Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Začínáme s chovem morčat

28. 04. 2014 | Zvířátka

Snad každé dítě dospěje do věku, kdy zatouží po malém zvířecím kamarádovi. Na vesnicích nebo v rodinných domech se zahradou pro rodiče není problém přání splnit, ovšem bydlení v paneláku už tolik možností neskýtá. Řešením často bývá kompromis, kdy se potomek musí spokojit s menším a vhodnějším zvířátkem.

Jako vůbec první zvířátko se v rodinách často ocitají morčátka. Toto nenáročné zvířátko bývá oblíbeným společníkem malých dětí. I morčatům je ale potřeba zajistit dobré podmínky a věnovat jim dostatek času a péče.

Jak nejlépe morčátka chovat?

Morčata jsou velmi společenská zvířátka. Morče domácí je domestikovanou formou morčete divokého - dnes existuje mnoho různých plemen, které se liší například barvou a délkou nebo i strukturou srsti, barvou očí a samozřejmě také cenou. V přírodě žijí ve větších skupinách, jsou to společenská zvířátka a proto je možné zvláště samice chovat ve skupině. U samečků se to většinou nedoporučuje, protože se mohou v době kolem půl roku začít prát. Pokud si pořídíme jen jediné morčátko, často ho chováme, hladíme...  Morče prostě potřebuje co nejčastější a nejtěsnější kontakt s chovatelem.

chov morčatJe potřeba také počítat s tím, že morčátka jsou velice aktivní, a to s malými přestávkami po celý den; velice aktivní jsou ale i v noci. Morčata potřebují pro chov teplotu ideálně 18 - 24°C. S výjimkou mláďat velmi dobře tolerují i zimu, ale vadí jim přehřátí.  Je nutná pravidelná kontrola drápků: pokud začnou přerůstat, zastřihnout je.

Vhodné obydlí:

Pro jedno morče by mělo mít plochu ideálně 80 x 50 cm (nejméně 60 x 35 cm) a výšku 35 - 40 cm. Dobré je, pokud na vás morče vidí a slyší vás.

Nejčastěji používaná je klec - měla by být umístěná ve světlém a nepřetopeném pokoji. Morčata jsou náchylná na průvan, takže ten by také v pokoji neměl být. Klec by neměla stát poblíž televize nebo jiného většího zdroje hluku. Klec se dá koupit v každém zverimexu, existuje pestrá nabídka co do tvarů, velikostí i barev. Výhodou klece je snadná přenosnost, vzdušnost a jednoduché čištění. Nevýhodou může být občasné vyhazování podestýlky z klece, proto je vhodné volit moderní klec se zvýšenými okraji spodní plastové části. Další nevýhodou klece je kromě vyšší ceny také nebezpečí průvanu.

Další možností je terárium nebo akvárium, kde můžete být s morčetem v častějším kontaktu, čištění je ale problematičtější a někteří chovatelé nedoporučují sklo z důvodu možného poranění chovatele nebo zvířete.

Podobný kleci je plastový box - má pevné dno i stěny a navrchu plastový průhledný poklop. Na morčátko tu netáhne jako v klasické kleci a podestýlka nevypadává ven. Nevýhodou je horší ventilace vzduchu (mřížka je jen navrchu) a nutnost častějšího čištění, aby v něm nebyla příliš vysoká vlhkost.

Dostupné jsou i různé na zakázku vyrobené ubikace - například dřevěné nebo plastové kóje a podobně.

V létě dopřejeme morčátku pobyt na čerstvém vzduchu v podobě oploceného travnatého plácku - je ale opět potřeba dát pozor na přehřátí a zajistit nejlépe i místo ve stínu.

Na dno chovných ubikací patří v každém případě podestýlka - nejlepší jsou hobliny z nelakovaného a nenapuštěného dřeva. Piliny moc vhodné nejsou, protože jsou jemné a mohou tak morčatům vnikat do nozder a dráždit také oči. Na hobliny je dobrá i sláma, která by neměla být příliš dlouhá, aby nedošlo k poranění očí (dlouhou proto nařežeme). Seno vhodné není, protože rychle nasákne močí a zapáchá. Existují i další druhy podestýlek, se kterými vám poradí v každém obchodu pro zvířata. Klece a krmné misky udržujeme v čistotě, čistíme alespoň 1x týdně.

Vhodná potrava:

Morče by mělo dostávat pestrou stravu v pravidelných dávkách (nejraději ve stejnou dobu), obvykle 2x denně - ráno a večer. Zapomínat nesmíme na vodu, která by měla být v napáječce a k dispozici po celý den. Měla by být převařená nebo alespoň odstátá. Morče je býložravec, proto potřebuje rostlinnou potravu:

• vyhovuje mu čerstvá zelenina (nikdy ne studená z lednice a ne plesnivá) - nevhodné jsou ale cibule, česnek, pórek a brambory

• ovoce dáváme v menším množství, obsahuje hodně cukrů

• nejdůležitější potravou je seno (nejlépe luční nebo horské) jako hlavní zdroj vlákniny a prostředek k obrušování zubů. Podáváme ho denně.

• důležitá je i čerstvá tráva, která ale nenahrazuje seno. Je důležitým zdrojem vitamínů. Dávejte ale pozor na to, co trháte (tráva nesmí obsahovat jedovaté rostliny). Nejvhodnější jsou listy pampelišky nebo květy sedmikrásek.

• tvrdý chléb a větvičky ovocných stromů dáváme především pro obrušování stále dorůstajících zubů

• k dostání jsou i speciální granule pro morčata

 

Je potřeba zjistit, co z vhodné potravy morčatům chutná a tím je pak nejčastěji krmit. Každopádně strava musí být pestrá. Jako občasnou odměnu můžeme nabídnout například jogurt nebo piškot. Nevhodné jsou ořechy, různé druhy semínek, luštěniny a pamlsky obsahující mléko.

Podrobnější informace o chovu vám poskytnou v každé specializované prodejně.

Morčátko potřebuje kromě potravy a pohybu kontakt s dalšími morčaty. Pokud ho nemá, musí ho nahradit kontakt s chovatelem. Využijte třeba i krmení k tomu, abyste se zvířátkem sblížili. Hodně radosti s vaším novým kamarádem!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
máme půl roku morčátko Misty a od první chvíle bylo jasné, kdo bude v naší rodině pánem a kdo otrokem. ale mám svou funkci - sloužit miláčínkovi, velmi ráda.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme 6,5leté morčátko a 4letého králíčka a oba jsou rozmazlení a rádi se chovají
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek...já to celkem vše znám,protože vnučce od mala pořizujeme zvířátka,moc je miluje...měla už křečka,dvě morčátka (vždy jsme je oplakali a všechny mají hrobečky na zahradě),kocourka,který se nevrátil z toulek a teď má malého králíčka ...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé rady..morče jsme neměli ..my měli křečka před mnoha lety, když chodil syn do 1.třídy, aby se měl čím bavit, než jsem přišla z práce
Obrázek uživatelky
profil
Fotografii vybírá redakce Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles