Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za exotickým dřevem na veletrh starožitností Antique

7. 05. 2008 | Výstavy
21. veletrh starožitností Antique
15. – 19. 5. 2008
Výstavní síň Mánes
Masarykovo nábřeží, Praha
Vstupné: 60 Kč

Nábytek a další bytové doplňky či předměty denní potřeby vyrobené z vzácného, exotického dřeva, patří k chloubám každého starožitníka.

Právě tyto artefakty dokazují hodnotu starožitností stoupající s časem: mnohé druhy dřeva již není možné těžit, anebo – a to je bohužel častější případ – byly zcela vymýceny.

Veletrh starožitností AntiqueS plným vědomím odpovědnosti vůči životnímu prostředí Asociace starožitníků, pořádající pravidelný veletrh Antique, vybrala za hlavní téma jeho nadcházející jarní části „Exotická dřeva“. V pražském Mánesu budou od 15. do 19. května vystaveny nejen dřevěné starožitnosti. O dřevu, jeho historii, využití, technologické ochraně i certifikaci, se bude hovořit také v rámci bohatého doprovodného programu.

„Mezi zákazníky starožitnictví stoupá poptávka po vzácných dřevinách. Nejde pouze o sedací soupravy nebo skříně, které jsou nabízeny až za statisíce korun. Lidé chtějí i doplňky a vyřezávané sošky,“ komentuje postavení této komodity na trhu Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků. A dodává, že jarní, v pořadí již 21. veletrh Antique chce přispět k mnohem vyšší informovanosti návštěvníků. Ti se v druhé půli května v Mánesu mohou těšit i na další tradiční oblíbené starožitné předměty: obrazy, sochy, sklo a porcelán, bronzové a stříbrné šperky a další umění a předměty denní potřeby.

Do roku 1600 se vyráběl nábytek z tuzemských druhů dřev. Nejtrvanlivější bylo dubové dřevo, jehož ošetření se provádělo včelím voskem. Po roce 1700 přišlo do módy ořechové dřevo, což způsobilo, že během dvou desetiletí byly ořešáky v Evropě téměř vykáceny a začaly se dovážet z Kuby a Hondurasu.

veletrh starožitností AntiqueOd 17. století se zavedlo dýhování, tj. lepení tenkých drahých dřev na nábytek z levnějšího dřeva. Základem byl většinou dub nebo měkká dřeva. To umožnilo v Anglii nástup mahagonu, ve Francii z orientálních dřevin (zejména ebenu). Na výrobu židlí byl již v 18. století používán bambus. „Každý druh dřeva má svou specifickou barvu. Dubové dřevo ve škále v medově žluté přes červenohnědou až téměř k černé, mahagon se vyznačuje temnou červení, ořech má jemné středně hnědé zbarvení,“ popisuje Simona Šustková.

V poslední době jsou do České republiky importovány soustavy nebo komponenty hlavně z Asie (Indie, Malajsie, Indonésie). Důvodem je vyšší tvrdost, rozmanitější vzorek a barevnější rozptyl exotického dřeva. K nejoblíbenějším patří teak, k nejdražším oliva nebo makasarský eben z Indie. Ve specializovaných obchodech se lze setkat se skutečně exotickými druhy dřeva: zebrano, wenge, merbau nebo algarrobo. Nechybějí ani druhy vlastní střední Evropě jako javor nebo červený dub.


21. ročník Antique nabídne pestrý doprovodný program:


Kulatý stůl s odborníky na téma „Exotické dřevo“
Veletrh Antique nabídne úplnou novinku: kulatý stůl za přítomnosti odborníků, přístupný i širší veřejnosti. Diskusní panel bude vždy kopírovat hlavní téma, tedy „Exotické dřevo“. K expertům, kteří přislíbili účast na akci, patří restaurátoři Andrej Šembera anebo Tomáš Bárta. Kulatý stůl proběhne ve čtvrtek 15. května v prostorách restaurace Mánes.

veletrh starožitností AntiqueRestaurátorský počin roku
Další novou kategorií je Restaurátorský počin roku; na podzimním Antique byla oficiálně představena kritéria a další podmínky – ústředním tématem je „Kov a dřevo“. K pořadatelům patří Restaurátorská sekce a Sekce znalců a historiků umění Asociace starožitníků. Jméno vítěze ceny bude oznámeno právě na nadcházejícím jarním veletrhu Antique. Ostatně Asociace starožitníků dlouhodobě přispívá na provoz restaurátorské dílny při Národní galerii.


Komentované prohlídky

Opět nebudou chybět komentované prohlídky veletrhu vedené členy Asociace starožitníků.

Praktické ukázky restaurování dřeva a péče o dřevo

 
Relikviář svatého Maura
Přednáška restaurátora a akademického sochaře Andreje Šembery.

Cena za nejhezčí expozici
Vystavovatelé se mezi sebou jako tradičně utkají o nejlepší prezentaci na veletrhu. Expozice jsou pokaždé supervizovány odbornou komisí tak, aby návštěvníkům byly představeny cenné umělecké předměty s uvedením všech náležitých informací. S touto cenou, která bude vyhlášena hned první den veletrhu, souvisí rovněž tradiční cena pro nejlepší artefakt veletrhu, kterou uděluje Dr. Richard Šubrt, čestný prezident Asociace starožitníků a patron veletrhu, spolu s prof. Milanem Knížákem, ředitelem Národní galerie.



Foto: Antique
Zdroj: www.asociace.com




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a pekne níkladné
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík je to neco nadherneho. k tomu nic jineho dodat nejde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles