Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z kuchyňské skříně - nejen léčí a povzbuzují

11. 11. 2008 | Krása

ČAJ

– dva hlavní druhy čaje, černý a zelený, pocházejí ze stejné rostliny a obsahují několik alkaloidů včetně kofeinu, theobrominu a xantinu, které všechny mají stejné povzbuzující účinky. V šálku čaje je obsaženo asi 50mg kofeinu, který stimuluje nervový systém, zlepšuje reflexy, snižuje únavu a přináší pocit pohody.

VNITŘNĚ – čaj stimuluje ty části nervového systému, které regulují dýchání, trávení a oběh krve. Uvolňuje stažení průdušek, k němuž dochází při astmatu. I srdeční tep se zrychlí, periferní cévy se rozšiřují, takže méně krve proudí do oblasti břicha a více do mozku a ledvin. Zvýšený přítok krve do ledvin zase zvyšuje tvorbu moči. Vysoký obsah taninu v čaji chrání sliznice před podrážděním, omezuje katary a zastavuje krvácení, takže čaj je dobrým léčebným prostředkem na sinustidu ( zánět nosních dutin ) a průjem. Čaj může také zpomalit zužování cév a má antioxidační účinky, které pomáhají chránit proti srdečním nemocem a rakovině a zpomalovat proces stárnutí.


čaje - zelené a černéZEVNĚ – stahující účinky čaje zastavují krvácení z říznutí a ran a chrání před infekcí. Chladný čaj je dobré léčivé mazání na boláky a vředy a dá se použít k výplachům úst při vřídcích a krvácivých dásních. Přirozený fluor v čaji pomáhá omezovat tvorbu zubního kazu.


STARÉ LIDOVÉ ZPŮSOBY LÉČBY – V Číně se čaj užívá v lékařství už 4000 let. Staří Řekové říkali „božský list“ a předepisovali ho na astma, nachlazení a bronchitidu. Chladný čaj  je starý lék na spáleniny a opařeniny i na oteklé oči. Na prášek rozdrcený čaj se kdysi šňupal jako lék proti krvácení z nosu.


POZOR! Příliš mnoho čaje po dlouhou dobu může škodit. Může způsobit úzkost, nespavost, záchvaty paniky, depresi, migrénu, premenstruační tenze, bolesti hlavy, třesavku a srdeční nepravidelnost. Přispívá také k zácpě, zvláště u starých lidí, k plynatosti, špatnému zažívání a může bránit vstřebávání železa a zinku – což by měly brát v úvahu zejména ženy těhotné.

 

MRKEV – skromná zelenina nebo všelék?

Mrkev je vynikající posilující potravina, když jste vyčerpaní nebo po nemoci, a také napravuje nedostatek živin, například při chudokrevnosti. Kromě toho působí proti zubnímu kazu. Mrkev má vysokou výživnou hodnotu, je bohatá na vitamíny A, B, a C, beta-karoten, železo, vápník, draslík a sodík.

VNITŘNĚ – mrkev se dávno spojovala s ostrým zrakem, ale je také proslavená tím, že reguluje činnost střev a pomáhá při zácpě a průjmu. Mrkev povzbuzuje chuť k jídlu a může ulevit při větrech, kolice, střevních infekcích, žaludečních vředech a hemoroidech. Jedno až dvoudenní půst s mrkvovou šťávou je vynikající detoxikační kůra pro játra. Diuretický účinek mrkve pomáhá při zadržování vody v těle a uklidňuje zánět močového měchýře. Pomáhá zabraňovat vzniku ledvinových kamenů a ulevuje při artritidě a dně. O beta-karotenu je dokázáno, že zabraňuje rakovině, zvláště té, která je vyvolána kouřením, a antioxidanty pomáhají zpomalovat stárnutí.


ZEVNĚ – strouhanou čerstvou mrkev můžete použít jako zábal, jako antiseptikum a k urychlení hojení ran, otevřených křečových žil, spálenin, vidláků ( hnisavých zánětů prstu ), abcesů a ječných zrn. Vývar z mrkve může léčit rozpraskanou kůži, tišit svědění při ekzému a léčit impetigo a opary na ústech.


MrkevSTARÉ LIDOVÉ ZPŮSOBY LÉČBY – o mrkvi se poprvé písemně zmiňují staří Řekové před 2500 lety. Hippokratés používal ve svých lécích mrkev kolem roku 430 př.n.l. Mrkev se používala jako lék na tuberkulózu, bronchitidu a zápal plic. Odvar z mrkvových semen se pil při úplavici. O mrkvi se říká, že reguluje menstruaci a podporuje tvorbu mléka. Jedním z nejrozšířenějších ruských lidových léků byla čerstvá mrkvová šťáva s medem a trochou vody. Brala se jí denně polévková lžíce, léčila nachlazení, kašel a zaháněla zimní onemocnění dýchacích cest.


PÓREK – hřejivý a povzbuzující: tonikum pro celé tělo

Nejen že je pórek chutná potravina, ale je také vysoce výživný. Je bohatý na draslík, hořčík, oxid křemičitý, železo a vápník, stejně jako na vitamíny C a  B –komplex. Když se jí pravidelně, poskytuje snadno stravitelné tonikum pro celý tělesný systém, doporučované v průběhu rekonvalescence.


VNITŘNĚ – pórek byl ceněn jako účinný prostředek proti kašli. Jeho hřejivé a povzbuzující účinky i jeho schopnost povzbuzovat vykašlávání pomáhaly čistit ucpané dýchací cesty, takže ulevoval při chrapotu, bolesti v krku, rýmě, kataru a jiných podobných infekcích. V zažívacím traktu hřeje a uvolňuje a pomáhá při zápalech a infekcích, jako je gastroenteritida ( zánět žaludku a tenkého střeva ) a zánět tlustého střeva. Vývar z pórku pomáhá obnovit normální bakteriální flóru po antibiotikách a je to také užitečný lék na dětský průjem.


ZEVNĚ – zábal z pórku přiložený na ránu působí antisepticky, zatímco rozříznutým pórkem je možné potřít ránu po hmyzím žihalde – neutralizuje jed a uleví od bolesti. Pasta z vařených rozmačkaných pórků rozprostřená na gáze může působit proti nežitům, abcesům a vidlákům. Vývar z pórků nebo pórky vařené v mléce představují tišící a léčivé mazání na zanícenou kůži a na spáleniny ; tuto vlastnost pórku znali už staří Egypťané, kteří si jej vysoce vážili právě pro schopnost léčit spáleniny.


TIPY – vývar z pórku se snadno připraví a je to výborný způsob, jak nahradit ztrátu minerálů při nemoci nebo průjmu. Povařte prostě 8-10 pórků ve 2-3l.vody asi hodinu až dvě. Sirup z pórků je účinný prostředek na nemoci dýchacího ústrojí. Uvařte několik pórků ve vodě, a když změknou, vytlačte šťávu přes látku. přidejte med a pravidelně podávejte.

 

CIBULE – pomáhá bojovat s infekcí a srdečními nemocemi

Lidé se tradičně spoléhali na cibuli jako na prostředek k čištění krve a k podpoře srdce a krevního oběhu. Moderní výzkumy ukázaly, že syrová cibule významně snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a pomáhá tak chránit proti srdečním záchvatům. Cibule, ať syrová, nebo vařená, snižuje krevní tlak, ředí krev a rozpouští krevní sraženiny.

VNITŘNĚ – cibule, zvláště syrová, má pronikavý stimulující účinek na zažívání a pomáhá při jaterních potížích, nadýmání a chronické zácpě. Povzbuzuje trávení a vstřebávání živin a dodává energii v průběhu rekonvalescence a při únavě,

ZEVNĚ – když vám dá žihadlo vosa nebo včela, rozkrojte syrovou cibuli a přiložte řeznou plochou na postižené místo. Chcete-li se zbavit bradavic, nastrouhejte cibuli, posypte solí a nechte přes noc. Bradavice dvakrát denně potírejte šťávou. Cibulovou šťávu můžete používat také na spáleniny, říznutí, nežity, abcesy a kousnutí zvířaty ; vhodná je i jako kapky při bolesti ucha a nakapaná na vatičce ulevuje při bolesti zubů. Strouhaná cibule se dá použít jako zábal na omrzliny, a když se přiloží na hlavu a inhaluje, pomáhá při bolestech hlavy a migréně.


STARÉ LIDOVÉ ZPŮSOBY LÉČBY – cibuli,, blízce příbuznou s česnekem, zbožštili staří Egypťané jako všelék a symbol vitality. Používala se při náboženských obřadech a léčení už kolem roku 4000 př.n.l a sloužila jako prevence proti epidemiím, například choleře nebo moru.



Čtěte také pokračování:
Z kuchyňské skříně - hojnosti a sladkosti života



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý rady...určitě nějakou z nich zkusím..třeba ty čaje nebo tu mrkev
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles