Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žaludeční potíže vznikají v hojné míře především přejídáním

31. 03. 2011 | Nemoci
Trávicí, neboli zažívací potíže nás trápí především v době vánočních svátků. Jenže poslední průzkumy ukazují, že Češi se přejídají prakticky neustále a patří k nejobéznějším lidem na planetě. Proto nejsou v české kotlině zažívací problémy žádnou vzácností.

„Tyto potíže vznikají v podstatě z několika příčin. Nejčastěji ze špatné životosprávy, z kořeněné a tučné stravy, z nadměrného pití alkoholu a z kouření. Ale hlavně z přejídání. V tom jsme my Češi skutečnými odborníky.“ představuje problém přejídání MUDr. Karel Kaše, gastroenterolog ze západočeských Klatov.

Pokud si tedy nedáme pozor a zažívací potíže nás neočekávaně přepadnou, jak se jim rychle bránit? „Je samozřejmě dobře trávení pomoci, být druhý den po potížích přeci jen výrazně střídmější“, radí doktor Karel Kaše. „Pokud ale hledáme recept na žaludeční potíže hned po obtížích, tedy při bolestech nadbřišku, pomohou zcela jistě léky na uklidnění žaludku. Ty doplní enzymy břišní slinivky a jsou velmi dobrým řešením. Tyto preparáty lze v podstatě velmi účinně použít i během jídla. Měli bychom tak problémům s žaludkem předejít.“

Jak se ale trávícím problém vyhnout úplně?


přejídání seV podstatě velmi jednoduše. Stačí upravit denní dávku stravy. A použijeme staré známé: lépe více jídel denně v menším množství než se jednou či dvakrát nacpat k prasknutí. „Ideální jsou tak čtyři pět dávek jídla denně,“ radí dále doktor Karel Kaše. „A především je nutné vynechat kořeněnou stravu a takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Ty trávicímu ústrojí škodí. Vynechávat je úplně ale nemusíme. Chce to jen dávkovat je s mírou. Přitom bychom měli v kuchyni raději používat méně tuků, více vitamínů, jíst bílá masa, ryby a zeleninu. Ta je vařená dokonce vhodnější než syrová, protože tak nedrážní žaludek."

A dobrá zpráva pro muže: jedno malé pivo po obědě je na zažívání vhodnější než třeba nealko dráždivý nápoj. Ale pozor, například tři či čtyři skleničky destilátu večer mohou naše obtíže ještě zvýšit.

Jsou při zažívacích problémech rozdíly mezi muži a ženami. „Při těchto problémech jsou si v podstatě muži i ženy rovnocenní,“ usmívá se doktor Kaše. „Rozdíl je často spíše v příčinách než v následcích. Muži mají problémy s přejídáním se tučnými jídly a pivem. Ženy hlavně zase s cukry, protože často milují buchty, koláče, čokoládu. Podstatně důležitější než pohlaví je spíše věk člověka. S jeho přibýváním samozřejmě zažívací orgány stárnou a klesá i funkce zažívacích orgánů.“

Co když ale nezabírají například oblíbené bylinky a naše problémy neustoupí ani za několik hodin? „To už může být problém. Pokud potíže přetrvávají po dobu týdne či dvou týdnů, je třeba raději vyhledat lékaře než sázet na vlastní léčbu. U lidí starších padesáti let bych to rozhodně doporučil, aby nedošlo k závažnějším onemocněním, Pangrol 20000především nádorovým. Pak může lékař pomoci a volit vhodnou léčbu. Nejprve pochopitelně medikamentózní, při závažnějších změnách připadá v úvahu následně léčba invazivní - endoskopická nebo chirurgická. Možnosti léčby jsou široké“, uzavírá doktor Karel Kaše.

Autor: Dr. Jaromír Pohan
Pangrol 20 000 obsahuje pankreatin -
vyváženou směs trávicích enzymů.
Přípravek je určen k vnitřnímu užití.
Pozorně si pročtěte příbalový leták.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pangrol mě loni zachránil na svatbě! Po hostině mě chytla bolest žaludku a já se kroutila jak žížalaSmajlík jenže jsem byla svědkyně a první ruka nevěsty, takže ještěže mi kamarádka ten Pangrol dala!!!...rychle se mi ulevilo a od té doby ho mám při akcích raději po ruce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles