Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za každého počasí

28. 07. 2017 | Vaše příběhy

Miluji hodně sportovních disciplín, ale plavání patří mezi mé nejoblíbenější. Vyčistím si při něm hlavu, odpočinu si a domů přijdu jako znovuzrozená.

Plavu všude, kde se dá, ale nejradši mám volné vodní plochy, kde je dostatečná hloubka a můžu plavat hodně daleko (nejlépe na druhou stranu oné vodní plochy, kterou v ideálním případě ani nevidím). Společnost mi přitom dělá můj pes-sportovec, který se řadí mezi psy sice k seniorům   (je mu už dvanáct let), ale co do výkonnosti strčí do kapsy hravě mnohem mladší psí kolegy.

Ben plave kolečka kolem mě a nejradši má, když může na mých zádech „zakotvit“, udělat si z nich provizorní ostrůvek, z kterého potom radostně skáče do vody. A to vše v místech, kde pod námi je dobrých třicet metrů vody. My totiž chodíme na „naše Karvinské moře“, jak se přezdívá vodní ploše na kraji našeho města. Pamatuji si, že moře vzniklo tak, že poddolováním klesla celá ulice. Jako malá jsem v ta místa chodila na třešně. Byly tu domky s čapími hnízdy, zahrady, a už zmíněné volně rostoucí třešně. Hornická činnost změnila sice krajinu k nepoznání, nikoli však k neprospěchu. Tam, kam jsem chodila jako holka na třešně, chodil už můj syn jako malý koupat se. Syn vyrostl, odstěhoval se, ale já svému Karvinskému moři zůstala věrná. Nepoznala jsem nikdy lepší místo pro své a Benovo plavání. Tvrdím, že naše Karvinské moře se v létě stává mým přechodným bydlištěm.  

 

Ač v uplynulých dnech bylo počasí jako na houpačce a v našem městě chvilku intenzivně pršelo, aby vzápětí vystřídal déšť intenzivní svit slunce, vypravila jsem se, jako obvykle, s Benem na moře. Ben usazen v košíku na mém kole štěkal radostí, zvláště když viděl, jakým směrem se ubíráme. Nedbala jsem na černé mraky nad našimi hlavami. Maximálně zmokneme. Nebylo by to ani podruhé, a věřím, že ani naposledy. Dojeli jsme na naše místo. Bylo volné. Všechna místa byla volná, u moře nebyl vůbec nikdo. Všichni rozumní spoluobčané seděli doma, protože nebe zvěstovalo, že co chvíli spustí scenérii plnou deště, hromů a blesků. Vlastně když jsme dorazili k vodě, už hřmělo, v dálce. Hromy a blesky byly slyšet ze severu, od Polska. Většina škaredého počasí se na nás žene z Polska, pomyslela jsem si. To jsem už ale byla v plavkách. Kolo jsem nezamykala, nebyl tu nikdo, kdo by mi ho ukradl.

Ben, nastartovaný na své kroužení kolem své paničce, už stál na kraji vody, která mu sahala až k břichu. Věděl, že se budu osmělovat déle než on, a tak trpělivě čekal, až se konečně ponořím do osvěžující vody. Nebyl tu obvyklý křik dětí, chyběli hluční rybáři i pištící paničky, které se osmělovaly desítky minut, aby nakonec konstatovaly, že voda je na ně příliš studená, a vrátily se opět na břeh, kde se opékaly na slunku. Bylo báječně. Zaplavala jsem si, jako nikdy předtím. Hromy a blesky se přibližovaly. Chtěla jsem popadnout kolo a jet, pro jistotu, domů. Černé mraky stály ale jen nad městem, jako by chtěly okrajovou část i s mořem obejít. Kdysi jsme měli nedaleko moře zahrádku. Taťka často nadával, že když prší, prší ve městě, ale zahrádce, a tudíž i moři, se déšť vyhne. Vzpomněla jsem si na to a dál jsem se oddávala plavání. Černých naducaných mraků nad Karvinou přibývalo. Byly všude, jen nad mořem bylo dosud krásně modré nebe. Uběhlo jen pár okamžiků a naskytla se mi nádherná scenérie. Město zalil déšť. Nebyl to žádný deštíček, ale pořádný přívalový liják. Plavala jsem a pozorovala hromy a blesky šlehající nad městem. Obloha hrála barvami, elektrické výboje tancovaly po nebi, ale na mě nespadla ani kapka. I Bena podívaná zaujala. Otáčel chlupatou hlavičku k městu, ale následoval mě a plaval až do poloviny moře. Utopila se tu už spousta lidí, i dobrých plavců, ale já si nikdy neodpustím, abych neplavala až za polovinu vodní plochy. Bylo tomu tak i nyní. Když jsme si náležitě zaplavali, osušila jsem se a na břehu se převlékla do suchého. Dnes jsem se nemusela schovávat za osušku, byla jsem zde jen já a pes.

K večeru jsme se s Benem vrátili zpět do města. Cestou jsme se stavili za taťkou.

„Byli jsme na moři,“ prohodila jsem.

„V tom lijáku?“ Taťka se ptal, ale moc se nedivil. Znal mě. Věděl, že na moře v létě prostě musím, když mi to čas dovolí, a nenechám se rozházet ani rozmary počasí. A tak jsem ho informovala o tom, že nad mořem neukápla ani kapka.

„A zahrádka zůstala opět nezalitá,“ řekl taťka, ač zahradu dávno prodal, když musel na druhou operaci s koleny.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za každého počasí:

Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
Za každého počasí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek i fotografieSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já v bouřce, neplavala, Pavli. Bouřka byla všude kolem, ne však nad námi. Jinak v dešti je nejteplejší vodička. Ale v bouřce přímo neplavu, to je nebezpečné. A mé koupáníčko patří mezi jedno z nejlepších Smajlík. Děkuji za komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
já bych asi šla domů dříve..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek. Máš odvahu. Já, pokud nemusím, tak v bouřce nevytáhnu z domu ani paty, natož abych se koupala ve vodě..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle