Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáme s akvaristikou

2. 07. 2014 | Zvířátka

Přáním mnoha dětí je chov nějakého domácího mazlíčka. Nejen děti, ale často i dospělí podlehnou kráse podvodního světa a touží mít ho doma alespoň v akváriu. Jak ale s chovem rybiček začít?

Vhodné vybavení:

Akvárium: pohled na život v akváriu je krásný a uklidňující. A právě správný výběr akvária je jednou z nejdůležitějších věcí. Předně si rozmyslete, kam akvárium umístíte a jak veliké budete potřebovat. Nemělo by stát ani v příliš tmavém koutě bytu (bylo by pak nutné celodenní přisvětlování umělým světlem), ani na přímém slunci (jeho paprsky jsou příčinou vzniku fotosyntézy, kvůli které v akváriu mohou růst nežádoucí řasy).  Umístění u okna není vhodné ani vzhledem k průvanu. Velikost akvária volíme podle zamýšleného množství a druhu rybiček. Obecně počítejte na jeden centimetr velikosti rybičky s jedním litrem vody, ale matematiku klidně nechte stranou a jednoduše pořiďte akvárium klidně větší. Nejvhodnější je prostorné a nahoře i dole stejně široké.

akvaristikaNež do nového akvária dáte rybičky (pro začátečníky se hodí spíše menší a nenáročné druhy, například živorodky), musíte ho vyčistit - stačí teplá voda, saponáty nepoužívejte. Na dno přijde substrát (kamínky), který je také potřeba několikrát propláchnout. Pořídíme si i pár větších kamenů, které vyčistíme kartáčkem a horkou vodou. Ty poslouží rybám jako případný úkryt. Potom do akvária napustíme trochu vody (nesmí být chlorovaná!) a přidáme i rostliny - koupíte je v potřebách pro akvaristy nebo ve zverimexu. Začátečníkům se doporučují některé z Echinodorusů, ale i další druhy, které vám každý prodejce jistě rád doporučí. Po umístění rostlin dolijeme zbytek vody.

Se samotnými rybičkami nespěchejte, každé akvárium by se mělo „zaběhnout“ - nechte ho alespoň týden stát. Mezitím můžete dokoupit a nainstalovat další vybavení: filtr na čištění vody (měl by odpovídat rozměrům akvária), teploměr a případně podle potřeby nějaké topítko pro udržování správné teploty, osvětlení akvária (speciální světla pro akvaristiku nebo běžné zářivky o příkonu zhruba 50W na 100 litrů). Akvárium je vhodné zakrýt: kryt pomáhá udržovat stálou teplotu, zabraňuje vnikání nečistot, vyskakování rybiček a často slouží také k uchycení osvětlení. Postačí např. sklo položené přes okraje akvária.


Péče o akvárium:

 Akvárium je potřeba pravidelně čistit. Vodu u menších akvárií vyměňujeme jednou za 7 - 10 dní, nikdy ale ne všechnu, ale pouze zhruba čtvrtinu. Také filtr je nutné pravidelně čistit, stejně jako skla akvária, na kterých se časem začnou tvořit řasy (na jejich odstranění postačí pořídit si molitanovou houbičku na nádobí). V akváriu by nikdy nemělo nic hnít.

Péče o rybičky:

Po zakoupení rybiček je nutný jejich transport domů; měl by být co nejrychlejší, aby teplotní rozdíly byly co nejmenší. Ryby necháme nejprve půl hodiny aklimatizovat - i se sáčkem ve kterém jsme je přinesli je vložíme do akvária - a pak je vypustíme do akvária, pokud možno s minimem donesené vody.

Krmení zakoupíme ve zverimexu. Důležitá je pravidelnost, ideální je krmit ráno a večer. Rybičkám škodí překrmování, množství potravy si tedy ohlídejte - zbytky krmení nesmí plavat ve vodě. Ideální množství krmiva je takové, které ryby zkonzumují do pěti minut.

Tolik základní rady pro začátek. Tak co myslíte: „jdete do toho“? Pokud ano, přeji vám hodně chovatelských úspěchů a radosti! 


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek o akvaristice...muž má velké akvárium..
Obrázek uživatelky
profil
kdysi jsme měli veliké...docela dost práce,pak jsme se přestěhovali a už nezbylo místo.ale synek pořád otravuje,tak možná zase obnovíme
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles