Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínky na hodiny angličtiny

27. 12. 2019 | Vaše příběhy

Jsem takzvané Husákovo dítě. Narodila jsem se ve sladkých sedmdesátkách, v době populační exploze. To mi zaručilo, že jako dítě jsem byla pořád venku, protože neexistovaly počítače a mobilní telefony a venku bylo stále dost kamarádů, kteří hráli gumu, vybíjenou, panáka a školku s míčem.

Ve zdraví jsem prožila dětství, ač neexistovaly sterilizátory kojeneckých lahví a když dudlík spadl na zem, tak se jen otřel nebo olízl. Se sestrou jsme jezdily autem na zadním sedadle bez dětských sedaček, z deky jsme si tam dělaly bunkr a spaly jsme při delších jízdách na skvěle pérujících sedačkách našeho žigulíku. Při jízdě na kole jsme neměly ani helmu, ani chrániče loktů a kolen a přežily jsme.

Nastoupily jsme na základní školu a celou základku jsme se učily se sestrou Marxismus-leninismus a o dělnické třídě, nad kterou bdí KSČ. Na základce jsme se učily ruštinu, protože kdo neuměl rusky, jako by nebyl.

Na střední školu jsem nastoupila a vůbec jsem netušila, že nás během studia zastihne jakási revoluce.

Kdybychom to věděli, určitě by nám pořídili kvalitní učitele především na angličtinu. Na střední škole jsem se sice angličtinu učila, učila ji ale přeučená profesorka, jak už to bývalo, ruského jazyka.  Toho jediného lituji.


Naše paní profesorka vybruslila ze zadaného úkolu učit nás angličtinu, kterou sama valně neovládala, chytře. Naučila nás anglicky počítat do deseti, a pak už vyprávěla jen anglické dějiny. Samozřejmě česky. Se zvláštním zaujetím hovořila o významném anglickém spisovateli a dramatikovi Williamu Shakespearovi, protože sama učila také český jazyk, nikoli však naši třídu. Paní profesorka vystačila s tímto významným člověkem na několik vyučovacích hodin. Dopodrobna jsme tak znali z hodin angličtiny celé jeho dílo, věděli jsme, kdy a kde se narodil, kam chodil do školy a kde dodnes stojí jeho rodný dům, ale anglicky jsme stále uměli jen napočítat do deseti. Takto jsme prošli celou střední školu, i když se v jejím průběhu změnila doby.  Marxismus-leninismus vystřídali exiloví spisovatelé, ale velký William Shakespeare zůstal až do maturity.  A při ní jsem si v českém jazyce vylosovala téma romantismus. Ihned jsem si vzpomněla na velkého Williama Shakespeara a hodiny angličtiny, a rozhovořila jsem se především o informacích, které jsem nabyla nikoli v hodinách českého jazyka, ale  angličtiny. Naše profesorka angličtiny, která seděla u maturity jako přísedící, na mě významně mrkla a nenápadně, aby si toho nikdo nevšiml, mi pošeptala:

„Vidíte, na co se vám hodí angličtina?“

Náš češtinář zíral, protože až tak pilně jako angličtinářka se Shakespearovi nevěnoval ani on. Maturitu jsem udělala s přehledem na jedničku.


Jenže s Shakespearem, jak jsem bohužel zjistila, nevystačím při cestách do zahraničí. Jeho dílo a vše o jeho životě se mi nadosmrti vryly do paměti. Ovšem pozdější pokus naučit se slušně anglicky selhal. A tak dodnes jsem od počítání do deseti v anglickém jazyce moc nepokročila. Do kapsy mě strčí v angličtině dítě školou povinné. To ale nezažilo dobu, kdy venku bylo stále dost kamarádů, kteří hráli gumu, vybíjenou, panáka a školku s míčem, jezdilo se na kole bez helmy a chráničů a když spadl dudlík na zem, olízl se nebo otřel.

Tak bych přece jenom neměnila.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínky na hodiny angličtiny:

Vzpomínky na hodiny angličtiny
Vzpomínky na hodiny angličtiny
Vzpomínky na hodiny angličtiny
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na základní škole v 6. a 7. třídě jsme měli na matematiku paní učitelku, která už byla starší, ještě teď si pamatuji, že přes šaty nosila takový lesklý pracovní plášť. Její hodiny jsme měli rádi, vyprávěla nám, jak v mládí cestovala po naší zemi, ale hlavně i do ciziny, včetně různých zážitků. Ale když jsme v 8. třídě dostali jinou paní učitelku, tak ta s hrůzou zjistila, že vůbec nic neumíme a přijímací zkoušky v 9. třídě se blíží.Takže začala "vojna" a paní učitelka nám začala vtloukat do hlavy učivo. Něco se podařilo dohonit, ale mezery zůstaly a na střední škole jsem bojovala s matematikou.
Obrázek uživatelky
profil
Ano, naše dětství bylo úplně jiné. Děti měli doma povinnosti a tím se učili. Dnes sedí u počítače a potom neumí ani dojít na nákup. Dříve jsme byli samostatnější a rodiče nám více věřili. Asi byli i přísnější, ale to bylo správné. Dnes si děti myslí, že mohou vše a nic se jim nestane... Dnes bych nechtěla být dítě...
Obrázek uživatelky
profil
za to rusky umím do dnešní doby,využili jsme ruštinu jen na domlouvání se s ukrajinkama
Obrázek uživatelky
profil
jo,to bylo jiný dětství,byli jsme pořád venku,scházeli se na návsi stále plno dětí,hráli se kuličky, nebo vybíjená a taky krvavý koleno
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné počteníčko.SmajlíkSmajlík
Také ráda vzpomínám na své dětství plné her a kamarádů,bez mobilů,počítačů a dokonce i bez televize.Tu jsem viděla poprvé v deseti letech a to černobílou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles