Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Žádáte o hypotéku jako OSVČ? Poradíme, na co si dát pozor a jak zvýšit šanci na úspěch

25. 01. 2018 | Finance
-Komerční sdělení-

Nízké úrokové sazby zpřístupnily hypotéky širokému okruhu žadatelů. Živnostníci, ale mají cestu k hypotéčnímu úvěru stále komplikovanou. Mohou za to především přísná kritéria bank. Seznamte se s tím, jaké faktory komplikují schválení hypotéky pro OSVČ.  

Připravte se na důkladné prověřování platební schopnosti


Každý žadatel o hypotéku, musí počítat s důkladnou prověrkou spočívající v doložení příjmů a majetkových poměrů. Zatímco pro schválení bonity u zaměstnaných osob postačí bance pracovní smlouva na dobu neurčitou a potvrzení příjmů od zaměstnavatele, u živnostníků je to složitější. OSVČ musí bance doložit daňová přiznání, uplatnění nákladů, výši obratu, předmět a dobu podnikání a další nezbytné náležitosti.

Banky jsou v prověřování nekompromisní. Pokud žadatel s podnikáním teprve začal, může se s hypotékou rozloučit. Hypotéka pro OSVČ je totiž svázána mnoha interními regulacemi bank. Například OSVČ musí podnikat déle než šest měsíců. Negativní vliv má také zimní přerušení živnosti například z důvodu sezónnosti.

Hypotéka pro OSVČPozor na optimalizování příjmů


Optimalizujete daňová přiznání s cílem ušetřit na daních a odvodech sociálního a zdravotního pojištění? Pak právě tato optimalizace žádostem o hypotéku uškodí. V daňovém přiznání totiž OSVČ vykáže nižší příjmy, než jaké byly ve skutečnosti. To je ale v neprospěch hodnocení bonity žadatele. Radou, jak šanci na udělení hypotéky zvýšit, je neoptimalizovat daňová přiznání před plánovou žádostí o hypotéku.

K prospěchu jsou výdajové paušály


Naopak k prospěchu jsou výdajové paušály, ve kterých jsou procentní částkou z příjmů zahrnuty uznatelné náklady. Banky zpravidla u výdajových paušálů určí lepší bonitu, než u reálných nákladů v daňové evidenci. Zároveň není výjimkou, že banky při výpočtu bonity interně určují nižší výdajový paušál, než který ve skutečnosti OSVČ uplatňuje. Díky výdajovým paušálům je hypotéka pro živnostníky o něco lépe dosažitelná.

Co dělat, když žádost o hypotéku byla zamítnuta?


Co si počít v případě, když schválení hypotéky napoprvé nevyjde? Především zapracujte na bonitě a následující daňová přiznání neoptimalizujte. Zároveň je ideální, aby splátka hypotéky dosahovala maximálně 40 % příjmů. Při vyšších splátkách může být podle ČNB ohrožena bonita klientů a tvorba soukromých rezerv.

Pokud nechcete ztrácet čas čekáním, vyzkoušejte obratovou hypotéku. U této hypotéky banky zohledňují bonitu z čistého ročního příjmu, který se zpravidla vypočítá od 20 do 25 % z obratu. Obratová hypotéka je vhodná především pro podnikatele s vysokým obratem.

Poslední šancí je bezpříjmová hypotéka, u které OSVČ příjem potvrdí pouze čestným prohlášením. Předložením daňových přiznání se ale živnostník nevyhne. V tomto případě daňová přiznání slouží pouze pro kontrolu, zda podnikatel není ve ztrátě. Nevýhodou bezpříjmové hypotéky je přibližně dvojnásobně vyšší úročení.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zde je seznam bank, které umožňují podnikatelům využít obratovou metodou. Je to z roku 2016, nicméně ty podmínky budou podobné: https://www.hypotecnikalkulacka.cz/hypotecni-zpravy/hypoteka-v-roce-2016-jak-mohou-podnikatele-prokazat-prijem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles