Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Záchranná stanice Bartošovice – oslní malé i velké návštěvníky

11. 11. 2016 | Česká republika

Nevíte, kam vyrazit s dětmi, nebo jen tak sami ve dvou? Navštívili jste už všechna známá místa ve svém okolí a stále ještě toužíte zažít a poznat něco nového a zcela jistě jedinečného? A jste si jisti, že jste byli opravdu všude? Nezapomněli jste nahlédnout pod pokličku kouzla přírody z jiného úhlu? Záchranná stanice Bartošovice je rozhodně místem, které musíte vidět. Návštěva tohoto místa se vám zcela jistě vryje pod kůži i do srdce a budete se rádi vracet. U jedné návštěvy zkrátka nezůstane. Žadonit o tento výjimečný výlet budou jak velcí, tak malí.

Záchranná stanice Bartošovice – místo záchrany, bezpečí i naděje

Převzetím Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích od státu, do majetku a užívání v roce 1992, to vše začalo. Od roku 1993 tak záchranná stanice, zcela nezávislá na financování státu, každoročně přijme do péče až 1700 nejrůznějších druhů živočichů. Tato nemocnice pro divoká zvířata byla prvním zařízením tohoto typu ve střední Evropě a díky sponzorům, darům i grantům, tak pomáhá přírodě a tím i nám, lidem. Svou návštěvou, za opravdu symbolický peníz, tak můžete podpořit tuto záchrannou činnost i vy. Nejde totiž jen o peníze – možná v sobě objevíte malého záchranáře i vy. Minimálně si po návštěvě spoustu věcí promyslíte a možná i přehodnotíte.

BartošoviceDům přírody Poodří aneb návštěvníku vítej

A rozhodně si návštěvu každý užije. Hned po vstupu vás uvítá venkovní expozice, která je volně přístupná, a děti z ní hned tak nedostanete domů. Zmenšenina čapího hnízda, po které si dítko samo vyšplhá po žebříku, lavička s vyřezaným medvědem, interaktivní hry – puzzle, skládačky, hry, univerzální kamínkové piškvorky i stůl, pod kterým bydlí Křemílek a Vochomůrka. Rodiče si odpočinou na pohodlném posezení rozmístěném v celém areálu, větší děti si vyzkouší své znalosti o zvířátkách. Pořídit si můžete i originální fotografie, poslechnout si zvuky a hlasy zvířat, a děti nejmenší i odrostlejší, nadchnou dřevěná koryta s protékající vodou a soustavou stavidel, vodního kola a nezbytných plovoucích hraček. Na vlastní oči uvidíte, jak dokáže bobr zpracovat i obrovské kmeny stromů a poznáte, v jakých domcích přebývají divoké včely, čmeláci, vosy i ježci.

Komentovaná prohlídka začíná uvnitř

A zcela jistě si ji nenechte ujít. Bez průvodkyně si můžete prohlédnout pestrou vnitřní expozici, opět s interaktivními prvky a pak se již zaposlouchejte do poutavého a hlavně poučného vyprávění.

Děti i dospělí se tak dozví, proč neodhazovat ani krátký provázek v přírodě, proč je nutné nesahat na mláďata i to, proč v lese nekřičíme. Záchranná stanice Bartošovice neodmítne pomoci ani v takové situaci, jakým je špatné zazimování bazénu, který se stane na jaře „porodnicí“ pro tisíce vzácných žabek, nebo poradí, jak postupovat při nálezu ježka či zajíčka.

Venkovní expozice s výkladem a údivem

Venkovní expozice je jediným místem, kde se návštěvník nemůže pohybovat sám bez doprovodu průvodce. Ten vám barvitě vylíčí nejen zvláštnosti jednotlivých ubytovaných druhů ptáků, ale také jejich osobní příběh i štěstí v neštěstí. Rozhodně budete uchváceni čistotou, vlídností i zvědavostí jednotlivých zvířat. Poznáte zblízka vesele dovádějící veverky ve výběhu s tunelem i vlastní věží, důstojné sovy i rozverné krkavce, vzácného bílého kosa i obdiv sklízejícího skutečného orla, který se vám dokonce představí i v letu. Záchranná stanice se stala trvalým domovem pro více než 30 druhů zvířat s handicapem, který jim neumožňuje návrat zpět do přírody, a vy je tak můžete poznat blíž. Expozice disponuje také rybníčkem, v kterém našly domov želvy, ryby, a v okolí si libují husy a také čapí rodinka. Mimochodem čápů uvidíte opravdu mnoho i na okolních komínech, a budete-li mít i štěstí, uslyšíte typický čapí koncert.

Nezapomeňte si po prohlídce na památku zakoupit některý z ručně vyráběných přírodních suvenýrů, a drobné třeba vhodit do kasičky. Stanete se tak i vy malým přispěvatelem. Vždyť znáte to pořekadlo o tom, že kdyby každý z nás dal měsíčně jedinou korunu, kolik by to za rok bylo miliónů...


Autorka: Pavlína Šmahlíková
ChytráŽena.cz
článek již vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Záchranná stanice Bartošovice – oslní malé i velké návštěvníky:

Záchranná stanice Bartošovice – oslní malé i velké návštěvníky
Záchranná stanice Bartošovice – oslní malé i velké návštěvníky
Záchranná stanice Bartošovice – oslní malé i velké návštěvníky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice