Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Wellness pobyt

9. 05. 2015 | Vaše příběhy

Posledního ledna jsme s manžele oslavili 40. výročí svatby a já jsem při této příležitosti dostala od manžela velké překvapení - vlastně byla to překvapení dvě. To první byl poukaz na pětidenní wellness pobyt a to druhé, že to bylo JEN pro mě. 

Z počátku jsem byla mírně zklamaná, že manžel nepojede se mnou, ale potom jsem se začala těšit. Budu mít samostatný pokoj, budu moci spát, dokdy budu chtít (samozřejmě s ohledem na snídani a případné procedury), ven půjdu, kdy budu chtít já a kam budu chtít, zkrátka našla jsem v té pomyslné samotě víc PRO než PROTI.

Navíc jsem měla cestovat do Trenčanských Teplic, kde jsem ještě nikdy nebyla, ale slyšela jsem o tomto lázeňském městečku a jeho léčebných účincích hodně chvály.

Poukaz sliboval polopenzi, takže z procházek nebudu muset utíkat na oběd, deset léčebných procedur (po vstupní lékařské prohlídce podle doporučení lékaře), jeden vstup do saunového světa a neomezený vstup do bazénů. Věděla jsem, že nudit se rozhodně nebudu.

S balením problém nemám, vždyť nejedu z domova poprvé, o odvoz se postaral syn, který mě spolu s manželem odvezl až před hotel, dokonce mi vynesli nahoru můj nevelký kufr, a potom se rozloučili a nechali mě užívat si volnost.

wellness pobytHned po ubytování jsem absolvovala lékařskou prohlídku, po které mi pan doktor předepsal procedury. Potom jsem se byla podívat, kde procedury budu mít a po večeři jsem si šla zaplavat do hotelového bazénu a oddychnout v relaxačním bazénu s různými tryskami.

Druhý den jsem měla už dvě procedury a jelikož bylo krásné, i když chladnější počasí, vydala jsem se po nich na obhlídku městečka.

Trenčanské Teplice jsou lázeňské město, ležící v Trenčanském kraji. Nachází se v údolí potoka Teplička, mezi Trenčanskou Teplou a Omšením v nadmořské výšce 272 m nad mořem. Jsou jedny z mála lázní, které si zachovaly ráz čistě lázeňského města. Jsou to známé protirevmatické koupele, které patří mezi nejstarší a nejvyhledávanější na Slovensku. Místní termální prameny patří svými fyzikálními vlastnostmi a chemickým složením do skupiny přírodních, síranových, vápenato-hořčičnatých, sírových, teplých hypotonických minerálních vod se zvýšeným obsahem fluoru a mají ideální teplotu od 37°C do 40°C, která umožňuje jejich využívání v přirozeném stavu bez dodatečné úpravy.

Podle staré pověsti léčivé prameny objevil chromý pastevec při hledání zatoulané ovečky. Našel malé jezírko s horkou vodou, z kterého se šířil sírový zápach a po několika koupelích v něm se uzdravil. Místní teplé prameny už začátkem našeho letopočtu poznaly germánské kmeny Markomanů a Kvádů, které tu žily, i římské legie, o čemž svědčí nápis na trenčanské hradní skále z roku 179. První písemná zmínka o pramenech pochází však až z roku 1247. Od 13. až do 19. století patřilo území Trenčanských Teplic s termálními prameny majitelům Trenčanského hradu. Největší zásluhu na rozvoji lázní měla rodina Lésházyovců, kterým patřily 241 let. V této době byly lázně jedněmi z nejvýznamnějších v Rakousku-Uhersku.

V roce 1835 koupil lázně vídeňský finančník Juraj Sina, který je přebudoval a zmodernizoval. Jeho syn Šimon dal postavit hotel a rozšířil lázeňský park, jeho dcera Ifigenie nechala v roce 1888 přistavit k zrcadlišti Sina nejvzácnější historickou památku, zachovanou do dneška - tureckou lázeň Hamman v orientálním maurském slohu. Koncem 19. století začala v městečku komplexní lázeňská léčba. V roce 1909 byly lázně předané maďarské akciové společnosti, ale už v roce 1918 po první světové válce se majitelem stala Československá akciová společnost. Ta se v roce 1995 přetransformovala na akciovou společnost Kúpele Trenčianske Teplice, a.s., která vlastní lázně dodnes.

V minulosti byly Trenčanské Teplice známé i svým letním termálním koupalištěm Zelená žába.Toto koupaliště je momentálně v rekonstrukci a mělo by být veřejnosti opět k dispozici už letos v srpnu. Do té doby „sídlí“ zelená žába jen na náměstí a u ní vytéká léčivá voda, kterou jsem, samozřejmě, ochutnala i já. 

Návštěvníci města a lázeňští hosté si mohou dopřát relaxační koupel pod širým nebem ve vnějším bazénu s teplotou vody 28°C - 31°C, nezávisle na počasí. Celonerezový bazén má tři plavecké dráhy s oddechovou zónou. Po obvodě bazénu jsou různé vodní atrakce jako vzduchová lůžka, vířivky, sedadla s hydromasážními tryskami, nebo široké a bodové chrliče vody. Všechny atrakce jsou nastavené na časový režim, který se v průběhu hodinového vstupu vícekrát opakuje. Součástí hlavního bazénu je i menší relaxační bazének s půdorysem kruhu, v kterém je voda teplá 32°C - 34°C. Po jeho obvodu je vytvořená atrakce „rychlá řeka“.

Oba bazény je možné využívat celý rok.

Mezi pravidelné akce v Trenčanských Teplicích patří řemeslnický jarmark, zapalování vatry svrchovanosti a povstalecké vatry, oslavy při příležitosti masopustu, Dnu dětí, Silvestra, pravidelná sportovní utkání jako nohejbal, Memoriál L. Košeckého či Maratón Perly Karpat.

K významným kulturním akcím patří Mezinárodní filmový festival Art Film Fest. Tento rok od 19. do 26. června se uskuteční už jeho 23. ročník. Na filmovém festivalu převezmou herci ocenění cenou Hercova misie bronzové tabulky se svým jménem, které potom vlastnoručně připevní na zábradlí před hotelem Most slávy, nebo na mostík do lázeňského parku. Najdeme tu tabulky mnohých známých našich i zahraničních herců, jako je Milan Kňažko, Josef Abrhám, János Bán, Zdeněk Svěrák, Zuzana Kronerová, Miroslav Donutil, Martin Huba, Július Satinský, Ivan Trojan, Claudia Cardinale, Jeremy Irons, Jaromír Hanzlík, Marian Labuda, Jozef Króner, Jacqeline Bisset, Lubomír Lipský, Nasstasja Kinski, Květa Fialová, Štefan Kvietik, Jiřina Bohdalová, Klaus-Maria Brandauer, Božidara Turzonovová, Boleslav Polívka, Ornella Muti, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Jean-Paul Belmondo, Jana Brejchová, Cathrine Deneueve, Ladislav Chudík, Iva Janžurová, Sofia Loren, Daniel Olbrychski, Michele Placido, Annie Girardot, Marika Töröcsik, Geraldine Chaplin, Vlastimil Brodský, Alberto Sordi, Ginna Lollobrigida, Franco Nero, Gérard Depardieu a další. 

V hotelu, kde jsem byla ubytovaná, je stylová kavárna, zařízená ve filmovém duchu, takže svoji každodenní kávičku jsem si vychutnávala v příjemné „společnosti“ filmových hvězd a pod „dozorem“ režiséra.

Většina lázeňských domů a hotelů v Trenčanských Teplicích je krásně zrekonstruovaná, některé jsou v rekonstrukci nyní, bohužel (naštěstí jich není mnoho) najdou se i opuštěné a zanedbané budovy, které městečku na kráse nepřidávají.

Během návštěvy lázní si málokdo nechá ujít legendární lázeňské oplatky. Pečou je přímo na pěší zóně a návštěvníci i lázeňští hosté si je mohou koupit čerstvě upečené, ještě teplé a chroupat je při procházce po městečku, nebo je dovézt domů jako dárek v pěkných krabičkách.

A tak čas strávený procedurami, plaváním, procházkami a odpočinkem velmi rychle uběhl a já jsem se, třebaže jsem byla sama, necítila ani na chvilku opuštěná.

Vřele doporučuji vyzkoušet podobný pobyt každé /každému/ z vás.


Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Wellness pobyt:

Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
Wellness pobyt
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek. Škoda, že nejsou Trenčianské Teplice blíž.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek. V Trenčianských Teplicích jsme byli, ale ne v lázních, jen jsme se zde stavěli při cestě na Slovensko, ale to už je dávno. Fotky máš také luxusní!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky popsáno, mně osobně se také samotné do lázní (Mariánky)nechtělo, líbilo se mi velmi a vzpomínám dodnes, takový ten pocit, že se o vás postarají se vším všudy ,je pro ženu starající se po většinu života o druhé, balzámem
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek.Smajlík Dádi,hlavně, že jsis to krásně užila.Smajlík Už je to sice pár let, ale v Trenčianských Teplicích jsem navštívila manžela, když byl v lázních.To ještě nebyly tak krásně zrenovované jako nyní, ale i tak, se mi tam strašně líbilo.Smajlík
Krásné fotky.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký dáreček jsi dostala... Snad se také někdy na pár dnů zastavíme.. Trenč.Teplice mne lákají již dlouho... Byla jsem tam kdysi se staršími dětmi na zájezdě..to už bude fůra let..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles