Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zácpa může pořádně znepříjemnit život

4. 09. 2010 | Nemoci

Zácpa, nadýmání, bolesti břicha, křeče. Nejraději bychom se neviděli a mezi lidi se nám už vůbec nechce. Netřeba ale zoufat. Především je důležité zjistit příčinu zácpy a pak najít to nejvhodnější řešení. Ne vždy musí být až tak složité.

Co to vlastně zácpa je a jak vzniká? Příčiny zácpy mohou být různé - špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu, stres či těhotenství. Stejně jako jsou i různé doprovodné stavy - pocit plnosti nebo tlaku v podbřišku, často doprovázené nadýmáním, křečemi v břiše a pocitem nedokonalého vyprázdnění.

Kdy vlastně máme potíže tohoto typu? Lékaři hovoří o zácpě teprve při méně než třech stolicích týdně. K tomu často patří i další příznaky, jako je nadýmání a pocit plnosti v břiše a podbřišku, bolesti v podbřišku, dlouhé setrvání stolice ve střevě, příliš tuhá konzistence stolice, malý objem stolice, obtížné, bolestivé vyprazdňování stolice a v neposlední řadě pocit nedokonalého vyprázdnění.

Zácpu můžeme dle délky trvání rozdělit na dva druhy. Akutní zácpa se zpravidla projevuje náhle, je vyvolána především stresem, změnou prostředí, stravovacích či jiných návyků. Po návratu k původním zvyklostem je většinou vyřešen i problém zácpy. Trvá-li zácpa delší dobu a není-li její příčinou konkrétní onemocnění, mluvíme o zácpě funkční - chronické.

Co většina postižených neví, je fakt, že zácpa není vždy v první řadě následkem „nevyvážené stravy" nebo „nedostatečného pohybu“. Příčiny totiž mohou být daleko rozmanitější. Například v podobě změny životního stylu, horečnatého onemocnění či upoutání na lůžko, cesty na dovolenou,  porušení střevní flóry či hormonálních výkyvů žen během menstruace, těhotenství nebo přechodu.

Výzkumy lékařů prokázaly, že pacienti, kteří trpí zácpou, se v zásadě neliší svým životním stylem od průměru obyvatelstva. Jedí dostatek vlákniny, dodržují pitný režim, sportují, netrpí nadváhou a přesto trpí zácpou.

Důležitou roli hraje u zácpy psychika. Zejména, pokud je člověk pod psychickým tlakem nebo ve spěchu a časové tísni. Jenže nejen psychické příčiny a životní okolnosti mohou vyvést citlivé střevo z rytmu. Často mohou být příčinou zácpy nežádoucí účinky některých léků. Ať jde o léky na lékařský předpis či volně prodejné. Jedná se často o léky proti depresi, bolesti, kašli či léky s obsahem železa.

Jak se tedy zácpě vyhnout nejen na dálnici? Není to až tak složité. Stravujte se pravidelně (4-5x denně menší porce), zvyšte ve své stravě obsah vlákniny (potraviny bohaté na vlákninu jsou například pšeničné otruby, sója, ovesné vločky, fazole, lněné semínko či celozrnné pečivo). A samozřejmě pijte 2 až 3 litry denně. Chce to samozřejmě i více pohybu. Ale především je nutné se vyvarovat stresu a spěchu, raději relaxovat, cvičit či vykonávat jakoukoliv příjemnou tělesnou námahu. A pokud ani to nepomáhá,  prostě zkuste zaklepat na dveře lékaře.


Zdroj: Guttalax.cz

Autor: Dr. Jaromír Pohan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne treba pohyb a veľa vlákniny
Obrázek uživatelky
profil
At dělám, co dělám,já mám urputnou zácpu celý život,k údajně kvůli problémům se cštít. žlázou.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak tímto problémem jsem trpěla hodně,když jsem byla těhotná i dneska mně to někdy potrápí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles