Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z jakých sklenic pít víno

3. 06. 2017 | Zajímavosti

Víno má rádo spoustu lidí. Většinou se až tak nezaobírají, z jaké sklenice ho pijí, ale nezaškodí, když si něco povíme o druzích sklenic, ze kterých se víno pije. Je zajímavé, že pokud si člověk nalije sebelepší víno, tak ve špatné sklenici dost výrazně utrpí na kvalitě. Říká se nebo spíše odborníci uvádějí, že jen čiré, hladké a co nejtenčí druhy skla bez ozdob, výbrusů a všemožně zbarvených okrajů, umožní jasné posouzení odstínu vína spolu s jeho čistotou. Nejlepší sklenice jsou vyrobeny z křišťálu bez olova. Jestliže je sklo silné, tak to značí nedostatečnou technologii. Pokud je sklo zbarvené, tak se tím obvykle zakrývá nižší třída sklenic.

Profesionálové, jenž se věnují degustaci vína, říkají, že stopka sklenice má být tak vysoká, aby horkost lidské dlaně neovlivnila teplotu vína. Je to častokrát vidět i v různých médiích, hlavně v televizi, kdy degustátoři drží sklenici právě za stopku a krouživými pohyby naproti světlu víno zkoumají nejprve pohledem. Ale na druhé straně, i spousta dnes moderních sklenic je bez stopky, takže pokud člověka víno nezajímá až tak profesionálně, tak by mu mělo být relativně jedno, z čeho ho pije. Ale výběr samotné sklenice se liší podle toho kterého typu vína. Vlastně platí, že na každou barvu jiná sklenice.

Na červené víno je sklenice větší a širší, zatímco na bílé je  v menším měřítku. Ale není to automatické pravidlo. Červené víno patří do větší sklenice, protože má silnější aroma. Mělo by se naplnit jen do jedné třetiny, aby se dalo kroužit, čímž se z vína uvolní vůně a aromatické látky. Samozřejmě každá sklenice vypadá jinak v závislosti na jejím druhu. Například takový tulipán, ten je univerzální. Dávají se do nich destiláty a tzv. dolihovaná vína, ale i bílá, růžová a červená vína. Tělo sklenice je baňka a směrem k hrdlu se uzavírá, čímž se kumulují aromatické látky.

Jeden z tvarů se nazývá balon. Tenhle styl je vhodný pro červená vína, nejlépe burgundského typu a příbuzné odrůdy. Sklenice mají na první pohled větší objem a více otevřené hrdlo, než je běžné. Název balon odpovídá přesně tomu, jak vypadají. Flétna není jenom hudební nástroj, ale patří i mezi sklenice, ze kterých se pije víno, ale pro tentokrát šumivé. Je vlastně ideální, protože je to štíhlá sklenička a tím pádem je v ní úplně dokonale vidět perlení vína. Zúžené hrdlo pomáhá aromatickým látkám, aby se dostaly tam, kam mají. 


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !