Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Wing Chun - jihočínské bojové umění

9. 06. 2011 | Fitness
Wing Chun je jihočínské bojové umění, v překladu znamená krásné nebo věčné jaro, což znamená věčný, stálý a má navozovat představu nikdy nekončícího procesu a symbolizuje zrod, vznik, neustálé, návazné, nekončící akce, které se znovu a znovu rodí podle toho, jakou techniku používá protivník.

Wing Chun není měkké bojové umění, protože využívá tvrdých úderů na citlivá místa jako je krk, čelist, nos, solar nebo genitálie, a to nejen pěstí, ale i lokty nebo koleny. Používá hodně nácvik boje proti jednomu neozbrojenému protivníkovi, přes boj na zemi až po boj proti více lidem se zbraněmi. Tento bojový styl se dá použít pro nekompromisní sebeobranu.

Wing Chun se snaží držet lehkých, ale co nejefektivnějších pohybů a úderů. Hlavní zásadou je jednoduchost, praktičnost, efektivnost, použití středové linie těla k útoku, účinnost úderu v těsné blízkosti protivníka a využití jeho vlastní síly k protiúderu.

Další výhodou je spojení útočné i obranné stránky v každé technice a boj na velmi krátkou vzdálenost. Také techniky od sebe neoddělují obranu a útok, ale při každém pohybu usilují o obojí a hlavně o neustálou kontrolu protivníka.

Wing Chun je specifický boj o středovou linii, o přímou a nejkratší cestu pro útok a řetězové údery, které při dobře zvládnuté technice zasypou protivníka velkým počtem ran za velmi krátký čas, ale zároveň tvoří kryt obránci a nutí protivníka k přechodu do defensivy a útočí na jeho stabilitu.

Tento bojový sport byl vytvořen téměř před 400 lety jeptiškou, která pocházela ze šaolinského kláštera, centra čínských bojových umění. O jeho celosvětové rozšíření se postaral mediálně nejznámější představitel tohoto stylu Yip Man, který také provozoval svou školu v Hongkongu a jeho nejznámějším studentem byl Bruce Lee.

Při trénincích wing chun se nejvíce trénuje pas a zápěstí k vytvoření prudké síly úderů a kopů, a také se nacvičuje práce nohou. Dobře trénovaný bojovník může používat svých znalostí k obraně, útoku a protiútoku v každé situaci, jak na ulici, tak v uzavřeném prostoru.  Wing Chun je považován za jeden z nejefektivnějších pouličních bojových umění na světě.

Hlavní výhodou tohoto bojového umění je, že se dá použít i ve velmi stísněných prostorách jako třeba výtahů nebo malých místností. Velmi vysoká účinnost dělá toto umění dobře použitelné také pro ženy, kdy za pomoci nebezpečných technik, jako jsou kopy na kolena nebo vpichy na oči, se můžou ubránit i o dost silnějším protivníkům v případě přímého ohrožení.

Wing Chun je vhodný jak pro muže, tak i ženy a starší děti.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Překvapilo mně,že ho vytvořila žena....hezký článek
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně si nás seznámila s jihočínským bojovým uměním.
Obrázek uživatelky
profil
máš to hezky napsanéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles