Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zácpu si nemusíte pustit k tělu

30. 03. 2011 | Nemoci
Jestli je nějaký stav opravdu hodně nepříjemný, pak je to pocit nadýmání, bolesti břicha, křečí a zácpy. Naštěstí nemusí být pomoc při těchto obtížích vždy až tak komplikovaná.

Odborníci se shodují na tom, že je v první řadě důležité zjistit příčinu zácpy. Pak už nemusí být tak složité najít to nejvhodnější řešení.

A příčiny?

Mohou být různé. V naprosté většině to jsou špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a stres, u žen jsou tyto obtíže často spojeny s těhotenstvím, s porušením střevní flóry či hormonálními výkyvy během menstruace, těhotenství nebo přechodu.. Silnou roli při těchto problémech hrají i změny životního stylu či upoutání na lůžko. A často také cesty na dovolenou.

A jak různé jsou příčiny, tak rozmanité mohou být i následky: pocity plnosti nebo tlaku v podbřišku doprovázené nadýmáním, křečemi v břiše a pocitem nedokonalého vyprázdnění.

Kdy vlastně máme zácpu?

Lékaři hovoří o zácpě teprve při méně než třech stolicích týdně. Dle jejich zkušeností je zácpa doprovázena také nadýmáním a pocit plnosti v břiše a

Dulcolax

podbřišku, bolestmi v podbřišku, dlouho setrvávající stolicí ve střevě, příliš tuhou konzistencí stolice, obtížným, bolestivým vyprazdňováním stolice a v neposlední řadě pocitem nedokonalého vyprázdnění.

Zácpu můžeme dle délky trvání rozdělit na dva druhy. Ta, které říkáme akutní, se zpravidla projevuje náhle. Je vyvolána především stresem, změnou prostředí, stravovacích či jiných návyků. Po návratu k původním zvyklostem je většinou vyřešen i problém zácpy. Trvá-li zácpa delší dobu a není-li její příčinou konkrétní onemocnění, mluvíme o zácpě funkční, tedy chronické.
Jako u mnoha civilizačních chorob, i v případě zácpy hraje důležitou roli hraje psychika. Tedy situace, kdy je člověk pod psychickým tlakem nebo ve spěchu a časové tísni.

Lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.
Léčivá látka Bisacodylum. Výdej léčivého přípravku
možný i bez lékařského předpisu.

A jak si zácpu raději nepustit k tělu?

Nemusí to být až tak složité. Stravujte se pravidelně, tedy čtyři až pětkrát denně, volte raději menší porce, zvyšte ve své stravě obsah vlákniny, jezte tedy více pšeničné otruby, sóju, ovesné vločky, fazole, lněné semínko či celozrnné pečivo. A samozřejmě pijte dva až tři litry denně. Chce to samozřejmě i více pohybu. Ale především je nutné se vyvarovat stresu a spěchu, více relaxovat a cvičit, prostě vykonávat jakoukoliv příjemnou tělesnou námahu. A pokud ani to nepomáhá, prostě zkuste zaklepat na dveře lékaře.


Více informací na téma zácpa naleznete například na www.dulcolax.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !