme u jezera nakonec dvanáct dní. Byly to dny plné odpočinku, plavání i slunění. Dokonale zrelaxovaní jsme se vraceli domů. Doma jsme se, samozřejmě, pochlubili známým a pyšnili jsme se několika černobílými fotografiemi, které jsme u jezera pořídili.

„Tak jsem byl u Balatonu několikrát, ale takovéto místo jsem tam neviděl. Nikde nevidím ani tolik typické rákosí,“ poznamenal náš soused. Soused Pepa platil za velkého cestovatele a Maďarsko bylo jeho oblíbené. Část jeho rodiny totiž pocházela právě z Maďarska, a tak se do této země rád a často vracel.

Rákosí jsme u Balatonu neviděli ani my, to měl soused pravdu. Náš stan stál na krásné travnaté louce a turistů zde bylo hodně málo. Na to, jak soused vyprávěl, že Balaton bývá v obležení turistů, zatraceně málo. To jsme ale uvítali. Hlavní byla teplá voda i počasí a fakt, že nám za celý pobyt nepršelo. A tak jsme to neřešili.

Rok poté, co jsme byli u Balatonu, jsem opět přemýšlel, kam na dovolenou. Bratranec ten rok nikam nemohl, nevycházelo mu to, a tak jsem ocenil, když mi soused nabídl, že bych mohl jet s ním opět do Maďarska k Balatonu.

„Mám v autě místo a tobě se tam tak líbilo. Když mi přidáš na benzín, vyjde nám dovolená levněji.“

Souhlasil jsem. Soused Pepa zamítl můj stan i kempinkové vybavení.

„Hele, můj vzdálený strýc tam má domeček. Když tam jedu, bydlím většinou u něj. Budeme mít k dispozici celé horní patro. Je to lepší, než se válet po zemi.“

To jsem ocenil.

Cesta ubíhala a já si vybavoval krajinu, kterou jsme jeli před rokem. Už jsme se blížili k místu, kde jsme trávili minulý rok dovolenou, a já se pomalu rovnal v sedačce, že za chvilku budeme vystupovat. Vytahoval jsem okénko v autě nahoru, přestože byl neskutečně horký den.

„Tobě je zima?“ zeptal se Pepa.

„Ale ne, není. Jen že za chvíli budeme vystupovat.“

„Za chvíli? No to si ještě počkáš!“ zasmál se Pepa.

Skutečně. Minuli jsme náš loňský Balaton a jeli krajinou ještě víc, jak hodinu.

Dorazili jsme na místo a já stál na břehu jezera s pusou dokořán. Všude kolem rostlo rákosí a hladina jezera se rozprostírala do dálky. Jezero bylo obrovské. Už jsem se nedivil, že jsou Maďaři na Balaton tak hrdí. Vůbec jsem se nedivil, že ho přezdívají svým mořem. Balaton mě uchvátil. Bylo to mnohem kouzelnější místo, než před rokem.

My totiž s mým bratránkem strávili dovolenou u úplně jiného maďarského jezera. Bylo také krásné, ale Balaton to nebyl. Jediný klad mělo v tom, že turistů zde bylo mnohem méně, než u skutečného Balatonu.

Ale Pepovi jsem se nikdy nepřiznal.

A nikdy jsem také nezjistil, jak se jmenovalo to první jezero, které jsme si s Balatonem spletli.


čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínka na dovolenou u Balatonu:

Vzpomínka na dovolenou u Balatonu
Vzpomínka na dovolenou u Balatonu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Balaton je fajn..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Balaton je fajn..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles