Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Záchrana života

22. 09. 2019 | Vaše příběhy

Celý život jsem měla spíše samaritánskou povahu. Vždy jsem pomáhala znevýhodněným, ve škole jsem se kamarádila s dětmi, které ostatní šikanovali, pomáhala jsem starším lidem, soucítila jsem s nemocnými a pomáhala jsem obecně těm, kteří to potřebovali.

Vždy jsem dokonce chtěla zachraňovat životy. Ne tak, že bych studovala zdravotnictví, protože to jsem věděla, že bych s nemocnými soucítila natolik, že by mi práce narušovala i můj soukromý život a špatný konec bych nesla velice zle. Představovala jsem si ale, že někdy přijde chvíle, kdy pomůžu třeba při epileptickém záchvatu, infarktu nebo náhlé mozkové mrtvici či autonehodě. Vžívala jsem se do toho dokonce tak, že jsem nosila v peněžence dlouhou dobu nově získaný řidičský průkaz, přestože jsem nikdy od jeho získání v praxi neřídila. Představovala jsem si, že zraněného odvezu do nemocnice dřív, než by se k němu dostala sanitka. Chudák zraněný, asi by to s mými řidičskými schopnostmi nedopadlo dobře. A tak svůj řidičák už dávno s sebou nenosím.

Nedávno jsem se byla projet s kamarádkou na kole. Zvolily jsme sice silnici, ale takovou, po které projedou tak dva automobily za den. Jely jsme kolem rybníků po krajnici silnice a povídaly jsme si za jízdy. Najednou kamarádka vykřikla:

„Všimla sis? Tam ležel člověk!“

„Kde?“ zeptala jsem se. Kamarádka za jízdy ukázala za záda a ještě chvíli jela dál. Moc jsem jí nevěřila. Kdo ví, co viděla? Tolik let sním o tom, jak někoho zachráním, okukuji každý pomníček u cesty, jestli to není náhodou sražený chodec, a teď bych si nikoho nevšimla?

Přesto jsem zastavila, sestoupila z kola a vracela jsem se zpět, kudy jsem přijela, přitom jsem kolo vedla s sebou. Kamarádka mezitím také zastavila, sestoupila ze svého kola a pozorovala  zpovzdálí mé kroky.

Byl to šok, když jsem skutečně našla na kraji v příkopu ležícího muže.

„Je tu, je asi…mrt…“ Víc jsem ze sebe nevypravila. Pusa mi ztuhla a chvilku jsem nemohla mluvit. Nohy se mi třásly tak, že jsem najednou nemohla udělat další krok. Kamarádka začala řvát na celé kolo. Vykřikovala: „Pojďme pryč!“ ale neřídila se svého povelu. Místo toho se sesunula k zemi. Seděla na krajnici a plakala.

Tak dlouho jsem čekala na to, až mě bude někdo potřebovat. Uvědomovala jsem si, že muž, jehož zmuchlané kolo leželo několik metrů od těla, pomoc potřebuje, ale mé tělo vypovídalo službu. Celá jsem se třásla a cítila jsem, jak mi nohy vrůstají do země.

Nevím, jak jsem se k muži dostala. Zjistila jsem, že nedýchá, nebo pokud dýchá, tak velmi slabě.

„Volej záchranku!“ zařvala jsem na kamarádku. Ta toho ale nebyla schopná. Třásla se, kývala se dopředu a dozadu a připadala mi jako pomatená. Byla očividně v šoku. Rychle jsem si vybavila nejnovější studii, která tvrdí, že dýchání z plic do plic není tak účinné, jako masáž srdce. Převalila jsem muže z boku na záda. Vypadal jak hadrová figurína, nebyl ale studený nebo ztuhlý. Nehoda se musela stát chvilku před tím, než jsme se tu objevily. Třesoucíma se rukama jsem vytočila číslo na záchranku. Policii jsem nevolala, přednější bylo pomoci onomu muži. 

A tak jsem nějak pumpovala v oblasti, kde měl muž hrudník. V hlavě mi hučelo a v žádném případě jsem si nedokázala uvědomit, jakou frekvencí mám hrudník stlačovat. Pamatovala jsem si jen, že mi kdysi učitelka ve škole říkala, když jsme probírali zásady nepřímé masáže srdce, že s tak slaboulinkými stlačeními bych nezachránila ani miminko, a že v případě, že to člověk potřebuje, nesmíme hledět ani na to, když při masáži zlomíme postiženému nějaké to žebro. Roztřásla jsem se ještě víc, ale pořádně jsem se do masáže opřela. Strašně se mi zvedal přitom žaludek. Věděla jsem ale, že pomoc je na cestě. Skutečně. Záchranka přijela snad za pár vteřin, co jsem číslo vytočila. Museli ošetřit i kamarádku, která se třásla po celém těle, a něco píchli do žíly i mně. Protože když muže odvezli, přešel třes i na mě a nemohla jsem se ani postavit na nohy.

Muže odvezli a já si myslela, že je mrtvý. Až zhruba za měsíc jsem se dozvěděla opak. Mladý muž se ze zranění zotavil. Přišel sice o jednu ledvinu, ale žil a chtěl nám poděkovat.

Byl to opravdu báječný pocit. Uvědomila jsem si, že jsem zachránila jednomu milému pánovi, mladšímu, než jsem já, život. Když jsem zjistila, že měl malé dítě, byla jsem na sebe hrdá dvojnásob.

Ale věřte mi, že od této chvíle mě mé představy opustily. Už netoužím po tom zachraňovat zraněné. Naopak, bojím se, že bych mohla kdykoli po cestě po silnici na někoho zraněného narazit. Bojím se, že bych mohla selhat jako kamarádka. Vždyť po této události jsem čtrnáct dní pořádně nespala a celá situace se mi ve snu vracela stále dokola! A tak jsem začala mnohem víc jezdit po cyklostezkách.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Záchrana života:

Záchrana života
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jste moc dobrá, já jsem si téměř jistá, že bych pomoci nedokázala a jsem ráda, že jsem se do takové situace nikdy nedostala
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem byla svědkem když auto srazilo mladou dívku,BOHUŽEL TO DOPADLO ŠPATNĚ.
Obrázek uživatelky
profil
Gratuluji vám k záchraně lidského života.Smajlík
...a nebojte se,případnou pomoc zraněnému byste určitě zase zvládla,první zkušenost už máte za sebou.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já bych určitě dopadla jako kamarádka.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný příběhSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles