Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahrádkářská sezóna začala. Jak vybírat rostliny, aby vydržely?

7. 05. 2019 | Zahrádka
Češi patří k opravdovým milovníkům zahradničení. Bylinky, ovoce, zeleninu nebo květiny pěstuje kolem 70 procent Čechů. S příchodem teplého počasí začínají Češi zvelebovat své zahrady a s tím souvisí i nákup a výsadba nových rostlin. Jak je vybírat, aby vydržely co nejdéle?

Důležité je správné načasování, ne všechny rostliny snesou výsadbu v průběhu celého roku. Jarní období je nejvhodnější pro výsadbu veškerého sortimentu rostlin - trvalek, dřevin, dvouletek. Pouze u letniček a balkónovek je třeba ještě počkat na teplejší dny, vhodná doba nastává zpravidla v polovině května. U většiny cibulovin je k výsadbě naopak vhodnější podzim.
 
Před samotnou výsadbou je důležité zaměřit se na výběr obchodu, kde zákazník rostliny nakoupí. Dobrou prevencí proti nákupu rostliny, která je odsouzena k záhubě, je výběr kvalitního obchodu. Nejlepší je nákup rostlin u prvovýrobce - českého zahradníka. Zde je jistota otužilého materiálu, vhodného pro české podmínky a taktéž možnost konzultace s profesionálem.
 
Zahrádkářská sezóna začala. Jak vybírat rostliny, aby vydržely?Aby rostlina co nejdéle vydržela, je podstatné věnovat pozornost jejímu sázení. Každá rostlina a typ sadby vyžaduje specifické zacházení. Dobrá příprava půdy, usazení rostliny ve správné výšce, umáčknutí a vydatná závlaha je velice stručným základem pro to, aby se rostlině dařilo.

Zahradník by si také měl uvědomit, kam bude rostliny sázet, jakou péči jim chce věnovat, a dobře rozplánovat jejich umístění. Ještě před nákupem je důležité si promyslet, kde rostlina poroste. Následně je dobré nastudovat především potřeby vybrané rostliny, porovnat je s podmínkami zahrady nebo bytu a z této rovnice zvolit vhodný typ rostliny. Z jarně kvetoucích rostlin lze považovat dvouletky za náročné na péči. Pravidelná závlaha, ochrana před ranními mrazíky - to vše vyžaduje každodenní starost. Například časně kvetoucí magnolie může popálit pozdní mrazík. Dřeviny si vesměs poradí i bez zvláštní péče. Cibuloviny taktéž na jaře nepotřebují speciální zacházení.

Ne všechny rostliny je vhodné sázet k sobě, některé se vzájemně nesnesou. Pokud člověk nepatří ke zkušenějším pěstitelům, vždy je vhodné poradit se přímo v obchodě. Prodejce by měl u každé rostliny znát její způsob růstu. Rychlost, velikost, časnost rašení, expanzivnost, konkurenceschopnost - na podkladě těchto zkušeností by měl zákazníkovi poradit správný postup výsadby. Důležité je představit si rostlinu a její vývoj v čase dalších let. Nejčastější chybou laiků je blízká výsadba z důvodu nedočkavosti na zaplněný prostor. Následkem jsou pokřivené, proschlé rostliny, které si navzájem konkurují v životním prostoru. Dobré je také pamatovat na to, že ne všechny rostliny je možné sázet k sobě, například akát patří mezi rostliny, které potlačují růst okolních rostlin.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles