Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Won Hwa Do - korejské tradiční bojové umění

10. 04. 2011 | Fitness
Won Hwa Do je korejské tradiční bojové umění, kde podstatou boje jsou kruhové pohyby a univerzální přírodní principy. Tento mladý bojový sport založil velmistr Han Bon Ki počátkem 70. let v Jižní Koreji. Přeložit slovo Won Hwa Do můžeme jako cesta harmonie v kruhu.

Je to staré umění více jak 5 tisíc let a má velmi jasnou strukturu a cíle. Prozatím je méně známé, ale pokračuje ve světě bojových umění a snaží se co nejvíce prosadit.

Filosofie Won Hwa Do má hlubší význam a nezahrnuje pouze touhu jednotlivce dosáhnout dokonalosti, ale ukazuje praktickou cestu, jak vytvořit jednotu i mezi jinými bojovými uměními navzájem a směřovat tak spíše k míru než k nepokojům a konkurenčním zápasem o pozornost lidí. Každý cvičenec Won Hwa Do musí nejdříve chtít dosáhnout svého růstu osobnosti a srdce, ke kterému mu samozřejmě pomůže tvrdý trénink. Klade se velký důraz na postoj a na vnitřní motivaci každého cvičence.

Won Hwa Do zahrnuje mnoho oblastí, a to třeba trénink meditace, základní formy pohybů, později i se zbraní, bojové aplikace vůči ozbrojenému i neozbrojenému útočníkovi, kde se využívají údery nebo kopy, páky na klouby, přehody a fixace na zemi. Provádí se dýchací přestávky, protahovací a gymnastické cvičení, které zajišťují správný oběh energie po těle a vnitřních orgánech.

Tento sport se vyznačuje tím, že všechny pohyby mají tvar kruhu. Kruhy jsou aplikované v různém směru, úhlu, rychlosti a síle, přičemž vytvářejí sféru. Každý cvičenec musí pochopit hodnoty kruhu, který je jako univerzální zákon, protože i tvar vesmíru je kruhový, pořádek v přírodě a všechny zákony života, dokonce i lidské existence fungují na základě kruhu. Kruh je principem i základem Won Hwa Do. Kruhový pohyb vždy začíná v centru, s účelem spojení dvou partnerů, kde se vytváří harmonie. Aby bylo dosaženo harmonie, účel obou partnerů musí být totožný.

Tento způsob sebeobrany klade velký důraz na kondici, posilování svalstva, pružnost, odolnost, flexibilitu a také na maximální technickou vyspělost. Won Hwa Do zklidňuje mysl člověka a zároveň ji kultivuje. Pohyby při cvičení nejsou zaměřeny pouze na sebeobranu, ale i životní styl, mají hluboký filosofický význam a léčivý účinek. Pokud budete chtít dosáhnout léčivého aspektu kruhového pohybu, musíte mysl a tělo koncentrovat a sjednotit. Tento sport je vhodný pro všechny a to i ženy, starší lidi i malé děti.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles