Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zabiják na pultech = alkohol

6. 04. 2011 | Zajímavosti
Ať vkročíš do jakékoli samoobsluhy, večerky nebo půjdeš do trafiky, tak všude budeš vidět ALKOHOL! Je to až k neuvěření, že natolik nebezpečná droga, jakou alkohol bezesporu je, se u nás volně prodává. Správně ti sice musí být minimálně 18 let, abys sis mohla v krámě koupit lahev vína, nebo si nechat natočit pivo v hospodě, ale... Všichni přece dobře víme jak to chodí,  málokterá prodavačka nebo nějaký chlápek u výčepu je i natolik svědomitý, aby po tobě chtěl ukázat občanku. Jenže ty následky!

CO JE TO ALKOHOL?
Jednoduše řečeno tekutina, která vzniká kvašením cukrů a obsahuje psychotropní látky. V ne každém druhu alkoholu se ale skrývá stejné množství těchto omamných látek. Nejsilnější je takzvaný tvrdý alkohol, ve kterém se skrývá 40 % lihu. Do téhle skupiny patří třeba vodka nebo rum. Jen jediným panákem do sebe totiž kopneš stejné množství lihoviny, jako kdybys vypila jedno veliké půllitrové pivo na ex. No jo, to pak není divu, že stačí pár frťanů a člověk se hned pořádně opije.

OPILOST - CO TO ZNAMENÁ?
Stejně jako všechny jiné tekutiny ti alkohol nejdříve doputuje do žaludku a až pak se ti začne postupně rozpouštět v krvi. V ní se uloží na skoro jednu hodinu a následně začne útočit na mozek, kde přeruší přenos informací mezi nervovými buňkami, čímž činnost mozku oslabí. Možná si teď říkáte : Když je alkohol takový grázl a otupuje mozek, proč se jím tolik lidí nalévá? Nejspíš proto, že má stejně zrádnou vlastnost jako ostatní drogy, každého příjemně uvolní a své nebezpečné drápky začne vytahovat až později.
 
JAK POZNÁTE,  ŽE UŽ JSTE OPILÍ?
Postupně se vám zaostří zrak a k vnímání toho, co se kolem vás děje, najednou podivně otupíte. V situacích, kde normálně míváte zábrany, se můžete uvolnit i na tolik, že byste se za střízliva asi opravdu nepoznala. Pokud si vyrazíte s kamarádkami na diskotéku nebo se opijete na nějaké domácí akci, můžete se tam pod vlivem nějaké drogy klidně začít svlékat, s někým se nevědomky líbat, a nebo se naopak začít chovat nesmyslně a agresivně! Kdyby vám ale někdo vlepil na uklidnění pár facek, nejspíš byste neucítila bolest. Také je hodně těžké se udržet na nohou. Možná byste dokonce mohla i upadnout nebo začít říkat pořádné nesmysly.
Ale na každého z nás působí alkohol nějak jinak. Někdo se i může opít po pěti pivech, ale jiný bude totálně mimo klidně po pár doušcích. Na to si dávejte bacha.

ČÍM ALKOHOLOVÝ VEČÍREK SKONČÍ?

I tohle se u každého z nás v podstatě liší. Někomu se třeba jenom zvedne žaludek, pozvrací se, a trochu se mu uleví. Jinému člověku ale může být příšerně špatně a trpí ukrutnými bolestmi břicha i hlavy a stejně ne a ne se vyzvracet. Mnozí lidé také trpí výpadky paměti, kterým se přezdívá okno... To znamená, že si druhý den nebudeš moct vzpomenout na nic z toho, co jsi ve svém šíleném stavu na akci vyváděla, jak ses vůbec dostala domů nebo kolik jsi toho vlastně vypila.
 
ALKOHOL MŮŽE I ZABÍT!
Opakované zvracení patří ještě k těm nejmírnějším variantám toho, jak bys mohla třeba dopadnout. Kocovina  (následné vedlejší učinky, které se projevují bolestí hlavy, žízní, nevolností a celkovým oslabením organismu ) se totiž ještě dají přežít, ale alkoholem se můžeš i otrávit, a na to se umírá. Při otravě alkoholem už prostě končí veškerá sranda. Pokud se včas dostaneš do nemocnice, kde ti okamžitě zavedou hadičku do žaludku a celý obsah ti vypumpují, přežiješ to. Jestli zrovna žádný kamarád, který by zavolal záchranku nebude po ruce, můžeš v bezvědomí zemřít. Alkohol totiž omámí tvůj mozek natolik, že přestaneš dýchat a udusíš se. A taky jde o to, kolik promile jste vypili.

Barusska - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
"poučný" článek, nějak jsem nepochopila jeho smysl SmajlíkSmajlík. Na pultech je zabijáků plno Smajlík a večírky můžou končit i jinak než Smajlík. Takže souhlas s Weendy, hlavně KLID Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
muj tata je tezky alkoholik. mama se s nim rozvedla a nasla si koho? dalsiho alkoholika. chlastaji spolu. stydim se je pozvat na navstevu, aby je manzel a jeho rodice videli, jak zacinaji den panakem na hladovy zaludek a kolik litru piv, vina a panaku pres den jsou schopni vypit..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles