Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za dětskou obezitu mohou především rodiče

4. 09. 2014 | Diety
Když přijde na stravování dětí, rodiče jistě mají vždy ty nejlepší úmysly. Ale mnoho z nich je natolik zaneprázdněných, že si nevyhradí dostatek času na nákup potravin, plánování jídelníčku či vaření. Jiní zase nemusí vědět, které ingredience nebo způsoby úpravy jídel jsou zdravé, a mohou dětské menu stavět na jídle plném škrobu či tuku. Přičteme-li ještě přirozenou dětskou vybíravost v jídle, není divu, že některé ratolesti často nejedí tak, jak by měly.

Zvyk je železná košile

Mladší děti často mívají výčet jídel, která odmítají jíst. Mohou být vybíravé, nejen co se týče chuti jídla, ale také vzhledem k jeho teplotě nebo formě. Pokusit se do dětí dostat zeleninu je často nadlidský úkol.

Většina drobotiny upřednostňuje jídlo, které je chutné, ale vysoce kalorické; jídlo, které shodou okolností většinou není drahé, je lehce dostupné a snadné ke konzumaci. Starší Za dětskou obezitu mohou především rodičeděti jsou často ve spěchu, což občas nejen znamená hltání jídla z fast foodů, ale také nárazové a nepravidelné stravování. Někdy je pro ně pár minut spánku navíc lákavější, než dobře se nasnídat před odchodem do školy.

Podle Dr. Luigiho Grattona, uznávaného odborníka na obezitu, však existují taktiky, díky kterým mohou rodiče naučit své děti lépe jíst! „Být dobrým příkladem je první krok,“ říká Gratton. Rodiče by měli využít každé příležitosti, aby dětem předvedli, jak mají zdravě jíst, a to souvisí i s pravidelností stravování. Také poukazuje na to, že děti často zdravou zeleninu a ovoce sní, když mohou pomáhat s jejich nákupem nebo přípravou v kuchyni.

Strategie, které fungují

Děti také více inklinují ke konzumování zdravého jídla, když je jim nabízeno často a pravidelně. Opakované vystavování např. zelenině je pouze jednou z cest, jak podpořit vaši rodinu k vyzkoušení nových jídel. Také pomáhá, když necháte zdravé jídlo na očích a snadno dostupné celé rodině. Zkuste nechat na kuchyňské lince mísu s čerstvým ovocem nebo vystavte křupavou nakrájenou zeleninu v lednici.

Jinou možností je zvýšit množství příjmu zeleniny vašich nejbližších tím, že ji přidáte k hlavnímu jídlu. Vařenou nebo rozmixovanou zeleninu můžete vmíchat např. do omáčky na těstoviny, což zvýší její nutriční hodnotu a sníží celkovou kalorickou zátěž jídla. Vařenou zeleninou můžete také obohatit své polévky, dušenou zeleninu lze přidat k masu a dodat mu tak lepší chuť i větší výživovou hodnotu.

Za dětskou obezitu mohou především rodičePro děti ve vývinu je více než důležité zavedení pravidelných svačin. Správně vybrané svačinky mohou pomoci doplnění chybějících potřebných živin. Ale pokud si pod slovem svačina představujete jídlo plné cukru či soli a prázdných kalorií, tak to nefunguje. Přichystejte svému potomkovi spíše kus ovoce, zeleniny, oříšky (mohou být i ty sojové), jogurt nebo nízkotučný pudink.

Děti mají také rády různé smoothies a barevné mléčné koktejly, které, pakliže nejsou plné cukru, dodají dětem potřebnou denní dávku bílkovin, vitamínů a minerálních látek, ať už jsou podávány v rámci celodenního stravování jako svačina, nebo součást zdravého hlavního jídla. Bílkoviny také mají schopnost zahánět hlad, a tak vám pomohou oddálit pauzu mezi dalším jídlem, a vyřešit touhu neustále něco menšího zobat.   

Navzdory velké snaze rodičů mohou přesto dětské jídelníčky selhávat vzhledem k nedostatečnému množství některých klíčových živin. V takových případech je pak možné podávat dětem speciální doplňky stravy určené právě jim. „Preventivní denní dávka komplexního vitamínového a minerálového doplňku pomůže zahladit potenciální nedostatky stravy a může tak fungovat jako záchraná síť,“ říká Gratton a dodává: „Hledejte výrobky, které se prodávají ve variantách rozlišených podle věku dítěte, aby vám pomohly zajistit denní dávku vitamínů a minerálů, které váš potomek ve svém konkrétním věku potřebuje.“  

Autorka: Susan Bowerman
Foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Za dětskou obezitu mohou především rodiče:

Za dětskou obezitu mohou především rodiče
Za dětskou obezitu mohou především rodiče
Za dětskou obezitu mohou především rodiče
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ano, dnes je příliš mnoho obézních dětí, ale není to jen o špatné stravě, ale i o nedostatku pohybu, sedavých aktivitách a špatné skladbě volného času
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle