Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zájmové kroužky navštěvuje téměř 90 % dětí, nejoblíbenější je jasně sport

21. 09. 2014 | Zajímavosti
Se začátkem školního roku je každoročně spojeno období zahajování pravidelných zájmových kroužků pro děti. Ty jsou podle aktuálního průzkumu stále velmi oblíbené. Alespoň jeden kroužek navštěvuje podle výsledků průzkumu 86 % dětí. Jednoznačně nejpopulárnější jsou kroužky se sportovním zaměřením, v kurzu jsou i hudební a taneční.

Pro rodiče představují kroužky možnost, jak dětem zajistit smysluplný mimoškolní program a rozvíjet jejich dovednosti. O jejich oblíbenosti svědčí i to, že rodiče dávají často své děti i na více kroužků najednou. Dva a více kroužků navštěvuje dokonce téměř polovina dětí (47 %). „Velmi oblíbená je mezi rodiči kombinace jednoho sportovního a jednoho uměleckého kroužku,“ říká vedoucí volejbalového kroužku Matěj D. z Liberecka. Pouze jeden kroužek pak navštěvuje 39 % dětí. Do žádného zájmového kroužku nedochází pouze 14 % dětí.  

Zájmové kroužky navštěvuje téměř 90 % dětí, nejoblíbenější je jasně sportNa prvním místě sport

Jednoznačně nejvíce dětí navštěvuje kroužky se sportovním zaměřením. Konkrétně se jedná o 48 % dětí v mladším školním věku. S ohledem na zhoršující se životní styl dětí, který spočívá i v nedostatečné pohybové aktivitě, je to bezesporu dobrá zpráva. Na sportovní kroužky dávají děti rádi prakticky všichni rodiče bez ohledu na své vzdělání, věk i místo bydliště. „Nabídka sportovních kroužků je minimálně ve větších městech tak velká a pestrá, že dnes každý rodič najde pro své dítě bez problému ten pravý,“ říká vedoucí volejbalového kroužku Matěj D. z Liberecka.

Umění je stále v kurzu

Umělecké kroužky patří mezi ty, které jsou u nás oblíbené již dlouhou řadu let. Dnes jsou mezi nimi populární zejména ty hudebně zaměřené, ať už se jedná o hru na hudební nástroj nebo samotný zpěv. Navštěvuje je 15 % dětí. Prakticky stejný počet dětí pak chodí pravidelně na kroužky taneční. Z umělecky zaměřených kroužků se rodičům nabízí dále alternativa výtvarného zaměření. Jejich obliba je však téměř o polovinu nižší. Navštěvuje je jen necelých 8 % dětí.

Tradice na ústupu

Průzkum dále odhalil, že několik v minulosti velmi populárních kroužků je dnes na ústupu ze slávy. Patří mezi ně především chovatelské a modelářské kroužky, které navštěvuje jen malý zlomek dětí. O něco lépe jsou na tom kroužky se zaměřením na vědu a techniku, ani ty si však podle všeho nemohou „stěžovat“ na přetlak ze strany zájemců. Mezi zástupce z řad nejtradičnějších patří skaut, který je na tom sice ještě o kousek lépe, přesto ho navštěvuje pouze 5 % dětí.

Nejasné příčiny

Průzkum se snažil také zjistit, co je hlavním důvodem, proč někteří rodiče své děti na kroužky vůbec nedávají. Ukázalo se však, že neexistuje jednoznačná příčina. Rodiče různého věku, bydliště i vzdělání řeší totiž rozdílné problémy. Rodiče dětí z vesnic či malých měst se tak nejčastěji potýkají s nedostatečnou nabídkou kroužků. Pro další část rodičů jsou pak kroužky příliš drahé, jiní si zase přejí, aby jejich děti trávily čas odlišným způsobem.

Zdroj: Jupík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !