Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za mlynářem do Špindlerova Mlýna

13. 10. 2015 | Česká republika

Jistě mi dáte za pravdu, že Špindlerův Mlýn jako známé krkonošské středisko není potřeba představovat. Mám tohle horské městečko moc ráda. V přeplněné zimní sezoně mi nechybí (stejně už dávno na lyže nejezdím), ale jinak si sem s rodinkou rádi odskočíme v průběhu roku.

Hlavně mimo turisticky nejatraktivnější období neváháme přijet třeba i na jednodenní výlet. Davy turistů tu touhle dobou rozhodně nepotkáte (mám pocit, že kdo je „in“, ten vyjede na Šumavu – alespoň posledních pár let to tam podle toho vypadá). Můžete si tu užívat krásnou přírodu, pohodu a kdo nechce nebo nemůže vyrazit na náročnější horskou túru, toho uspokojí i samotný Špindlerův Mlýn a jeho okolí. Různé pěší výlety můžete totiž podnikat i tady, možností se nabízí opravdu bezpočet, a to i pro méně zdatné turisty nebo rodiny s malými dětmi.

V obci dříve stával mlýn mlynáře Špindlera, podle kterého se dnes jmenuje – do té doby to byl Svatý Petr (dnes ho znáte jako část Špindlerova Mlýna). Tento bývalý mlýn stával v místech dnešní Špindlerovy hospody v centru, před kterou jako památka stojí mlýnské kolo a poměrně nově také dřevěná informační deska. Historie názvu je trošičku složitější, ale tím se zabývat nebudeme.

Špindlerův MlýnMlynář, který dal obci jméno, je tu vlastně k vidění i dnes: v městském parku naproti hotelu Savoy stojí velká dřevořezba mlynáře s trakařem a vedle něj velká mapa. Nás mile překvapily poměrně nové vycházkové okruhy, slavnostně otevřené v červenci roku 2012. Vybrat si můžete celkem ze tří Mlynářových vycházkových okruhů. V letošním roce město pořídilo jejich dovybavení. Jedná se vlastně o obdobu naučných stezek a musím říct, že se opravdu povedly.

V parku naproti hotelu Savoy, na pravém břehu Labe všechny trasy začínají i končí. Vycházkové okruhy jsou nenáročné, jen místy s větším (ale většinou kratším) stoupáním. Vedené jsou v klidových zónách a užijete si na nich i krásné výhledy na město a jeho okolí. Absolvovat se dají většinou i s kočárky, vybere si určitě každý, pokud nechce absolvovat rovnou všechny... Zvolený okruh snadno rozeznáte podle barvy a jinak jsou okruhy rozděleny nejen podle délky tras, ale také podle tematického zaměření: historie Špindlerova Mlýna, fauna a flora nebo geologický vývoj místního regionu. Vybrat si můžete z následujících:

- Mlynářova naučná stezka (zelená barva)

- Mlynářovo kolečko (červená barva)

- Mlynářův výšlap (modrá barva)

Okruhy doplňují pro usnadnění orientace také dvě mapy Špindlerova Mlýna a jedna mapa Krkonoš. Setkáte se tu s vědomostními panely „co zde žije“ nebo „co zde roste“.

Mlynářova naučná stezka

je nejkratším okruhem, jehož délka je pouze 1,1 km. Má zelené značení a je zaměřená na historii Špindlerova Mlýna. Na okruhu je větší stoupání k Vyhlídce na Skále, proto není vhodné ho absolvovat v zimním období a vhodný není ani pro kočárky nebo méně zdatné seniory. Zajímavostí na tomto okruhu jsou čedičové sloupy, tzv. Sluneční kameny. Podle jedné z pověstí vyzařují pozitivní energii a je možné dotykem se u nich dobít. Doporučuji vyzkoušet na vlastní kůži a když vám náhodou energii nedobijí kameny, určitě vám ji dobijí výhledy a procházka na čerstvém vzduchu :-)

Mlynářovo kolečko

je okruh značený červenou barvou. Je zaměřený na faunu a floru tohoto regionu Krkonoš a okruh dlouhý 2, 8 km se dá absolvovat i v zimním období. Na tomto okruhu je opět několik zajímavých míst, například dřevěná zastřešená Biskupská vyhlídka, příjemné místo na odpočinek, kde naleznete kromě klidu také tabuli s popisem okolních vrcholků. Až budete procházet kolem hotelu Palace, určitě se vám vybaví scény ze série Homolka a Tobolka. Ano, právě v jeho interiérech si Homolkovi užívali svoji zimní dovolenou... Prakticky vedle hotelu je kostel sv. Petra, jedna z dominant města. O kousek dál nad ním je vidět jedna z budov základní školy, první výuka přímo ve Špindlerově Mlýně byla zahájena v září roku 1935. Zapomenout samozřejmě nemůžeme ani na slavný bílý obloukový most z roku 1911 nebo na Špindlerovskou hospodu, kde stával mlýn mlynáře Špindlera.

Mlynářův výšlap

je modře značený okruh o délce 3,1 km. Je zaměřený na geologický vývoj zdejšího regionu a nabízí možnosti sportovního využití. Protože prochází také sjezdovkou, není vhodný v zimě. Vede kolem lanovky na Medvědín, většinou po asfaltových cestách, místy lesními pěšinami. Jednou ze zajímavostí je tu například zastřešená lávka přes řeku Labe, po cestě můžete s dětmi také vyzkoušet třeba Adrenalinový park s dětským hřištěm.

Jestli chcete strávit příjemnou část dne poznáním Špindlerova Mlýna, jsou pro vás Mlynářovy okruhy to pravé. Můžete tak jako my využít třeba odpoledne, kdy přijedete do Špindlerova Mlýna na dovolenou a nemáte už čas na celodenní túru. Možnosti ale těmito okruhy nekončí, případné další tipy na kratší výlety nebo náročnější túry po okolí vám dají v Turistickém informačním centru, pokud si je už předem nezjistíte třeba na internetu.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za mlynářem do Špindlerova Mlýna:

Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
Za mlynářem do Špindlerova Mlýna
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bezva Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Některé fotky mám skoro stejné jako ty.
Obrázek uživatelky
profil
Špindlerův Mlýn znám a byla jsem tam s rodinou mnohokrát. Nachodili jsme se tam mnoho a tu krásu Krkonoš mám stále v paměti. Článek je hezky napsaný a hezké fotky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já ve Špindlu byla v ozdravovně- ve sv. Petru a před pár lety jsme byli s manželem, zjistit, jestli to tam ještě trošku poznámSmajlík.. Článeček s krátkými okruhy jsou bezvadné..Smajlíktřeba ještě někdy zajedeme.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles