Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začátek roku 2011 se zajímavými expozicemi

5. 01. 2011 | Kultura

V prostorách Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích se od ledna mohou návštěvníci seznámit se třemi zajímavými expozicemi. Ke spatření budou nejen alternativní hudební objekty a kresby Michala Cimaly, ale také společný projekt českého konceptuálního umělce Jiřího Kovandy a dánských autorek Niny Beier a Marie Lund.


Dále veřejnosti představí svou monumentální instalaci španělský tvůrce Juan Garaizabal. V únoru pak centrum DOX uvede retrospektivu britského dokumentárního fotografa Martina Parra, člena prestižní agentury Magnum Photos.


umeni• Michal Cimala : Posun (21. 1. – 7. 3. 2011)
• Nina Beier, Marie Lund a Jiří Kovanda: Bob Dylan, Bob Dylan, Boba Dylana
(27. 1. - 28. 3. 2011)
• JUAN GARAIZABAL: Kostel v pohybu (27. 1. - 18. 4. 2011)
• MARTIN PARR: Assorted Cocktail (10. 2. -16. 5. 2011)


Michal Cimala patří mezi výrazné postavy současné české výtvarné scény. Působí jako asistent v ateliéru J. Róny na Akademii výtvarných umění v Praze a v experimentálním prostoru galerie Trafačka. Pro Cimalovu tvorbu pohybující se na pomezí designu a volného umění je charakteristická široká škála výrazových prostředků. Zdrojem inspirace je pro něj městská poetika a industriální prostředí, ze kterého pochází.


Všechny ty zvuky a ruchy, které město vydává, chuť nebo pachuť jednotlivých čtvrtí – to mám hluboko v sobě.“ Ve svém díle propojuje prvky sochařství, průmyslových návrhů, malby, kresby a performance. Výstava v Centru současného umění DOX představuje cyklus alternativních hudebních objektů a cyklů kreseb.


Nina Beier a Marie Lund se s Jiřím Kovandou setkaly v Praze v roce 2006. Původem dánské umělkyně zde vystavovaly v Galerii Display. Od té doby se s Jiřím Kovandou několikrát potkaly na mezinárodní profesionální scéně, například v Tate Modern v roce 2007, o rok později na výstavě „All the Best“ v Gallery OneOneOne v Londýně a ve stejném roce je Jiří Kovanda vyzval k účasti na své výstavě


Když jsem byl malej, hrál jsem si s holkama“ v Galerii Klatovy / Klenová. Projekt, který umělci připravují pro Centrum současného umění DOX, bude jejich prvním společným konceptem. Ve svém názorovém východisku v sobě slučuje přístupy konceptuální, minimalistické, kontextuální a nový zájem o sochu a objekt. Projekt je koncipován jako vzájemný rozhovor mezi umělci a kurátorkou Edith Jeřábkovou a řídí se jím i výběr jednotlivých prací. 


V nejvyšším patře věže centra DOX představí španělský konceptuální umělec Juan Garaizabal model monumentálního projektu, jehož cílem je „obnovit“ zmizelý Český betlémský kostel (Böhmische-Bethlehemskirche) v Berlíně. Tato stavba má v česko-německé historii jedinečné postavení. Chrám byl centrem české komunity, náboženských uprchlíků, žijících v Berlíně až do roku 1943, kdy byl těžce poškozen bombardováním. V roce 1963 byl stržen a místo se stalo součástí „Checkpointu Charlie“.


Po dvou letech pátrání po stopách zmizelého kostela, které začalo u mozaiky odrážející půdorys kostela na chodníku Bethlehemskirchplatz, shromáždil Garaizabal početné dokumenty nalezené v Berlíně a České republice.
Cílem projektu je znovu ztvárnit kostel v jeho původní velikosti – do výšky 30 m, což je zhruba výška desetipatrové budovy - na jeho původním místě v Berlíně. Tomu předchází prezentace projektu v Praze, v hlavním městě oblasti, ze které uprchlíci pocházeli a která byla inspirací estetického a etického obsahu původního kostela. Výstava Kostel v pohybu v Centru současného umění DOX představí kreativní proces umělcovy práce, jehož vyústěním je model s názvem "Understanding Bethlehemskirche" (Porozumění Betlémskému kostelu) o výšce 4,75 m.


Centrum současného umění DOX uvede retrospektivu britského dokumentárního fotografa Martina Parra, člena prestižní agentury Magnum Photos, jednoho z nejvíce respektovaných a také diskutovaných současných tvůrců, který ovlivnil celou generaci fotografů. Výstava Assorted Cocktail ("výběrová směs") představí práce z let 1983 až 2004, jejichž součástí jsou i významné tématické cykly jako např. Last Resort, Small World, Common Sense, Think of England a další, které jsou charakteristické Parrovým specifickým úhlem pohledu spojeným s humorem a jemnou ironií.  Martin Parr je považován za kronikáře naší doby, proslavil se zejména svými fotografiemi z 80. let, které zachycují běžný život britské střední třídy. Ve své tvorbě se kriticky věnuje tématům masové spotřeby, turistiky a komunikace, zkoumá národní charakteristiky a stále se zvyšující uniformitu dnešního globálního světa.


Zdroj: Dox Prague.org


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na mna tiež moc avngardné
Obrázek uživatelky
profil
moderna se mi vůbec nelíbíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles