Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínka na manželova otce

28. 08. 2015 | Vaše příběhy

Manžel mně i vnoučatům vyprávěl o svém otci a jejich dědečkovi, kterého nikdy nepoznali. Znali jej pouze ze zachovalých fotografií. Spolu se svými dvěma bratry a sestrou bydleli v Hodoníně ve vlastním malém domku s obchodem se smíšeným zbožím. Tento domek byl disponován v blízkosti hlavního železničního nádraží. Toto místo bylo velmi nevýhodné během druhé světové války, jelikož bylo terčem bombardování. Dobře si pamatoval přísného nařízení, že okna musela být v nočních hodinách utěsněna tak, aby světlo nepronikalo do ulice, což by byl cíl bombardování. Otec byl zapojen do protifašistické skupiny, která byla v roce 1943 prozrazena. Všichni členi této skupiny byli uvězněni v koncentračních táborech, bez jakéhokoliv soudního jednání.

Nikdy se nikdo z uvězněných nedozvěděl, kdo je zradil.

Začátkem tohoto roku „vtrhlo“ gestapo do rodinného domku a otce odvedli. Manžel ho uviděl až na Bílou sobotu v roce 1945, kdy přišel domů.

Když otce gestapo odvedlo, bylo manželovi 6 let a když pak přišel domů, ptal se maminky, kdo to je. Byla to pouze kostra obalená kůží, vážil 38 kg.

vzpomínkaZa nedlouho po návratu domů, při bombardování nádraží, se zatoulala bomba na náš domek. Polovina byla zcela zničená a my jsme měli velké štěstí, že jsme byli ukrytí ve sklepě, který byl ve druhé polovině domku.

Po osvobození Hodonína jsme dostali náhradní ubytování v bytě místního kina, které bylo ve vlastnictví Němce Lantze. Jakmile se otec dostal z toho nejhoršího, nastoupil do továrny na cigarety. Od této továrny dostal podnikový byt, ve kterém bydleli až do doby, kdy otec koupil domek v roce 1946 po odsunutém Němci. V tomto domku pak manžel bydlel a vyrůstal společně se sourozenci do doby, kdy se v roce 1963 oženil a odstěhoval do Kyjova. V důsledku práce se pak s celou rodinou přestěhoval do Dřevohostic, kde zdejší cukrovar mu přidělil třípokojový byt v prvním patře podnikové bytovky. Manželova otce poznala vnoučata od bratrů i sestry, ale naše vnoučata již ne. Byla to dvě vnoučata a jeden vnuk.


Alabastr22 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to moc krásně napsané. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je dobře, když se děti a vnoučata dozvědí něco o životě svých prarodičů. A o životě za války zvlášť. Ještě že měl otec vašeho muže štěstí a přežil. Smajlík
Doufám, že se ty těžké doby už nevrátí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles