Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Wieliczka

27. 08. 2015 | Evropa
Před pár dny jsme se vrátili z našeho poznávacího zájezdu, či výletu po Polsku. Jelo nás jen několik přátel. Takové cesty, kdy je nás třeba patnáct a průvodce, mám moc ráda. Průvodce neboli vedoucí zájezdu se nám může plně věnovat. První naše zastávka byla v Krakově, ale pokračovali jsme dál vláčkem do Veličky - trošku jsem si název počeštila. Snad to nebude vadit. Vláček z Krakova byl dost plný, ale seděli jsme všichni. Jelo s námi i dost anglicky mluvících spolucestujících. 

Velička, její solné doly, jsou již od roku 1978 zapsány na jedno z prvních míst do Seznamu světového dědictví UNESCO. Vláček zastavuje a všichni vystupujeme. Po pár krocích již vidíme těžní věž dolů a po několika minutách chůze jsme na nádvoří solných dolů. Náš vedoucí šel objednat prohlídku a koupit lístky. Na panelech jsou cizojazyčné, převážně anglicky tlumočené prohlídky. To by byl trošku problém, naše skupinka skoro seniorů moc anglicky neovládá. Ale náš šéfík se již vrací a má dobrou zprávu. Našla se průvodkyně, která mluví slezsky, taky malinko rozumí česky a slovensky, tak to nebude s překladem problém.

WieliczkaJdeme do budovy, kde je vchod do podzemí a tam nás již vítá milá paní v krásné, asi sváteční hornické uniformě. Tak seřadit, spočítat a jde se. Čekalo nás asi 380 schodů po bytelném dubovém schodišti, ale nikdo jsme je nepočítali. Jdeme, jdeme a schodů neubývá. Ale nakonec se ukázala pevná půda pod nohama, chodba, či štola, kde začíná prohlídka, poznávání těžké práce horníků, kteří po staletí těžili bílé zlato - sůl. Sůl se v této oblasti nacházela od dob neolitu. První písemné zmínky o těžbě jsou asi z třináctého století. Musela to být velká dřina. Prokopat se a vytahovat všechnu tu sůl na povrch. Později si již pomáhali různými rumpály a tahali sudy a vozíky po kolejničkách, v pozdějších dobách jim již pomáhali pracovat i koníci. Horníci po šichtě vycházeli na povrch, ale koně v podzemí zůstávali, dokud byli práce schopní, až byli staří, tak je vyvezli, vytáhli rumpálem nahoru.

Procházíme chodbami s různými komorami, komnatami, kaplemi, zdobenými sochami ze soli, až do té nejhlavnější a nejkrásnější, do Kaple blahoslavené Kingy z 19.století. To byla nádhera. Skvost, pro který stálo zato tolik schodů sejít dolů. Kdo chce v tomto chrámu fotit, musí si koupit povolení, takovou nálepku za deset zlotých. Pro mne by to bylo zbytečné, můj foťáček by to v šeru moc nezvládal, tak se jen kochám tou krásou, tím mistrovským dílem, kde jsou sochy, oltáře i lustry ze soli. V tomto sále se mladé páry i oddávají a každou neděli se zde konají bohoslužby. Pro tyto hosty a pro hendikepované lidi a rodiny s dětmi je tady zřízený osobní výtah. Takže na prohlídku tohoto světového unikátu se dostane každý.
Pokochali jsme se a už nás průvodkyně volá na další cestu. Prohlédli jsme si ještě obchůdek se suvenýry, bylo možno se občerstvit v bufetu a také zde mají toalety. To je dobrá věc. Prohlídka totiž celkem trvá bezmála dvě hodiny. Jdeme i posedět do kina, kde nám promítli krátký film o zkázách, které plyn a voda mohou v dolech napáchat. A zase putujeme chodbami. V podzemí jsou i jezírka se solankou, dříve se bylo možno projet na lodičce, nyní z bezpečnostních důvodů již to není možné. Vše je hezky nasvíceno, i když jsme v hlubokém podzemí, tím, že jsou štoly široké a jsou tam ty místnosti, tak to nepůsobí tísnivě. Tady  v dolech je i koncertní sál s výbornou akustikou, restaurace. Cestou narazíte i na skřítky permoníčky, kteří pomáhali hlavně psychicky při té těžké dřině a pro nás to bylo krásné zpestření prohlídky. Velička, její podzemí, musí být proděravěné jako ementál. My jsme ušli asi 3 kilometry, ale chodeb je tady údajně 300 kilometrů do hloubky asi 130 metrů. Už se blížíme ke konci prohlídky. Průvodkyně jde nahlásit, zařídit náš vývoz na povrch zemský. S hodnou, trpělivou průvodkyní se loučíme, děkujeme za výklad.

Do hornické klece se nás vejde asi osm. Skupinka se rozdělila a nastupujeme. Zavírají se dvířka. Cítíme jen velký průvan a jsme nahoře.

Po setkání s ostatními se ještě dohodneme, že si dáme grilovanou klobásu a pak teprve půjdeme na vlak zpět do Krakova. Ve Veličce, jak zjišťuji, je ještě i zámek, kde je sídlo muzea a jsou tady i lázně. Ale my sejdeme opět na nádraží a zpět do Krakova. Návštěvu této památky UNESCO mohu doporučit. Jsem ráda, že jsem měla tu možnost poznat kousek země našich sousedů.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Wieliczka:

Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
Wieliczka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkbyla jsem tam taky..vřele doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka,děkuji AlenkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jste opět viděli dost zajimavého. Krásný výlet to byl.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
DĚKUJI ZA PŘEČTENÍ A KOMENTÁŘE, KTERÉ MNE POTĚŠILY
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles