Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za co všechno se u lékaře platí?

22. 08. 2008 | Finance
Od prvního ledna tohoto roku se zavedly povinné poplatky u lékaře. Platit musíme například i za klinické vyšetření. Důvody nám vysvětlil právník z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva Miroslav Dvořák.

Konkrétně, když půjdu k praktickému lékaři,  za co všechno zaplatím?
Když půjdete k praktickému lékaři, tak máme na mysli  ambulantní vyšetření, tzn. u praktického lékaře, kde jsme registrovaní jakožto pojištěnci.Právě těch 30 korun zaplatíme praktickému lékaři za to, když provede  klinické vyšetření. Shrneme-li to: Když tam přijdeme, budeme si na něco stěžovat a lékař vyhodnotí konkrétní  nemoc  a napíše nám léky. Ale za ty léky, respektive za ty položky na receptu nebudeme platit lékaři, tomu zaplatíme jen těch 30 korun za klinické vyšetření, ale za ty léky, respektive za výdej těch léků budeme pak platit v lékárně. A platí se 30 korun za každý lék na receptu, bez ohledu na počet balení. Čili máme-li na receptu dva typy léků, první lék 2 kusy, druhý lék 3 kusy, tak platíme 60 korun, neplatíme 2 + 3 krát 30, čili 150 korun, ale jenom těch 30 korun za každý  typ léku bez ohledu na to, jestli ho máme ve třech baleních nebo jenom v  jednom.

za co se u lékaře platí?Plus potom ještě doplatky za léky?  
Nepochybně, pokud tam ten doplatek je, jako že u většiny léčiv doplatek existuje.

Co je to klinické vyšetření?
Tak je potřeba rozdělit klinické vyšetření od jiných typů vyšetření, jako třeba laboratorní nebo diagnostické. Klinické vyšetření, kdybychom to měli vysvětlit na nějakém banálním příběhu, tak je tehdy, pokud přijdeme za lékařem do ordinace a stěžujeme si na nějaký náš neduh, cítíme se nemocní, pobolívá nás třeba podbřišek. Pravděpodobně v takové situaci nastoupí to, že lékař se nás optá, jaké ještě další efekty má tato naše bolest, zda-li máme třeba teplotu, zda-li máme tendenci na zvracení atd. Zhodnotí situaci a zjistí, zda-li jsme nebo nejsme nemocní. Pokud jsme nemocní, tak navrhne určitý diagnostický postup a samozřejmě ten potom vede v drtivé většině případů k vydání určitých medikamentů a tudíž se dá říci, že jsme byli vyšetřeni tzv. klinicky. Rozhodně ale klinickým vyšetřením nebude třeba to, když přijdeme k lékaři a necháme si píchnout nějakou injekci, to většinou lékař zpoplatní podle sazebníku, někdy nám to udělá sestřička zcela zdarma. Zrovna tak nebude klinickým vyšetřením, když  přijdeme k lékaři na odběr krve, nebo na zjištění třeba sedimentace v moči atd.

V jakém případě u praktického lékaře neplatím oněch 30 korun?
Zde čtěte také o novele platné od 1.8.2008: Poplatky u lékařů od 1. srpna 2008 - kdo platí a kdo ne?
Poplatek 30 korun neplatím ve chvíli, kdy si přijdu s lékařem popovídat, to je první případ. Druhý případ je, když se nejedná o klinické vyšetření, jak už jsme uvedli, ale jde pouze o rutinní např. potvrzení zdravotního stavu, rozbor krevního obrazu, vyšetření moči atd., nebo právě ta injekce. A samozřejmě nezapomínejme ještě na jednu věc, která asi není příliš častá. Nebudeme rozhodně platit u žádného lékaře za to, když budeme požadovat vyšetření nad rámec našeho zdravotního pojištění, tzn. pokud ta léčba nebude indikována, ale budeme chtít, aby nám byla provedena určitá diagnostika. Dám příklad, nemáme objektivně problémy, nebo lékař rozhodne, že není nutná indikace k tomu, abychom byli vyšetřeni na kolonoskopii, přesto z důvodu, že máme v rodině určitou anamnézu, kde byly problémy právě tohoto střevního charakteru, tak se chceme preventivně nechat vyšetřit, tak v tomto případě 30ti korunový poplatek nebudeme platit, ale budeme samozřejmě platit celou cenu toho vyšetření. Takže v případě, kdy chceme na naši vlastní žádost, aby bylo vykonáno určité zdravotní vyšetření, tak v tomto případě neplatíme žádný poplatek, ale platíme rovnou celé vyšetření.

Jak je to při nástupu do zaměstnání? Když si v zaměstnání vyžádají zdravotní posudek, kdo ho platí?
To neplatíme my samozřejmě, to platí zaměstnavatel. Obecně při preventivní periodické prohlídce vedené v rámci zdravotní preventivní péče, neplatíme 30ti korunový poplatek. Zrovna tak neplatíme 30 korun, když přijdeme za naším praktickým lékařem a potřebujeme potvrzení o našem zdravotním stavu, např. pro přihlášku na vysokou školu, tedy pro účely studia, nebo v případě, že chceme potvrzení o zdravotním stavu pro vydání řidičského průkazu, tak tam zrovna těch 30 korun naplatíme, ale platíme jinou částku, která zase je nám dobře známá podle sazebníku toho příslušného praktického lékaře. Takže vždy se zeptáme, když přijdeme v těchto záležitostech k lékaři, kolik zaplatíme, ale vždycky mějme na paměti, že to bude zpravidla více než 30 korun a zároveň mějme na paměti, že těch 30 korun od nás ten lékař chtít nemůže.

Jak mají nemajetní lidé zaplatit poplatek za zdravotní péči?  
Obecně to platí samozřejmě tak, že vy ty poplatky prostě zaplatit musíte. Pokud jste v tzv. hmotné nouzi a máte potvrzení od obecního úřadu a to potvrzení není starší 30ti dnů, tak to je vlastně jeden z mála případů, kdy  poplatky platit nemusíte a jste od nich osvobozeni. Další takovou možností je, že překročíte tzv. pěti tisícový limit placení u lékaře, doplatků za léky atd. a kdy rovněž tedy vám potom ta částka bude prominuta. Ale v jiných případech zkrátka zaplatit musíte.

Konkrétně, nemám momentálně peníze a potřebuji ošetření, jak mám postupovat?  
Problém je, že poplatky musíte zaplatit okamžitě hned při konzumaci  zdravotní péče, čili tam ta odložená splatnost neexistuje. To samozřejmě může být předmětem nejrůznějších soudních tahanic v České republice, i určitou překážkou svobodného přístupu ke konzumaci zdravotní péče. Nicméně jak rozhodl ústavní soud a jak všichni víme, poplatky nechal v platnosti, čili poplatky platí v této zemi a  vaše otázka je v této chvíli vlastně irelevantní. Nemáte možnost nezaplatit. Když nezaplatíte a přesto tu zdravotní péči budete konzumovat, bude tam tedy nějaký dluh, tak nezapomínejme, že jako každý jiný poplatek, i poplatek za regulovanou zdravotní péči může být předmětem exekučního řízení. Čili jednoho dne za vámi může přijít exekutor s platebním rozkazem a obstavit nebo zabavit vám váš majetek.

To znamená, že nemohu požádat o složenku, kterou později uhradím?
No, někde samozřejmě by mohli být k vám vstřícní a tu složenku by vám dali, ale obecně u těch praktických lékařů je to velice málo časté.

Když půjdu po ulici, stane se mi nehoda, jak je to s ošetřením?
Dostanete účet, když vám budou zkoumat, že vám něco je, a nebudou provádět vyšetření nějaké klinické, tak platit nebudete. Platíte pouze za klinické diagnostické vyšetření, pokud vás budou zkoumat a nebudou vás diagnostikovat, tak platit nebudete.


Když jsem u praktického lékaře a ten mě pošle na odbornou prohlídku ke specializovanému lékaři, platím znovu?
Samozřejmě, platíte vždy, když je vám provedeno vyšetření, čili pokud vás váš praktický lékař nevyšetří a rovnou vás pošle ke specialistovi, tak platíte jenom jednou u  specialisty. Ale pokud, a to si přiznejme, že je asi nejčastější,  přicházíte s nějakým problémem za vaším praktických lékařem, ten vás vyšetří, určí s určitou pravděpodobností  vaši diagnózu, ale nebude mít třeba laboratorní kapacitu na to, aby jí se stoprocentní určitostí určil, tak vás pošle právě  k tomu specialistovi a ten  provede to další upřesňující vyšetření.To znamená, že 30 korun zaplatíte praktikovi a 30 korun specialistovi.


Když jsem u praktického lékaře, který mě prohlédne a rozhodne,  abych přišla ještě zítra ráno  třeba na výtěr krku, platím  opět?

Určitě, protože to je vlastně další forma vyšetření, čili platíte téměř za jakýkoliv úkon, který je na vás udělán.

 

Děkuji za rozhovor.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dnes sa platí skoro za všetko
Obrázek uživatelky
profil
Koncem léta jsem se nechala přeočkovat proti klíšťatům.Bylo mi jasné,že si musím hradit vakcínu,ale byla jsem velmi překvapena,že jsem musela u obvodní lékařky zaplatit 100kč za aplikaci.Nevím jestli jde o nařízení nebo bordel.
Obrázek uživatelky
profil
Teda to je právník na slovo vzatý. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě že k doktorovi tak často nechodím! Dnes jsem ovšem musela s bolestivou, nateklou nohou. Lékařka se podívala od stolu, poslala mne k odborníkovi a vyinkasovala 30,-Kč. Odborník mi napsal prášky proti bolesti, vyinkasoval 30,- Kč a tím jsem ztrávila celé dopoledne od 8 do 13,30 hodin. Kdybych si prášky koupila rovnou v lékárně, tak jsem ušetřila a výsledek byl stejný. Za recept jsem pochopitelně platila také 30,-Kč.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles