Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za medvědy do Berouna

2. 05. 2012 | Česká republika
Kdo by neznal tři medvědí brášky z Večerníčku - Kubu, Vojtu a Matěje?

Narodili se 13. ledna 2000 a od svých 9 měsíců bydlí v berounském medvědáriu na Městské hoře.

Když pojedete do Berouna, určitě se na ně zajděte podívat. Dávno už nejde o roztomilé chlupaté koule, každý má dnes zhruba 300-400 kg, ale hravost jim zůstala. Ani neuléhají k zimnímu spánku. Prý proto, že mají trvalý přísun potravy, nevytvářejí si vnitřní zásoby živin a tuku na zimu. Já si myslím, že nechodí přes zimu spát, protože by jim něco mohlo uniknout. Bystrýma malýma očkama pozorují ruch za plotem, neboť v blízkosti je dětské hřiště. Závidět dětem však nemusí, sami mají ve svém prostorném výběhu řadu prolézaček i bazének. I ošetřovatelé pro ně vymýšlejí nejrůznější zábavu.

Za medvědy do BerounaSvůj nový domov zde našli  mj. proto, že město má medvěda ve svém znaku i na praporu. Název Berouna se právě od něj odvozuje, medvěd = německy Bär.

V Berouně si můžete prohlédnout historické centrum města s Plzeňskou a Pražskou bránou, Jenštejnský dům s muzeem Českého krasu nebo pivovar Berounský Medvěd. Tato budova se nachází nedaleko nádraží na poněkud zvláštním místě - uprostřed sběrného dvora. Soukromý majitel navazuje na téměř 550 let starou tradici vaření piva v královském městě Beroun. Můžete si zde domluvit exkurzi, navštívit restauraci nebo si zakoupit některé ze speciálních piv v pivovarském obchůdku.

Z Berouna lze podniknout hezký výlet do Svatého Jana pod Skalou, na Karlštejn, k lomům Mořina (Amerika), do Koněpruských jeskyní... Nedaleko je keltské oppidum ve Stradonicích, bývalý důl v Chrustenicích u Loděnice. Děti ocení, když s nimi navštívíte Solvayovy lomy ve zrušeném vápencovém lomu Paraple. Skupina nadšenců zde buduje expozici historie těžby a dopravy vápence v Českém krasu a součástí prohlídky je i jízda důlním vláčkem. V květnu se zde pravidelně koná jednodenní akce s názvem "Skanzen pro netopýry", při níž je možné netopýry nakrmit a pohladit a dozvíte se mnoho zajímavostí ze života těchto užitečných zvířátek. V rámci Festivalu muzejních nocí (letos 26.5.) bude v Solvayových lomech zajímavý noční program se Stezkou odvahy pro děti.

V oblasti je i několik rozhleden. První naleznete přímo v Berouně, asi 100 m od medvědária na Městské hoře.

Druhá, nejnovější, se nachází u obce Lhotka u Berouna. Opět si zde říkáme, jak je naše krajina krásná, je vidět kopce Českého krasu, křivoklátské lesy, na obzoru Brdy.

Další rozhledna stojí západně od Berouna, na vrcholku kopce Děd (492 m. n. m.), uprostřed lesního porostu.  Má podobu romantické hradní věže. Výhled již částečně omezily přerostlé okolní stromy, ale je sem po modré značce příjemná procházka.

Zdatnější turisté mohou pokračovat do obce Hudlice, rodiště Josefa Jungmanna. A dále do Svaté, kde se nachází hájovna Král, v níž se roku 1860 spřátelili Jindřich Fügner s Miroslavem Tyršem a zrodila se zde myšlenka založení sportovního spolku Sokol.

Jen kousek odtud se v lesích nachází Vraní skála. Buližníkový hřeben o nadmořské výšce 536 metrů poskytuje hezkou vyhlídku jištěnou zábradlím.

Ať vyrazíte z Berouna kterýmkoli směrem, nebudete zklamáni. Krásná krajina s historickými památkami a bohatou kulturní i sportovní nabídkou je zárukou, že se sem budete rádi vracet.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, veselé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Stoprocentně souhlasím,ať vyrazíte kterýmkoliv směrem,je tam krásně,Strávili jsme tu loni prodloužený víkend,byl krásný podzim,zbarvené listí a je tu opravdu co vidět.
Obrázek uživatelky
profil
tam se určitě pojedem podívat
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky.
Obrázek uživatelky
profil
tak ta poslední fotka je parádní ... vypadá, že to není ani v Čechách ...pěkné...aspoň, že to vidím aspoň na fotografii ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles